Iz Ministarstva unutarnjih poslova RH danas je priopćeno da je PU Osječko-baranjska u suradnji s osječkim Županijskim državnim odvjetništvom i Sigurnosno-obavještajnom agencijom, dovršila višegodišnje kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjim srbijanskim i 55-godišnjim hrvatskim državljaninom koji su osumnjičeni su da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva i ratnih zarobljenika u Vukovaru.

Tako se 75-godišnjak tereti da je krajem 1995. godine, kao pripadnik Obavještajnog odsjeka u sastavu 11. korpusa Vojske tzv. Republike Srpske Krajine, u podrumu privatne kuće u Vukovaru oko četiri mjeseca držao zatočenog tada 41-godišnjeg pripadnika 5. gbr Hrvatske vojske. Ratnog zarobljenika, zajedno sa skupinom nepoznatih pripadnika srbijanskih paravojnih formacija, psihički i fizički je zlostavljao. Šakama i nogama te palicama udarali su ga po cijelom tijelu, mučili elektrošokovima, izgladnjivali i uskraćivali mu vodu. Takvo zlostavljanje se ponavljalo svakodnevno u trajanju od oko četiri mjeseca, kada je upućen na razmjenu zarobljenika 22. ožujka 1996. godine, ističu u MUP-u.

Također, njega i 55-godišnjaka, koji je zapovijedao spomenutom paravojnom postrojbom u sastavu tzv. Vojske Republike Srpske Krajine, tereti se da su zatočili i grubo fizički zlostavljali trojicu civila, zaposlenika komunalnog poduzeća UNIKOM iz Osijeka, koji su zarobljeni 24. lipnja 1995. godine te prevezeni u vojarnu u naselju Sajmište u Vukovaru, a nakon toga odvedeni u kuću u Vukovaru gdje su ih dvojica osumnjičenika grubo fizički zlostavljali. Potom su dvojicu od njih prvo prevezli u Dalj, a potom u zatvor u Belom Manastiru gdje su bili do razmjene, 24. kolovoza 1995. Treći civil, tada 54-godišnjak, nije prevezen iz Vukovara s ostalom dvojicom te se i danas vodi kao nestala osoba, a sumnja se da je ubijen uslijed grubog fizičkog zlostavljanja.

Protiv dvojice osumnjičenih, koji nisu dostupni hrvatskim tijelima progona, podnijeta je kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku.