Kontaktirajte nas

Film i glazba

Ekskluzivna Everland Music i Kontakt Audio vinilna (re)izdanja u distribuciji PDV-a

Objavljeno

-

Foto: PDV records press

PDV je od nedavno postao ekskluzivni distributer Everland Music & Kontakt Audio etiketa specijaliziranih za reizdavanje kultnih underground naslova 70-ih i 80-ih godina u širokoj paleti žanrova.

Everland Music usmjeren je na vinilna reizdanja zaboravljenih ili pak teško nabavljivih naslova 60-ih, 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća s područja cijelog svijeta. Suradnjom s renomiranim kolekcionarima vinila, crate diggerima i DJ-evima Everland Music dokumentarističkim pristupom predstavlja kroz više od 100 potpuno licenciranih izdanja najvrelije momente organskog psihodeličnog groovea glazbene povijesti prošlog stoljeća.

Jedan od najvećih kolekcionara vinila na svijetu Mark Jansen ekskluzivno za Everland Music kurirao je dio naslova kataloga izabravši preko 50 najrjeđih i privatno otisnutih vinilnih izdanja 70-ih i 80-ih godina USA funk/soul/disco/boogie/Latin glazbe. Originalna vinilna izdanja koje je na tržištu nemoguće pronaći ili im cijena doseže četvoroznamenkaste cifre Jansen i Everland Music omogućili su ponovno dostupnim. Radi se o ultimativno kvalitetnim albumima van mainstream okvira koji esencijalno zvukom oslikavaju strast i vrelinu američke funk, soul i disco scene na vrhuncu.

Za bogatu ostavštinu jazz, psych, soul, funk bivše Jugoslavije 60-ih, 70-ih i 80-ih godina brinu se Hrvatski autoriteti crate digginga: David Blažević (Dr. Smeđi Šećer) i Višeslav Laboš. Ova dvojica strastvenih glazbenih antropologa brilijirali su na svjetskoj razini prvim izdanjem u Everland YU seriji dvostrukim vinilnim izdanjem: “Jugoton Funk vol.1 – A decade of Non-Aligned beats, soul, disco and jazz 1969-1979”.

U pripremi je i nastavak spomenutog izdanja, a već u studenom nas očekuje kultni album “YU jazz funka: Miša Blam “Sećanja”, dok nam na proljeće 2022. stiže još nekoliko vinilnih izdanja: Electronic Jugoton Vol.1 “Synthetic Music from Yugoslavia 1964-1989”, Jugoton Bossa Nova B’razilian wave in Yugoslavia 1963-1983′, Jovan Maljoković Ensemble “The Uplifting Abyss”, Milivoje Mica Marković “Otpisani i Povratak Otpisanih (OST) “, Grupa Marina Škrgatića “Neobjavljeno 1970-1976”.

Everland Music djeluje globalno i kroz serije Everland Jazz i Everland Psych, a u dućanu ploča PDV i webshopu možete pronaći opskurne te zaboravljene izvođače kao što su: Soyol Erdene, Гунеш (Gunesh), Mariah, Osamu Kitajima kao i jazz sastave John Gordon, Ronald Snijders te The Dennis Dreith Band.

Everland Music također donosi 70-ak ekskluzivnih izdanja afričke groove glazbe 70-ih i 80-ih godina nikada prije objavljenih nakon originalnih izdanja. Seriju izdanja afričke glazbe kurirao je legendarni Steve Black producent, multinstrumentalist, jedan od najbitnijih autoriteta afričke glazbene industrije 70-ih i 80-ih godina. Steve je izabrao naslove koji oslikavaju najdivljiji period afričke glazbene povijesti što je do nedavno bilo nemoguće nabaviti na vinilu. Radi se o glazbenoj dokumentarističkoj seriji koja prenosi vrelinu brojnih klubova u Lagosu kroz progresivni izričaj žanrova: afro-funk, soul, disco, jazz, psych, RnR, afrobeat, highlife, calypso.

Neki od izvođača koje ćete pronaći na policama PDV-a su: Geraldo Pino & The Heartbeats, Sahara All Star Band Jos, Ofo The Rock Company, Emma Dorgu, Benis Cletin i The Visitors.

Kontakt Audio je sestrinski label Everland Musica u okviru iste tvrtke čija je misija omogućiti dostupnim ljubiteljima diljem svijeta kultne naslove žanrova: Industrial, noise, tribal, ambient, punk, metal, game, wave, psychedelic, psychedelic electronic music.

Ljubitelji mračnijeg goth zvuka od sada u PDV-u mogu nabaviti esencijalne naslove spomenutih žanrova poput: Coil, Autopsia, Peter Ulrich (ex. Dead Can Dance), Nytt Land, Zos Kia (pre-Coil), Zero Kama, Above the Ruins, Michael Stearns.

Tijekom studenog Kontakt Audio obogatit će ponudu s dva albuma londonskog kultnog psihodeličnog elektroničkog izvođača Muslimgauze ‘Emak Bakia’ i ‘Uzi’.

Film i glazba

Lucija Ivšić iz Punčki predstavila novi projekt koji se zove ŽIVA

Objavljeno

-

Napisao/la

    153 pregleda

Foto: Jess Brohier

Lucija Ivšić, koja je na široj glazbenoj sceni poznatija kao članica rock benda Punčke, predstavlja se s novim projektom ŽIVA i singlom “Power”.

S trenutnom adresom u Australiji, na novom projektu Lucija je radila više od godine dana, tijekom najdužeg lockdowna na svijetu. Novi singl nastao je u njenom domu u Melbourneu, a nakon nekoliko iteracija ŽIVA je konačno spremna za publiku.

Gradeći priču na svojim slavonskim korijenima, ŽIVA spaja moderne zvukove s onima koji predstavljaju njen grad Vinkovce i kulturu u kojoj je odrasla.

Kroz novi projekt Lucija predstavlja vlastita iskustva kroz drugačije žanrove od onih koji su se mogli čuti u Punčkama. U skromnom studiju, opremljena mikrofonom i laptopom, ŽIVA utjelovljuje izlazak iz zone komfora i nastavlja pomicati granice, kombinirajući elemente slavic-popa, trip-hopa, alternativnog R&B-a, darkwavea i elektroničke glazbe.

Iako je riječ o glazbi koja je drugačija od one Punčki, i u ovom slučaju jedna od glavnih odlika su pjesme nabijene energijom, ponekad mračne, ali pune iskrenih stihova. Kao što sama Lucija kaže za novu glazbu koju stvara pod imenom ŽIVA: “Power” je uvod u moj put samootkrivenja, rađanja novog identiteta i otkrivanja ljubavi prema samoj sebi.”

Singl “Power” napisan je, snimljen i produciran u Lucijinom domu u Melbourneu u rujnu 2021., uz stalnu potporu Anje Tkalec, basistice Punčki i producentice u studiju Rattus Rattus. Za mix je zaslužan John Foyle, londonski producent koji je radio s imenima poput Ibeyi, a master potpisuje Damjan Blažun, hrvatski producent s adresom u Berlinu. Lyric video potpisuje Martin Peranović.

Pjesma je i najava nadolazećeg EP-a koji će biti objavljen sljedeće godine, a “Power” je dostupna na svim streaming servisima.

Nastavi čitati

Film

Nedeljko Dragić dobitnik je Nagrade za životno djelo 32. Animafesta

Objavljeno

-

Napisao/la

    147 pregleda

Foto: Animafest promo

Vijeće Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb godišnju Nagradu za životno djelo dodijelit će redatelju, autoru crtanih filmova, karikatura i brojnih ilustracija (npr. Zagi, maskota Univerzijade 1987. u Zagrebu), majstoru stripa (Tupko), te jednom od najvećih autora Zagrebačke škole crtanog filma i svjetskom majstoru animacije Nedeljku Dragiću.

Ispočetka crtač u statičnim medijima te vrijedan suradnik drugih velikana Zagrebačke škole, Dragić od sredine 1960-ih i filma “Elegija” razvija vlastiti osebujni stil u animaciji na osnovu, kako je kritika s pravom primijetila, “bogatog crteža prožetog linearnom, karikaturističkom manirom”.

Tup-tup (1972.)

Majstorski radovi kao što su “Krotitelj divljih konja” (1966.), “Možda Diogen” (1967.), “Idu dani” (1969.), “Per Aspera ad Astra” (1969.; vrhunsko ostvarenje tzv. mini-filma), “Tup-tup” (1972.; nominiran za nagradu Oscar), “Dnevnik” (1974.), “Put k susjedu” (1981.), “Dan kad sam prestao pušiti” (1982.) ili “Slike iz sjećanja” (1989.) osvojili su brojne nagrade u svijetu – u Zagrebu, Annecyju, New Yorku, Oberhausenu, Beogradu… No, osim vizualnošću, pažnju su ta ostvarenja privukla i čestom filozofskom komponentom, razmišljanjem o čovjeku u svijetu (npr. Idu dani), ali i esejističkim i filozofskim prikazom slika iz stvarnosti i iz vizualne kulture (Dnevnik je inspiriran i autorovim doživljajem Amerike i intimnim razmišljanjima). Pri tom je u Dragićevim najboljim djelima česta i komponenta osvrta na vlastitu umjetnost i vlastiti položaj u svijetu.

Slike iz sjećanja (1989.)

Istodobno osoban i filozofičan, razigran i ozbiljan, Nedeljko Dragić stvorio je jednu od najbogatijih, ali i najpoticajnijih riznica remek-djela u čitavom svijetu animiranog filma, nevjerojatnim crtežima obogativši i monografiju Midhata Ajanovića o svom radu u animaciji. Tško je zamisliti primjerenijeg i zaslužnijeg dobitnika nagrade za životno djelo, i to još u obljetničkoj godini Animafesta Zagreb!

Nagrada za životno djelo bit će mu uručena prilikom svečanog otvaranja 32. Svjetskog festivala animiranog filma – Animafesta Zagreb 2022.

Nastavi čitati

Film i glazba

“Digital Traffic Jam” Tonija Starešinića dobio spot!

Objavljeno

-

Napisao/la

    122 pregleda

Foto: Goran Berović

Toni Starešinić (Chui, Mangroove…) objavio je spot za “Digital Traffic Jam”, prvi singl s novog solo albuma “Survival Kit”. Spot je režirao Arsen Oremović, koji je ujedno i redatelj hvaljenog dokumentarnog serijala “Nesreća” za koji je Toni Starešinić radio glazbu:

“Zbog stanjenih budžeta, u modi su lyric video klipovi, a kako je u našem slučaju to bilo stanjeno do nule, a radi se o instrumentalu, mogućnost “lyricsa” automatski je otpala. Stoga sam, preko očekivanih kadrova furioznih i ritmički montiranih kadrova prometne gužve, odlučio bar popisati instrumente. Utoliko više što doista nije naodmet ukazati na to da odlični solo potiče od (distorziranog) saksofona što mnogi vjerojatno ne bi skužili na prvu. Ne znam ni sam otkud ideja za ‘killbilovsku’ poetizaciju meni omiljenog srednjeg dijela pjesme, ali nadam se da će ljude dirnuti”, kaže redatelj.

Tonija Starešinića je za Digital Traffic Jam inspirirao nedavni kolaps najpopularnije društvene mreže, a na pjesmi gostuje i njegov kolega iz Chuia, saksofonist Vojkan Jocić koji je svojim solom savršeno dočarao kaos digitalnog života:

“Srećom je kolaps trajao jako kratko jer ne mogu ni zamisliti posljedice po društvo kad bi se recimo ugasio na tjedan dana. Ljudi danas cijeli svijet promatraju narkomanskom ovisnošću kroz društvene mreže i posljedice posebno po psihu pri dužem lockdownu tog sustava mogu biti pogubne posebno za mlade ljude.”

Toni Starešinić je album za Menart objavio digitalno, a uskoro će biti objavljen i na CD-u i to dvostrukom! Naime, uz novi album, na CD-u će biti objavljen i prvi Tonijev solo album “Nesreća” koji je do sada bio dostupan samo digitalno i na vinilu! O novom instrumentalnom albumu Toni kaže kako je nastao kao najnužnija potreba za preživljavanjem duha, uma pa samim time i tijela u pandemiji koronavirusa. Autor svih skladbi je Toni Starešinić.

Popis pjesama: 1. Escape Route | 2. Digital Traffic Jam | 3. Sanctuary | 4. Conqueror Worm | 5. Fat Is Good | 6. Nothing Lasts Forever

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 7 minuta

Uhićen piroman iz Ivankova, pokušao provaliti i u trgovinu u Vinkovcima

Prvog prosinca u ranim jutarnjim satima policijski službenici zatekli su 23-godišnjaka iz Vinkovaca u provali u trgovini mješovite robe u...

Vijestiprije 1 sat

Vinkovački tornjak najbolji na Priština Cup-u

U sklopu Priština Cup-a održane su 3 izložbe gdje je Bravo Tor Panonicus, brat svjetske prvakinje Betti Tor Panonicus, polučio...

koronavirusprije 2 sata

U Vukovarsko-srijemskoj županiji 125 nova slučaja zaraze

U Vukovarsko-srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata je 125 novih pozitivnih osoba na COVID-19,...

Vijestiprije 4 sata

Dječji vrtić “Srce Marijino” za osmijeh malenog Tina

Područni objekt „Srce Marijino“ Katoličkoga dječjeg vrtića „Eden“ ovog Božića pokušat će staviti osmijeh na lice jednom posebnom dječaku. Organizirali...

Aktualnoprije 17 sati

Akcija “Biti vidljiv biti siguran” provedena u Županji

Policijski službenici Postaje granične policije Županja, u suradnji s Vijećem za prevenciju kriminaliteta grada Županja, proveli su preventivno – represivnu...

Aktualnoprije 18 sati

Prijatelji životinja pozivaju građane da prijave nedopušteno korištenje pirotehnike

Ove godine stupila je na snagu zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3, što je...

Aktualnoprije 20 sati

Dodatna obuka policijskih službenika interventne policije iz područja temeljnih prava

U Velikoj županijskoj vijećnici u Vinkovcima, objavila je Policijska uprava vukovarsko-srijemska, jučer je za policijske službenike i službenice Interventne jedinice...

Aktualnoprije 20 sati

Fenomenalna Cibalia s igračem manje slavila protiv BSK-a

Nebeskoplavi su po prvi puta pobijedili BSK! U odgođenoj utakmici 12. kola Cibalia je svladala goste iz Bijelog Brda s...

Najčitanije