30 C
Vinkovci
Utorak, 25. lipnja 2024.

eDozvola – puno jednostavnije i brže rješenje

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr
Sustav eDozvola uveden je na razini Republike Hrvatske, a njegov osnovni cilj je podizanje razine kvalitete usluga vođenja postupaka čime se postiže jednostavnije i brže rješavanje zahtjeva. Ovaj sustav djelotvornim se pokazao i u Vinkovcima.
Svaki korisnik sustava u mogućnosti je priložiti dokumentaciju čime se postiže brža i djelotvornija obrada zahtjeva, a podnositelji zahtjeva putem sustava eDozvola mogu obaviti sve potrebne radnje te u svakom trenutku mogu vidjeti u kojoj je etapi rješavanje njihovih predmeta.

Smanjeno “gubljenje vremena”

“U protekloj godini dogodio se jedan iznimno značajan napredak u području izdavanja akta za gradnju uvođenjem sustava eKonferencija putem kojeg se podnosi, prikuplja i obrađuje dokumentacija potrebna za izdavanje dozvola. Ovaj postupak smanjuje „gubljenje vremena“ od jedne do druge ustanove od kojih se mora ishoditi dokumentacija, jer službenik u odjelu nadležnom za izdavanje dozvola obavlja prikupljanje svih potvrda koje su neophodne za izdavanje dozvole”, ističe Davor Mecanović, pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša.
Ovakvim načinom rada poboljšava se učinkovitost provedbe zakona čime se utječe i na povećanje isplativosti investiranja u građenje, povećanje broja investicija i, jednako važno, povećanje broja zaposlenih u građevinarstvu. Također, neizmjerno je važno i smanjenje administrativnog opterećenja ulagača u nekretninski sektor, ali i osiguranje transparentnosti postupaka u području prostornog uređenja i gradnje.
“Važno je istaknuti kako se mi neprestano trudimo radom i zalaganjem razbijati predrasude koje postoje u javnom prostoru o neučinkovitosti i tromosti administracije i, ono što je iznimno važno, posebnu pozornost dajemo investitorima kako bi u što kraćem roku prošli administrativni postupak i počeli s planiranim ulaganjem. Isto tako, kontinuirano smo na raspolaganju svim investitorima i prije nego što podnesu zahtjev za izdavanje akata u nadležnosti Odjela kako bi što više ubrzali postupak i u što kraćem roku svladali sve izazove. Siguran sam kako je ovo jedan od načina kako doprinijeti gospodarskom razvoju grada Vinkovaca”, ističe Davor Mecanović.

Brojni građevinski radovi u Vinkovcima

A građevinski radovi na području grada brojni su. Tako, primjerice, počinje gradnja trgovačkog centra Pevec, nadvožnjaka Borinci te Gradske knjižnice i čitaonice, u tijeku je dogradnja trgovačkog centra Vinkoprom, nedavno je završena gradnja Poduzetničkog inkubatora, stanogradnja je uvijek aktualna kao i dogradnja poslovnih objekata i brojni drugi radovi.

“U sve te radove Upravni odjel za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša uključen je od samoga početka i prati ih do završetka, odnosno izdavanja uporabne dozvole. Prošle godine Odjel je izdao 59 građevinskih dozvola, 13 lokacijskih dozvola, te 131 uporabnu dozvolu. Još jedan važan proces koji vodi naš Odjel je legalizacija bespravno sagrađenih objekata, a započeo još 2011. godine. Ukupno je od 2011. do 2019. godine predano oko 6800 zahtjeva, od čega je za riješiti ostalo još oko 700 zahtjeva. Vjerujem kako ćemo i ovaj proces uskoro uspješno privesti kraju”, ističe Davor Mecanović.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno