25 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 27. svibnja 2024.

Ena Lučić i Marcela Jukić svoju OŠ Ivana Mažuranića odvele do Državne smotre iz Biosigurnosti i biozaštite

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Osnovna škola Dobriše Cesarića u Požegi bila je domaćin Međužupanijske smotre na temu “Biosigurnosti i biozaštite” u koju su uključene osnovne i srednje škole u nekoliko razrednih kategorija iz Osječko-baranjske, Vukovarsko-srijemske, Brodsko-posavske, Virovitičko-podravske i Požeško-slavonske županije. Na smotri su sudjelovale ukupno 22 osnovne škole i 27 timova te devet timova srednjih škola, a među njima je bio i vrijedan tim iz Osnovne škole Ivana Mažuranića Vinkovci koji je u svojoj kategoriji „pomeo“ konkurenciju.

Međužupanijska smotra bila je prva razina natjecanja za koju su učenici izrađivali plakate koji predstavljaju njihov učenički istraživački projekt na zadane teme. Teme postera učenika 5. i 6. razreda bile su Trebam li antibiotik za liječenje prehlade?, Kako se zaštititi od zaraze tijekom putovanja u Afriku? te Što kriju naši elektronički uređaji-mobiteli kao inkubatori zaraze?

Marcela Jukić i Ena Lučić, pod vodstvom mentorice Dinke Čorak, s ponosom su predstavile svoju školu na ovoj važnoj smotri te istraživačkim radom pod nazivom „Trebam li antibiotik za liječenje prehlade?!“, osvojile prvo mjesto u kategoriji 5. i 6. razreda. Ovaj izniman rezultat kvalificirao ih je na Državnu smotru na kojoj će, čvrsto vjerujemo, ponovno osvjetlati obraz vinkovačke osnovne škole.


Na smotri su tako prezentirani radovi na temu u literarnom, likovnom kroz izradu postera i scenskom prikazu s ciljem upoznavanja učenika s važnošću stručnog, znanstvenog, globalnog i osobnog pristupa u sprječavanju širenja zaraznih bolesti; upoznavanje s opasnim uzročnicima i njihovim načinom djelovanja; usvajanje odgovornog ponašanja prema svome i tuđem zdravlju u školi, obiteljskom domu, društvu i okolišu te analiziranje potencijalnih opasnosti biougroze i načina prevencije.

Inače, svake školske godine Državno povjerenstvo odabere teme koje predlaže za istraživanje, a sve u sebi prenose poruke o važnosti biosigurnosti i biozaštite, a međužupanijska povjerenstva dužna su dostaviti školi domaćinu Državne smotre postere prva tri tima iz svake kategorije u fizičkom obliku do 21. travnja 2024. godine, odakle će onda najbolji timovi izboriti odlazak na Međunarodnu smotru učeničkih istraživačkih projekata 2024. Projekt je proveden pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja, Klinike za infektivne bolesti „Dr. Fran Mihaljević“ Zagreb, Hrvatsko društvo za biosigurnost i Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno