30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Dvije zajednice inkubator su udrugama iz tehničke kulture

Više od autora

- vl promo-

Zajednica tehničke kulture Vukovarsko-srijemske županije i Zajednica tehničke kulture Vinkovci udruge su koje promiču sve iz područja tehnike, iako imaju i neke koje su dijelom sportske.

“Sve uvijek kreće od ideje, a inovacije su tehnologija koja je vrlo često naslonjena  na tehniku. Ostale djelatnosti ne mogu stvoriti toliko dohotka kao što mogu dobra tehnička rješenja te se stvaralačko gospodarstvo velikim dijelom oslanja na njih”, pojasnio je predsjednik Županijske zajednice tehničke kulture Drago Kraljević dodavši kako imaju 17 klubova, dok gradska zajednica ima njih 8. “Mi smo kao Gradska i Županijska zajednica zapravo inkubator za udruge tehničke kulture. Imamo prekrasan Dom tehnike, pokušavamo pomoći s ovim prostorom kojega dijelimo s udrugama i ako je potrebno, ponekim savjetom onima koji se želi pokrenuti i realizirati”, istaknuo je predsjednik Gradske zajednice Tomislav Pandurović koja se najviše bavi veslačima i  pedagozima s kojima rade na popularizaciji tehničke kulture među mladeži i nastavnicima tehničke kulture u osnovnim školama.

U suradnji s njima, pojašnjava, trenutno je predsjednik tog društva Vedran Menđušić, dok je Ivan Dejanović predsjednik Vijeća za tehničku kulturu. “Cilj nam je prepoznati talentiranu djecu, pratiti natjecanje u tehničkoj kulturi koje se odvija na prvoj, klupskoj razini, na drugoj, županijskoj, a koju organizira Županijska zajednica tehničke kulture, dok najbolji idu na državnu razinu”, kazao je.Ima i dosta udruga s kojima šira javnost nije upoznata, a jedna od njih je bivša Udruga inovatora Vukovarsko-srijemske županije, sadašnji Centar za napredne tehnologije Agro-quantum. Njezin predsjednik Zlatko Ćosić kazao je kako se bave inovacijama i naprednim tehnologijama koje mogu obuhvatiti, a mogu se pohvaliti s čak dvije zlatne medalje sa sajma inovacija. Kako kaže, nisu prevelika udruga, ali nemaju male planove, samo je sve limitirano novcem. “Ciljevi su nam zdrava hrana, voda, okoliš i čovjek, ekološka, ali jeftinija energija. Planiramo, između ostalog, razvoj unaprjeđenje primjene energije vodika kao zamjene za fosilna goriva i unaprjeđenje najsuvremenijih dostignuća ekoloških, a istovremeno visoko učinkovitih sustava prilikom transformacije, prijenosa i primjene energije”, istaknuo je.

Treba spomenuti i Radioamaterski klub Vinkovci koji je jedan od dva najstarija radio kluba u Hrvatskoj, a ove godine proslavit će 100 godina svoga djelovanja. Naime, složni su kako im financijska sredstva od Grada nisu dovoljna za provedbu zamišljenih aktivnosti, stoga moraju tražiti i druge izvore financija. Iza sebe želimo ostaviti čistu i perspektivnu situaciju gdje će ljudi koji su članovi  reći kako su to i to napravili i sami stvorili  s nekim malim ponosom, a ako to ne prepozna društvena zajednica, hoće oni koji se bave sa sličnom djelatnošću”, poručio je predsjednik Kraljević.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno