Kontaktirajte nas

Aktualno

Epidemiološke mjere će u sljedećoj školskoj godini biti blaže

Objavljeno

-

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objavio je danas detalje o početku školske godine u uvjetima epidemije. Rekao je da je prošla školska godina završila dobro te da smo u vrhu zemalja koja su to uspjele, a potvrdio je i kako će epidemiološke mjere u školama u sljedećoj školskoj godini biti blaže.

“Od nas je bolja Švedska. Onaj naš model A, B, C pokazao se efikasan i dobar. Na koncu smo i s maturantima završili da su 90 posto nastave pratili licem u lice, a oni skroz mali i do 98 posto”, kaže Fuchs. Prema njegovim riječima, mjere će biti nešto relaksiranije ove godine.

U prvom redu, djeca od 1. do 5. razreda koja su bila u tzv. balončićima i nisu se miješala moći će se donekle miješati. Dozvolit će se i dopunska i dodatna nastava, koje su prošle godine kompletno išle online. Dodatno će biti omogućeno bavljenje sportom unutar škola. Školski timovi će moći biti sastavljeni od učenika različitih razreda, no dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne sportove. Vraća se mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka licem u lice.

“Mjerenje temperature ostaje obaveza zaposlenika, ali i roditelja da mjere djeci temperaturu kod kuće. Maske ostaju obavezne od petog razreda naviše. U samoizolaciju neće ići cijeli razred, već samo oni koji su bili najbliži zaraženom učeniku”, kazao je Fuchs.

Istaknuo je da oko 50 posto prosvjetnih radnika nije cijepljeno, a oni moraju nositi masku ili se cijepiti. “Priče o obaveznim cijepljenjima i otkazima nisu primjenjive. Ako pogledate da je 50 posto necijepljenih, ne znam gdje bismo našli 20-ak tisuća učitelja”, dodao je ministar.

Na pitanje o učiteljima koji nisu cijepljeni, hoće li se morati testirati prije dolaska na posao, Fuchs je kazao da to nije jednostavno provesti. “Trebali bi se testirati dva puta tjedno prije odlaska na posao. To je komplicirano, bilo bi bolje da se cijepe”, istaknuo je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da objavljivanje nove karte kasni, no da mu izvori javljaju da je cijela Hrvatska i dalje u narančastom.

Na pitanje o cijepljenju na tjednoj bazi, Beroš je odgovorio: “Načelno mogu reći da smo svjedočili padu, no moja osobna impresija je da je broj stabilan. Tri, četiri cijepljena prvom dozom tjedno. Moj dojam je da je početkom ljeta situacija bila problematičnija. Dolaskom jeseni i rastom zaraženih raste svijest o potrebi cijepljenja”.

Na pitanje hoće li necijepljeni zaposlenici snositi trošak ukoliko zaraze pacijenta, kao što je to uveo KBC Osijek, Beroš je kazao da je prerano govoriti tko će snositi posljedice pojedinih tužbi, no da je dobro da se otvorila ova tema. ‘Hoćemo li moći dokazati uzročno-posljedični put zaražavanja? Poslana je poruka i kao ministar ću inzistirati na sigurnom radnom okruženju. Vjerujem da ćemo u zdravstvenom sustavu uvesti određene mjere’, kazao je.

Covid-potvrde jesu element koji povećava sigurnost u zdravstvenom sustavu. “Sve će ovisiti o epidemiji. Morat ćemo ići u tom smjeru. Da, imamo pripremu za to. Treba sagledati nekoliko zakona. Nismo orijentirani prema zabranama, no moja je zadaća da interveniram ako bude ugrožen sigurnosni proces u zdravstvu”, kazao je.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rekao: ‘Mjere će biti manje striktne nego su bile prije, ali vodit ćemo računa o tome da zaštitimo mlađe generacije. Najvažniji je povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri. Bez obzira na prednosti online nastave, efekti su drugačiji ukoliko provedu svoje vrijeme u klupama”.

Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade kazao je da će hrvatska obala ostati narančasta i da će se dobra turistička sezona nastaviti i u rujnu.

Na pitanje o mjerama pomoći u gospodarstvu u kontekstu covid-potpora, kazao je da bi ako se ljudi cijepe i pridržavaju minimalnih epidemioloških mjera, ugroza bila puno manja. Ako povećamo cijepljenje, zaštitili bi se dodatno, kazao je.

“Imamo dovoljno iskustva, a tvrdih zatvaranja bilo kojeg segmenta više neće biti. Smatramo da je dobro da djeca budu u razredima, pogotovo mlađa. Mi smo prvi za to. Cjepivo je tu, odgovornost građana je isto dio toga. To je briga svih. Vlada je osigurala cjepiva. Kada procijenimo da možemo ići prema zatvaranju svih restrikcija, tada neće biti mjera potpore”.

Na pitanje hoće li i kod nas biti onemogućavanja ulaska u trgovine ili kina bez covid-potvrda, odgovara: “Nemamo poriv da ograničavamo ljude. Mladost, aktivnost, ležernost, kultura, sport… Svaka vrsta ograničenja mora proći test razmjernosti. Još uvijek čvrsto vjerujem u razboritost i mudrost hrvatskog čovjeka. Samonametnuti dišpet na vlastitu štetu. Što je sloboda? Ponašati se kako hoćeš pa netko umre. Mi nemamo luksuz špekulanata i provokatora”, kazao je.

Aktualno

Pritvoren 29-godišnjak koji je drogiran i alkoholiziran Audijem usmrtio biciklista na ulazu u Vinkovce

Objavljeno

-

Napisao/la

    24 pregleda

Policijski službenici Policijske postaje Vinkovci proveli su kriminalističko istraživanje nad uhićenim muškarcem, 29-godišnjakom sa šireg područja Grada Otoka, zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu u kojoj je 25. listopada oko 18.40 sati, na državnoj cesti D55, smrtno stradao 54-godišnji biciklist.

Kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja kako je 29-godišnjak, upravljajući vozilom marke Audi vinkovačkih registracijskih oznaka pod utjecajem alkohola i opojne droge amphetamin te za vrijeme dok mu je izrečena zaštitna mjera zabrane upravljanje motornim vozilima „B“ kategorije, naletio na bicikl kojim je upravljao 54-godišnjak u istom smjeru, te bez zaustavljanja radi pružanja pomoći, nastavio kretanje u smjeru Vinkovaca, gdje su ga u 22 sata pronašli policijski službenici PPRP Vinkovci.

Uz kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu, 29-godišnjak je predan pritvorskom nadzorniku PU vukovarsko-srijemske. Istražni sudac odredio mu je mjesec dana istražnog zatvora, priopćila je policija.

Nastavi čitati

Aktualno

Vinkovački klubovi raznim aktivnostima obilježavaju Svjetski dan juda

Objavljeno

-

Napisao/la

    51 pregleda

U suradnji s Hrvatskim judo savezom, vinkovački klubovi su u sklopu Svjetskog dana juda organizirali razne aktivnosti kako bi obilježili važan dan za sve judaše. Naime, obilježava na rođendan utemeljitelja toga sporta, Jigoro Kanoa, 28. listopada. Ovogodišnja tema Judo dana je solidarnost što se izvrsno poklapa s osnovnim principima sporta, ITA KYOE! što znači prosperitet i blagostanje.

Princip je to koji izdiže Judo iznad granice sporta i svrstava ga u red društvenih vrijednosti koje treba njegovati i slijediti. Ovo je tema koja poručuje da niti jedan težak trenutak ne traje zauvijek, istovremeno i uči da je teške trenutke lakše proživljavati kroz solidarnost s drugima oko nas. Judaši vinkovačkog Olimpa svoj je program “Želim zdravlje, biram Judo” započeo likovnom radionicom u kojoj su polaznici crtali, bojali te izlagali judogi izrađen od papira na kojem su pisale poruke zbog čega je dobro baviti se ovim sportom.

Osim toga, naučili su tko je Jigoro Kano te kako i gdje je nastao njihov sport. Članovi kluba sudjelovali su i na edukativnoj radionici i kvizu znanja o poznavanju juda. Djeca su pokazala odlično znanje, kreativnost i snalažljivost što je rezultiralo zanimljivim odgovorima. Njihovi kolege iz judo kluba Vinkovci istim povodom danas pripremaju zabavnu i edukativnu radionicu s ekološkom temom i prezentacijom sporta pod nazivom “Tamo gdje ljubav vlada nema ni velikih ni malih.”

Za sutra najavljuju prikupljanje pomoći u suradnji s Udrugama Mladi protiv gladi i zaštitu životinja Rocco što je odličan primjer solidarnosti u praksi koja je i glavna teme ovogodišnjeg Svjetskog dana juda.

Nastavi čitati

Aktualno

Poznat novi datum prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Objavljeno

-

Napisao/la

    70 pregleda

Zaprimanje prijava za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća započet će 7. prosinca 2021. godine, a zbog velikog interesa Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je osigurao dodatnih 90 milijuna kuna pa će građanima biti ukupno na raspolaganju 390 milijuna kuna, najavljeno je.

Zbog tehničkih poteškoća, podnošenje zahtjeva koje je trebalo biti sredinom listopada odgođeno je za novi termin. Analizom je utvrđeno da je u kratkoj jedinici vremena bilo oko 2 milijuna zahtjeva (requestova) prema sustavu e-Prijave pa je takva preopterećenost uzrokovala zagušenje aplikacije.

Kako bi se osigurala stabilnost sustava, radi se na optimizaciji načina prijave na Javni poziv. Uz to, uvažavajući komentare i sugestije građana i stručne javnosti, odlučeno je kako će svi zainteresirani od 30. studenog u sustavu e-Prijave moći ispuniti prijavni obrazac te učitati svu potrebnu dokumentaciju, dok će se sa službenim zaprimanjem zahtjeva krenuti tjedan dana kasnije, od utorka 7. prosinca.

Podsjećamo da se na Javni poziv za energetsku obnovu obiteljskih kuća mogu prijaviti građani koji su vlasnici ili suvlasnici kuća površine do 600 m² ili do 3 stambene jedinice, u kojima je više od 50% površine namijenjeno stanovanju i koji u njima imaju prebivalište.

Cjelovita energetska obnova kuća lošijih energetskih svojstava sufinancirat će se s do 60% bespovratnih sredstava te podrazumijeva obvezno povećanje toplinske zaštite nekog od elemenata vanjske ovojnice poput vanjskih zidova, krova, poda ili stolarije, a može uključivati i ugradnju sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponskog sustava za proizvodnju električne energije. S druge strane, ugradnja sustava za korištenje obnovljivih izvora energije i/ili fotonaponski sustav za proizvodnju električne energije bez dodatnih mjera energetske obnove sufinancirat će se s do 40, 60 ili 80%, ovisno o lokaciji. Poticaji za to rezervirani su za kuće visokih energetskih razreda, kojima nisu potrebne mjere poboljšanja toplinske zaštite vanjske ovojnice.

Maksimalni iznosi sufinanciranja određeni su za svaku pojedinačnu mjeru, a kombinacijom različitih mjera kućanstvo će moći dobiti i do 204 tisuće kuna bespovratnih sredstava. 

Nakon mogućeg rasta cijene energenata, o primjenama mjerama energetske učinkovitosti i ugradnji sustava za korištenje obnovljivih izvora energije sve se više razmišlja jer je na taj način režijske troškove za energiju moguće smanjiti i do 60%.

Uz povećani ukupni budžet od 390 milijuna kuna, u Fondu procjenjuju da bi Ugovore za sufinanciranje moglo dobiti oko 5000 kućanstava.

Nastavi čitati

Najčitanije