10 C
Vinkovci
Petak, 31. ožujka 2023.

Ed Wood (1994.)

Više od autora

- vl promo-

fkf_ed-wood_1994_ST

Film ‘Ed Wood’, crnohumornu i crno-bijelu priču o mladiću od čijih je filmskih ambicija veća samo njegova nedarovitost, snimio je silno hvaljeni i jednako toliko žestoko napadani američki redatelj Tim Burton (Beetlejuice, Batman, Edward Škaroruki).

Edward D. Wood Junior (Johnny Depp) mladić je koji živi od posla vrtlara u velikom filmskom studiju i od snova da će dosegnuti slavu svojega uzora Orsona Wellesa. Zahvaljujući slučajnom susretu sa zaboravljenom zvijezdom horora Belom Lugosijem (Martin Landau), Ed uspijeva izboriti prvi film. Makar je riječ o petorazrednoj produkciji, uvjeren je da će mu Hollywood uskoro biti pod nogama. Debi završava fijaskom, a tako i svi daljnji projekti koje će ostvariti sa svojim ostarjelim prijateljem i nekolicinom slikovitih čudaka koji mu vjeruju. Nadobudnog filmaša povijest će ipak zabilježiti, i to kao nositelja naslova ‘najgori redatelj svih vremena’…

Ovim filmom kontroverzni se filmaš Tim Burton na određeni način vratio svojem igranom dugometražnom prvijencu ‘Pee Weejeva velika pustolovina’ kojim je razmjerno nepoznatoga komičara Pee Weeja promovirao u prvorazrednu medijsku zvijezdu.


Govoreći o čovjeku kojega je bogomdana nesposobnost da napravi iole suvislu filmsku priču pretvorila u predmet obožavanja milijuna filmoljubaca širom svijeta, Burton nadasve duhovito progovara i o svim tamnim i svijetlim stranama fenomena američke filmske industrije. Film nije najbolje prošao na blagajnama, ali ga je kritika primila uglavnom blagonaklono.

Riječ je o prepoznatljivom Burtonovom proizvodu koji odlikuju ponajprije profinjen humor i ironija. Sjajna je i glumačka ekipa predvođena iznenađujuće dobrim Johnnyjem Deppom u naslovnoj ulozi u kojoj nema lošega mjesta. Ostarjelog i drogiranog Belu Lugosija na dojmljiv je način odigrao Martin Landau, dok su Bill Murray i Jeffrey Jones kao ekscentrični Edovi prijatelji Bunny i Criswell te Vincent d’Onofrio kao Orson Welles napravili sjajne epizode.

KINO NAJAVA: ED WOOD [1994]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno