Mirisi domaće kuhinje širili su se danas sa Šokačkog, bivšeg Pikovog stana, gdje je Udruga ljubitelja kuhanja Ervenica, uz pomoć Grada Vinkovaca, organizirala Čobanijadu, kulinarsko natjecanje na kojemu je ove sunčane nedjelje snagu u spravljanju onog najboljeg odmjerilo 29 ekipa.
Oko sto litara čobanca skuhale su ekipe iz Baranje, Valpova i naše Vukovarsko-srijemske županije, a u čijim su okusima mogli uživati i svi građani Grada Vinkovaca te sami ocijeniti koji je čobanac po njima onaj pobjednički.
„S obzirom na dobar odaziv na prošlogodišnju organiziranu Fišijadu, odlučili smo nastaviti organizirati ovakav tip natjecanja pa je tako na red došla i Čobanijada”, rekao je predsjednik Udruge ljubitelja kuhanja Ervenica Karlo Kovalisko, dodavši kako je riječ o slavonskom festivalu i gastronomskom uživanju u okusima zavičaja.
„Trudimo se organizirati što više kulinarskih događaja jer su baš oni odraz naše kulture, domaće recepture i slavonskog običaja”, objasnio je Kovalisko koji je ovim događajem najavio i kuhanje rimskih jela u kojima će se okušati Udruga, a povodom ovogodišnjih Rimskih dana.
Nakon svih ovih pandemijskih mjeseci, kaže Kovalisko, svi su jedva dočekali događanja gdje se ljudi mogu okupiti, zajedno družiti, uživati u domaćoj hrani, ali i upijati iskustva u kuhanju od svih vrijednih ekipa.
“Zahvalio bi se prije svega članovima Udruge Ervenica u kontinuiranom promoviranju naše vinkovačke i slavonske gastronomije. Lijepa je ovo nedjelja popodne kada se zajedno družimo i uživamo u okusima naše kulture”, rekao je ovim povodom i gradonačelnik Bosančić.
Za onaj pobjednički čobanac zaslužno je više elemenata. Od vrste mesa, okusa, mirisa, boje čobanca pa sve do načina na koji natjecatelji kuhaju. Bez ljubavi zasigurno ne ide. Sve ove elemente „u sridu” je pogodila ekipa “Braća” iz Komletinaca pod vodstvom Kristiana Novoselca te odnijela titulu pobjedničkog čobanca.
Pobjednička ekipa tako ide na državno natjecanje u kuhanju čobanca u Belišću. “Neopisivo smo sretni i ponosni na ovu nagradu, a recept naših najstarijih predaka, baka i djedova, bio je najzaslužniji za pobjedu”, rekao nam je s oduševljenem predvodnik ekipe Kristian, a koja se na natjecanje prijavila sasvim slučajno, ali dobitno.
Kriteriji koji su se ocjenjivali su okus od 1 do 10 te gustina, boja i ukuhanost mesa od 1 do 5.
Na trećem mjestu našla se ekipa “Cici mici”, a na drugom ekipa “Susjedi” pod vodstvom Danijela Pejića i Sanjina Kalaice.