20 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Ekstatična drama Samo je kraj svijeta od danas u hrvatskim kinima

Više od autora

- vl promo-


Samo je kraj svijeta (u kinima) [St1]

Miljenik Cannesa, wunderkind Xavien Dolan okupio je impresivnu glumačku ekipu – Vincent Cassel,  Marion Cotillard, Lea Seydoux i Nathalie Baye…

Tek nekoliko dana prije njegova tek! 28 rođendana, u hrvatska kina stiže film ‘Samo je kraj svijeta’ (It’s Only The End Of The World, 2016.) Xaviera Dolana, kanadsko redateljsko ime koje u elitnim filmskim krugovima odzvanja već od 2009. kada je fascinirao svojim dugometražnim debijem ‘Ubio sam majku’ (I Killed My Mother), za koji je napisao scenarij, potpisuje režiju te u njemu igra glavnu ulogu. Film je svoj ‘konto’ u rekordnom roku podebljao na 30 značajnih nagrada, među njima i najvažnije tri na Festivalu u Cannesu, a struka je Dolana proglasila ‘filmskim čudom od djeteta’. Tada ga je upoznala i zavoljela domaća filmofilska publika jer je ‘Ubio sam majku’ osvojio i glavnu nagradu na Zagreb film festivalu.

Na krilima munjevitog uspjeha svog igranog prvijenca, kanadski ‘enfant terrible’ se nije uljuljuškao, već u nekoliko godina nanizao hvaljene i nagrađivane naslove – ‘Izmišljene ljubavi’ (2010.), ‘U svakom slučaju, Laurence’ (2012.), ‘Tom na farmi’, 2013. i ‘Mama’ (2014.) koji se još jednom okitio Velikom nagradom žirija u prestižnom Cannesu. Markantni hipster s tetovažama, Xavier Dolan, ‘fura svoj film’, redateljske uzore nema, a najviše cijeni lik i djelo Michaela Hanekea. U tinejdžerskim je danima obožavao ‘Titanic’, ‘iskru’ koja ga je zapalila za kameru i redateljski poziv.

U njegovu prepoznatljivu stilu uzburkanih emocija, intrigantnih kompleksnih odnosa i raskošnog glazbeno-vizualnog izričaja, stiže i njegov šesti film ‘Samo je kraj svijeta’, s paprenom glumačkom postavom koju predvode europske filmske zvijezde, Vincent Cassel, Marion Cotillard i Lea Seydoux. Mladog i slavnog pisca Louisea koji je obolio od neizlječive bolesti pa se nakon dugih 12 godina vraća u kuću svog djetinjstva da bi se oprostio od obitelji izražajno glumi Gaspard Ulliel.

Samo je kraj svijeta (u kinima) [St2]

Kaos u koji se pretvori jedan naizgled običan obiteljski ručak, u začaranom krugu borbe s vlastitim demonima svakog pojedinog člana obitelji, u stalnom je emotivnom ‘crescendu’, pa je sam Dolan ispričao kako je nakon snimanja vrlo intenzivne završne scene svaki put na setu netko ostao u suzama ili bez riječi, dajući još jednu intepretaciju one slavne ‘Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, a svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.’

‘Samo je kraj svijeta’ lani je pokorio Cannes, osvojio Veliku nagradu žirija i nagradu Ekumenskog žirija za režiju, osvojio je i nagradu Cesar, a sa šest rekordnih nagrada trijumfirao je na netom održanim Canadian Screen Awards, gdje je nagrađen i redatelj, i adaptirani scenarij te cijela glumačka ekipa.

Dok hrvatska publika od 16. ožujka u izabranim kinima može uživati u filmu ‘Samo je kraj svijeta’, Xavier Dolan na drugom kraju svijeta režira i producira svoj prvi film na engleskom jeziku ‘The Death and Life of John F. Donovan’, s glumačkim imenima iz prve holivudske lige – Natalie Portman, Jessica Chastain, Thandie Newton i Susan Sarandon.

TRAILER TITLANI: SAMO JE KRAJ SVIJETA [2017]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno