16 C
Vinkovci
Subota, 3. lipnja 2023.

Edukacija “Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja” četvrtašima

Više od autora

- vl promo-

U Osnovnoj školi Bartola Kašića Vinkovci u suradnji s Hrvatskom regulatornom agencijom za mrežne aktivnosti (HAKOM) i Glasom potrošača provedena je edukacija za učenike četvrtih razreda pod nazivom „Kako se zaštititi u svijetu interneta i mobilnih uređaja”.

Viša stručnjakinja za zaštitu korisnika u HAKOM-u, Gordana Kulišić istakula je kako je zaštita djece na internetu izrazito važna. Izradili su i aplikaciju „Kalkulator privatnosti” pomoćU koje djeca mogu provjeriti koliki je potencijalni rizik ostavljanja osobnih podataka na internetu. „Brošura kako se zaštititi prilikom korištenja elektroničkih komunikacijskih usluga odnosno mobilnih uređaja, sedma je u nizu koju je HAKOM izradio u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja i ona se već odavno našla u svim osnovnim školama, odnosno uvijek ju pripremimo za jednu generaciju petih razreda i šaljemo u osnovne škole da bude uvijek prigodom obilježavanja dana sigurnijeg interneta u veljači” kaže Kulišić istaknuvši kako sadrži sve korisne savjete o društvenim mrežama i svim aplikacijama koje je HAKOM izradio s Fakultetom elektrotehnike i računarstva iz Zagreba. „Primijetili smo da djeca jako puno toga znaju i često roditelji koriste alate da ih prate ili zapravo da znaju ono što djeca rade na internetu. Isto tako, mogu ograničiti i vrijeme koje provode, odnosno djeca su često nezadovoljna jer im treba više vremena za druženje sa svojim vršnjacima, odnosno za slobodno vrijeme koje će provesti na društvenim mrežama ili korištenju videoigara”, dodaje.

Do sad je 500 djece prošlo edukacije, a u planu im je i nastaviti dalje jer smatraju da mogu puno toga naučiti prilikom edukacija.


Zamjenik gradonačelnika, Josip Romić, rekao je kako je bitno uputiti djecu kako pravilno koristiti internet i društvene mreže, ali i kako se zaštititi. „Moramo ih naučiti da se nasilje može provesti i preko društvenih mreža, što je nažalost često, pogotovo u osnovnim i srednjim školama”, kaže Romić. Također navodi kako je internetska i medijska pismenost važna, kao i ova edukacija kojom mogu puno toga naučiti.

Ravnateljica Osnovne škola Bartola Kašića Vlasta Pavlović Elez ističe kako su upravo učenici najranjivija skupina na internetu. „Često su izloženi različitim oblicima nasilja na internetu i ključ je upravo u edukaciji. Mi smo ovdje kao škola da im osiguramo sigurnost u prostoru škole, ali isto tako, moramo ih podučiti kako će se osjećati sigurno i na internetu. Upravo kroz različite radionice, izvannastavne aktivnosti, sate razrednika, međupredmetne teme učimo naše učenike kako se odgovorno ponašati na internetu, kako da oni zaštite sebe”, kaže ravnateljica naglašavajući da internet ima dobre strane i služi u svrhu osobnog razvoja i edukacija, ali postoje i loše strane, stoga je ovo predavanje izuzetno korisno učenicima.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno