9 C
Vinkovci
Četvrtak, 6. listopada 2022.

Eklektični zvuci prvog Rab Jazz Festivala stižu nam ovoga vikenda

Više od autora

- vl promo-m_rab-jazz-festival_program_ST1

Prekrasan Rab u svoje zlatno doba predstavljao je duhovno i intelektualno središte, pravi romaničko-renesansni biser. Ovaj vikend gradom Rabom, jezgrom otočnog kulturnog sadržaja i ugođaja, košnicom zbivanja i susreta umjetnika i prolaznika, njegovim živopisnim kaletama i pjacetama razliti će se eklektični zvuci prvog Rab Jazz Festivala.

Kvalitetu izričaja, na zadovoljstvo onih koji tek upoznaju jazz kao fenomen, predstavljat će krema hrvatske jazz scene.

MATIJA DEDIĆ
MATIJA DEDIĆ

Prvu večer Rab Jazz festivala otvorit će u 21h podno zvonika Sv. Ivana Evanđeliste naš vrhunski hrvatski jazzist i pijanist MATIJA DEDIĆ autorskim interpretacijama glazbenih klasika svojeg oca, umjetnika, kantautora, pjesnika i skladatelja Arsena Dedića.

Na Matijin poziv, na pozornici Rab Jazz Festivala pridružit će mu se i HRVOJE HODAK, rapski kantautor i teksopisac. Dokaz Arsenovog umjetničkog genija jest činjenica da nikoga ne ostavlja ravnodušnim, pa tako ni Hrvoja Hodaka, nekadašnju autorsko-izvođačku polugu Belfast Fooda, koji je sam priznao da se Arsenom ‘otrovao’ još za srednjoškolskih dana. Hrvoje se prije deset godina predstavio intimnim, šansonjerskim izričajem na samostalnom albumu ‘U sjeni’, a njihovo je, kako je sam bard hrvatske šansone parafrazirajući Ujevića  rekao – ‘pobratimstvo kantautora u svemiru’ rezultiralo prekrasnom suradnjom na pjesmi ‘Mjesto’.

BRUNO MIČETIĆ
BRUNO MIČETIĆ

Drugu večer festivala,  9. rujna, otvorit će BRUNO MIČETIĆ TRIO nastupom na Trgu slobode s početkom u 20h. Bruno Mičetić po završetku glazbenog obrazovanja na jazz odsjeku Konzervatorija u Klagenfurtu osniva trio s talentiranim glazbenicima s kojima je surađivao tokom studija. Uz Brunu Mičetića, trio čine američki pijanist, skladatelj i aranžer Joe Kaplowitz, član HRT orkestra, te renomirani bubnjar  – Ratko Divjak, široj publici poznat kao član legendarne grupe Time koja je prošle godine nagrađena Porinom za životno djelo, te višegodišnji član big benda RTV Slovenije. Trio je do sada nastupao na brojnim jazz festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu i objavio album ‘Phantoms Whisper’ u izdanju Dallas Recordsa, a trenutno je u pripremi i drugi nosač zvuka.

Fantastičan jazz trio ZVJEZDANA RUŽIĆ koji će nastupiti na Trgu slobode s početkom u 21:45, u sastavu Zvjezdan Ružić – klavir, Luka Veselinović – kontrabas i Adriano Bernobić – bubnjevi, predstavit će nam svoj prvi samostalni album ‘The Knightingale Cabaret’ koji mu je donio nominacije u čak dvije kategorije za nagradu Porin – u kategoriji Najboljeg albuma jazz glazbe za nosač zvuka te u kategoriji Najbolje skladbe jazz glazbe za njegovo djelo ‘Moreška’, za koju je i osvojio prestižni kipić.

ELMA BURNIĆ
ELMA BURNIĆ

Posljednji, treći dan festivala nastupit će DAMJAN GRBAC GIPUJA na Poljanici kneginje Mande Budrušić s početkom u 20h. Nakon zanimljivog i od kritike hvaljenog albuma ‘Giipuja’ kojim se progresivni hrvatsko riječki jazz glazbenik s diplomom tršćanske jazz akademije uspješno predstavio široj publici, Damjan Grbac sada se etablira na hrvatskoj jazz sceni novim nosačem zvuka ‘Gerbaz Giipuja’ kao još sigurniji i zreliji autor te aranžer i vođa kvarteta, koji uz njega čine Andreas Marinello – saksofon, Tonči Grabušić – bubanj i Marko First – tradicionalni instrumenti i violina. Fuzija jazza i istarske ljestvice platforma je za veliku slobodu interpretacije i neiscrpni motiv ovog kvarteta.

Kao kruna festivala, na pozornici u 21:45 zasjati će rapska miljenica, poznata kantautorica i jazz pjevačica ELMA BURNIĆ sa svojim triom, koji uz glazbenicu čine Toni Novak – kontrabas i Petar Ćulibrk – klavijature, i izvesti posebno pripremljeni program.

U sklopu Rab Jazz Festivala biti će predstavljen i opus fotografija DAVORA HRVOJA, našeg renomiranog jazz publicista, samozatajnog čovjeka koji je nemjerljivo zadužio hrvatski jazz i kojeg često nazivaju dobrim duhom hrvatske kulture. U ulozi neumornog kroničara jazz zbivanja u Hrvatskoj, Hrvoj će, ovoga puta kao fotograf, izložiti fotografije koje predstavljaju njegov osobni izbor portreta jazz umjetnika snimljenih na europskim pozornicama u posljednja tri desetljeća. Nakon više desetljeća truda, najuspjelije fotografske portrete najvažnijih glazbenika u povijesti hrvatskog i svjetskog jazza predstavit će rapskoj publici na izložbi ‘Portreti jazz i blues glazbenika’ u Galeriji Pik kojom će se 8. rujna u 18:30 otvoriti prvi Rab Jazz Festival.

Rab, otok vrhunskog jazza i šampionskog turizma poziva i Vas da nam se pridružite na prvom ‘Rab Jazz Festivalu’!

Četvrtak –  8. rujna 2016.

Otvorenje izložbe Davora Hrvoja – PORTERTI JAZZ I BLUES GLAZBENIKA 18:30

Matija Dedić ft. Hrvoje Hodak 20:30 – 22:30

Petak – 9. rujna  2016.

Bruno Mičetić Trio 20:00 – 21:30  (Bruno Mičetić, Ratko Divjak, Joe Kaplowitz)

Zvjezdan Ružić Trio 21:45 – 23:15  (Zvjezdan Ružić, Luka Veselinovic, Adriano Bernobić)

Subota – 10. rujna  2016.
Gipuja 20:00 – 21:30  (Damjan Grbac, Andreas Marinello, Tonči Grabušić, Marko First )
Elma Burnić  21:45-23:15

AUDIO / HRVOJE HODAK I ELMA BURNIĆ [FT. MATIJA DEDIĆ]: LJUBAV

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno