23 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

KULTNI FILM: Dvanaest majmuna (1995.)

Više od autora

- vl promo-


S obzirom na njihove ranije filmove, nije ni čudo da su Terry Gilliam, redatelj ‘Brazila’ i David Peoples, koscenarist ‘Istrebljivača’, zaslužni za uspjeh ovog znanstveno-fantastičnog trilera o mračnoj sutrašnjici. Riječ je o jednom od najdojmljivijih filmova ovog žanra, koji je okupio poznatu autorsku i glumačku ekipu, te priskrbio punu pozornost kritike i publike. Gilliam, član ekipe koja je osmislila nezaboravnu britansku humorističnu seriju Monty Python, izvrsno se snašao i u Hollywoodu (Kralj ribara), dok mu je ‘Brazil’ donio najveća priznanja…

Philadelphia, 2035. Nakon što je sredinom devedesetih čovječanstvo poharala nepoznata zarazna bolest od koje je umrlo pet milijardi ljudi, ostatak ljudske rase preživljava duboko ispod Zemljine kore. Površina je opustošena i njome vladaju divlje životinje. Kako bi spasile preostale ljude, vlasti šalju zatvorenika Jamesa Colea (Bruce Willis) u prošlost ne bi li ondje izolirao opasni virus i tako omogućio da se u budućnosti napravi cjepivo. Cole greškom dospije u 1990., a ne u 1996. kad se dogodila pandemija, gdje ga odmah zatvore i dodijele liječnici dr. Kathryn Railly (Madeleine Stowe).

Dr. Railly isprva misli da pred sebom ima shizofreničara koji bulazni. Stoga ga smjesti na psihijatriju gdje izbezumljeni James upozna paranoidnog Jeffreyja Goinesa (B. Pitt), sina poznatog virologa (Christopher Plummer) i vođu tzv. Vojske dvanaest majmuna koja je u budućnosti preuzela odgovornost za širenje virusa…

Gilliamov film ‘Dvanaest majmuna’ ishodište ima u francuskom kratkometražnom filmu ‘La Jetée’ (1962) Chrisa Markera prema kojemu je bračni par David i Janet Peoples napisao turobnu priču o budućnosti u kojoj čovječanstvo preživljava nakon katastrofalne zaraze. Premda uspostavlja naraciju na nekoliko vremenskih razina, film s lakoćom prelazi na pojedine segmente zapleta pri čemu redatelj znalački generira atmosferu beznađa i nemogućnosti mijenjanja sudbine. Dijelom nadahnut Hitchcockom, Gilliam sve to čini s mnogo ironije, pa je ’12 majmuna’ unatoč proklamiranom pesimizmu u mnogim scenama itekako zabavan.

U glavnoj je ulozi hollywoodska zvijezda Bruce Willis (TV serija Slučajni partneri, trilogija Umri muški) kojemu je ovo nesumnjivo jedna od najboljih dramskih uloga u karijeri. Willisov James Cole izvrsno je napisan i odglumljen lik očajnika koji usprkos bezizlaznoj situaciji ni trenutka ne gubi ljudskost i požrtvovnost. Partnerica mu je podjednako uvjerljiva Madeleine Stowe (Kratki rezovi, Generalova kći), dok je pravo iznenađenje bravurozna epizodna uloga Brada Pitta (Sedam, Klub boraca, Troja). Dao je sve od sebe kako bi utjelovio lik paranoidnog Goinesa, pa osvojeni Zlatni globus i nominacija za Oscara za najbolju mušku epizodnu ulogu nisu bili iznenađenje.

Druga nominacija bila je za kostimografiju, a uz niz strukovnih priznanja (tri nagrade Američke akademije za znanstveno-fantastične, fantastične i horor filmove), ‘Dvanaest majmuna’ je prikazan i u službenoj konkurenciji Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu 1996. Vizualno originalan, napete priče s nekoliko obrata, te vrsno režiran i snimljen, film je vrlo brzo stekao kultni status, dok je u svjetskim kinima zaradio respektabilnih 158 milijuna dolara upeterostručivši proračun.

Originalni naslov: Twelve Monkeys, 1995.

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno