Epidemiološke mjere će u sljedećoj školskoj godini biti blaže

0
1877

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs objavio je danas detalje o početku školske godine u uvjetima epidemije. Rekao je da je prošla školska godina završila dobro te da smo u vrhu zemalja koja su to uspjele, a potvrdio je i kako će epidemiološke mjere u školama u sljedećoj školskoj godini biti blaže.

“Od nas je bolja Švedska. Onaj naš model A, B, C pokazao se efikasan i dobar. Na koncu smo i s maturantima završili da su 90 posto nastave pratili licem u lice, a oni skroz mali i do 98 posto”, kaže Fuchs. Prema njegovim riječima, mjere će biti nešto relaksiranije ove godine.

U prvom redu, djeca od 1. do 5. razreda koja su bila u tzv. balončićima i nisu se miješala moći će se donekle miješati. Dozvolit će se i dopunska i dodatna nastava, koje su prošle godine kompletno išle online. Dodatno će biti omogućeno bavljenje sportom unutar škola. Školski timovi će moći biti sastavljeni od učenika različitih razreda, no dvorane će i dalje biti zatvorene za rekreativne sportove. Vraća se mogućnost održavanja roditeljskih sastanaka licem u lice.

“Mjerenje temperature ostaje obaveza zaposlenika, ali i roditelja da mjere djeci temperaturu kod kuće. Maske ostaju obavezne od petog razreda naviše. U samoizolaciju neće ići cijeli razred, već samo oni koji su bili najbliži zaraženom učeniku”, kazao je Fuchs.

Istaknuo je da oko 50 posto prosvjetnih radnika nije cijepljeno, a oni moraju nositi masku ili se cijepiti. “Priče o obaveznim cijepljenjima i otkazima nisu primjenjive. Ako pogledate da je 50 posto necijepljenih, ne znam gdje bismo našli 20-ak tisuća učitelja”, dodao je ministar.

Na pitanje o učiteljima koji nisu cijepljeni, hoće li se morati testirati prije dolaska na posao, Fuchs je kazao da to nije jednostavno provesti. “Trebali bi se testirati dva puta tjedno prije odlaska na posao. To je komplicirano, bilo bi bolje da se cijepe”, istaknuo je.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da objavljivanje nove karte kasni, no da mu izvori javljaju da je cijela Hrvatska i dalje u narančastom.

Na pitanje o cijepljenju na tjednoj bazi, Beroš je odgovorio: “Načelno mogu reći da smo svjedočili padu, no moja osobna impresija je da je broj stabilan. Tri, četiri cijepljena prvom dozom tjedno. Moj dojam je da je početkom ljeta situacija bila problematičnija. Dolaskom jeseni i rastom zaraženih raste svijest o potrebi cijepljenja”.

Na pitanje hoće li necijepljeni zaposlenici snositi trošak ukoliko zaraze pacijenta, kao što je to uveo KBC Osijek, Beroš je kazao da je prerano govoriti tko će snositi posljedice pojedinih tužbi, no da je dobro da se otvorila ova tema. ‘Hoćemo li moći dokazati uzročno-posljedični put zaražavanja? Poslana je poruka i kao ministar ću inzistirati na sigurnom radnom okruženju. Vjerujem da ćemo u zdravstvenom sustavu uvesti određene mjere’, kazao je.

Covid-potvrde jesu element koji povećava sigurnost u zdravstvenom sustavu. “Sve će ovisiti o epidemiji. Morat ćemo ići u tom smjeru. Da, imamo pripremu za to. Treba sagledati nekoliko zakona. Nismo orijentirani prema zabranama, no moja je zadaća da interveniram ako bude ugrožen sigurnosni proces u zdravstvu”, kazao je.

Podsjetimo, predsjednik Vlade Andrej Plenković danas je rekao: ‘Mjere će biti manje striktne nego su bile prije, ali vodit ćemo računa o tome da zaštitimo mlađe generacije. Najvažniji je povratak učenika u škole u što većoj mogućoj mjeri. Bez obzira na prednosti online nastave, efekti su drugačiji ukoliko provedu svoje vrijeme u klupama”.

Andrej Plenković na današnjoj sjednici Vlade kazao je da će hrvatska obala ostati narančasta i da će se dobra turistička sezona nastaviti i u rujnu.

Na pitanje o mjerama pomoći u gospodarstvu u kontekstu covid-potpora, kazao je da bi ako se ljudi cijepe i pridržavaju minimalnih epidemioloških mjera, ugroza bila puno manja. Ako povećamo cijepljenje, zaštitili bi se dodatno, kazao je.

“Imamo dovoljno iskustva, a tvrdih zatvaranja bilo kojeg segmenta više neće biti. Smatramo da je dobro da djeca budu u razredima, pogotovo mlađa. Mi smo prvi za to. Cjepivo je tu, odgovornost građana je isto dio toga. To je briga svih. Vlada je osigurala cjepiva. Kada procijenimo da možemo ići prema zatvaranju svih restrikcija, tada neće biti mjera potpore”.

Na pitanje hoće li i kod nas biti onemogućavanja ulaska u trgovine ili kina bez covid-potvrda, odgovara: “Nemamo poriv da ograničavamo ljude. Mladost, aktivnost, ležernost, kultura, sport… Svaka vrsta ograničenja mora proći test razmjernosti. Još uvijek čvrsto vjerujem u razboritost i mudrost hrvatskog čovjeka. Samonametnuti dišpet na vlastitu štetu. Što je sloboda? Ponašati se kako hoćeš pa netko umre. Mi nemamo luksuz špekulanata i provokatora”, kazao je.