33 C
Vinkovci
Petak, 1. srpnja 2022.

Edukacija vukovarsko-srijemskih ovčara i kozara

Više od autora

- vl promo-

Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Na poziv Udruge ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije i županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu i infrastrukturu u Domu kulture u Nuštru danas je održana edukacija ovčara i kozara kojima su niz korisnih informacija prezentirali ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barač i voditeljica Odjela za ovčarstvo, kozarstvo i male životinje Tatjana Sinković.

Neke od tema bile su: da li stada držati u uzgoju u čistoj krvi, koliko i na koji način primjenjivati križanja, priprema ovaca i ovnova za pripust vezano uz hranidbu, načini i oblici držanja stada ovaca i koza, odabir željenog proizvodnog cilja – mlijeka ili mesa ili kombinirane proizvodnje te kako, s obzirom na odabrani proizvodni cilj, odabrati genetiku koja će najadekvatnije odgovoriti željama uzgajivača, koji svoje želje ravnaju prema potrebama tržišta.

“I danas je ovdje 50-ak uzgajivača među kojima se samo jedan bavi proizvodnjom mlijeka i nastavno proizvodnjom sira na registriranom objektu unutar gospodarstva. Dakle, ono što je karakteristično za ovo područje je bavljenje ovčarskom proizvodnjom s primarnim ciljem proizvodnje mesa. Između ostaloga, razgovaramo upravo o tome kako u tim i takvim stadima popraviti određena željena svojstva. Prije svega, kada govorimo o proizvodnji mesa, to je kako popraviti plodnost jer znamo da izravnu gospodarsku korist za samog uzgajivača predstavljaju sva ona legla koja su veća od jednog janjeta u leglu, ali isto tako i o popravljanju drugih osobina poput brzine i intenziteta rasta janjadi do postizanja željenih klaoničkih težina”, istaknuo je Zdravko Barač.

Ovčarstvo i kozarstvo važan je segment u stočarstvu na ovom području i Županija je spremna pomoći njihov razvoj, istaknuo je danas u Nuštru Andrija Matić, pročelnik za poljoprivredu i infrastrukturu VSŽ. Udruga ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije nedavno je dobila potporu i na Javnom pozivu za dodjelu potpora udruženjima poljoprivrednih proizvođača i klastera za provedbu aktivnosti i projekata iz područja poljoprivrede u 2018. godini, a razmatraju se i drugi oblici konkretne potpore.

“U zadnje vrijeme više je aktivnosti o kojima se promišlja na razini Županije. Spremni smo biti dionik u rješavanju onoga što je do sada bio veliki problem našim ovčarima, a to je problem vune. Apsurdno je, ali događalo se da vuna, koja je vrlo vrijedna sirovina, ispadne animalni otpad. Spremni smo sudjelovati u sufinanciranju otkupa vune tako da ništa ne ostane neotkupljeno, odnosno sufinancirati razliku u cijeni koju očekuje ili ovčar prodajući vunu ili onaj koji to otkupljuje. Također, skloni smo, ako se uzgajivači tako dogovore, sufinancirati nabavku elitnih ovnova kako bi popravili genetski potencijal u stadima ili, ako ima onih koji žele zamijeniti sve svoje ovce i koze sa, recimo tako, boljim ovcama i kozama čiste pasmine, ići u kupovinu novog genski vrjednijeg, snažnijeg podmlatka”, istaknuo je županijski pročelnik za poljoprivredu Andrija Matić.

Udruga ovčara i kozara Vukovarsko-srijemske županije okuplja 50 uzgajivača sa stadima od 30 do 230 ovaca i koza. Svi oni iskazali su zanimanje za teme koje su danas prezentirane.

“Udruga želi svojim članovima, pa i onima koji nisu naši članovi, pomoći u smislu nabavke boljeg genetskog potencijala, nove krvi ovaca, boljih ovnova. Tu imamo i potporu Vukovarsko-srijemske županije i Upravnog odjela za poljoprivredu i već dogovaramo neke korake u tom smjeru. Za početak riječ je o nabavci barem jednog stada pasmine za koju se dogovorimo i odlučimo unutar udruge”, istaknuo je Josip Pap, predsjednik Udruge ovčara i kozara VSŽ.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno