Sutra je proslava blagdana Velike Gospe. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je HRT da su u bliskom kontaktu s lokalnim stožerima i s biskupskom konferencijom.

“HBK je prihvatila sve što je stožer predložio, a to je da apeliraju na svećenike i biskupe da ne bude procesija i da se svi drže mjera i da apeliraju da ne bude popratnih događaja koji mogu biti problematični što se tiče prijenosa koronavirusa. Biskupi također apeliraju da se ide s minimalističkim pristupom, što smatramo jako dobrim.”, rekao je Capak.

Predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup Želimir Puljić uputio je izjavu o proslavi blagdana Velike Gospe u vrijeme pandemije koronavirusa u kojoj je pozvao na pridržavanje preporuka Hrvatskoga zavoda za javno zdravstvo, posebice u svezi s fizičkim razmakom sudionika slavlja, osobnom higijenom i higijenom prostora te istaknuo da u ovakvim okolnostima nije razborito organizirati procesije.

“Usudio bi se ovo vrijeme usporediti pomalo i sa ratom. Sjećamo se kada smo u ratu čuli sirenu, nitko nije išao šetati po Stradunu ili po Kalelargi ili ići na more, nego je tražio mjesto gdje će se skloniti. Kada je opasnost u pitanju, kada su geleri, granate u pitanju, kada je virus u pitanju, onda treba isto imati u vidu one praktične preporuke kojima dajemo malu mogućnost njegovom djelovanju.”, poručio je Puljić.