19 C
Vinkovci
Nedjelja, 2. listopada 2022.

Erasmus+ projekt u Vinkovcima

Više od autora

- vl promo-Odred izviđača Vinkovci domaćin je Erasmus+ projekta “8 key‘s”, koji u Vinkovcima okuplja mlade iz Rumunjske, Italije, Slovenije i Hrvatske od 16. do 22. veljače.

Alat SC za cilj ima promicanje tolerancije, slobode govora, uvažavanje tuđeg mišljenja, kritičko promišljanje, poticanje sudionika na proaktivno i aktivno djelovanje u demokratskim procesima i sveopće podizanje kvalitete života u lokalnoj zajednici, te senzibilizaciju sudionike prema osobama s poteškoćama, marginalnim grupama , diskriminaciji i predrasudama.

Alat se sastoji od dva dijela. Prvi dio je Speakers Corner i set sadrži: karte uloga (30) koje sudionika stavljaju u ulogu druge osobe te na taj način potiču preispitivanje svojih stavova, perspektiva, kritičko promišljanje. Nadalje u setu se nalaze “reakcijske karte” (60) (crveni trokut – neslaganje, zeleni kvadrat – slaganje, upitnik pitanje, zvučnik-replika – iznošenje stavova).

Reakcijske karte služe slušateljima da reagiraju na govornike i njihovo izlaganje. “Tajni zadaci” su karte koje sudionici -slušatelji dobivaju nasumice i mogu ih realizirati tijekom provedbe vježbe. Vježba se realizira u tri kruga s tri različita govornika koji su pripremili teme koje njih interesiraju. Bitno je naglasiti i segment u kojem govornici razvijaju komptence govorništva, uvažavanje drugog mišljenja, podizanja samopouzdanja. Na početku u prvom krugu sudionici nasumično biraju ulogu te setom pitanja od strane facilitatora u njih. Nakon prvog govora (max 10 min) radi se prvi. U drugom krugu sudionici biraju koju bi ulogu željeli te reagiraju prema drugom govorniku i njegovoj temi. Nakon kratke evaluacija realizira se treći krug gdje se sudionicima da na izbor da li žele birati ulogu, biti bez uloge ili je slučajno dobiti. Po završetku prolazi se evaluacija u 6 koraka (kako se osjećamo, zašto, što se dogodilo, kako je bilo igrati ulogu, je li teško bilo odvojiti svoju osobnost ili je to nemoguće, poveznica s stvarnim životom, što smo osvijestili.

Ova vježba se može realizirati od 10 do 40 sudionika, optimalni broj je 20-ak, tj razredni odjel ili sudionici jednog treninga ili razmjene osoba koje rade s mladima. Vježba je testirana od 12 godina nadalje. Dodana vrijednost u provedbi ove vježbe je set za Speakers Corner Debate. U ovoj verziji koriste se također reakcijske karte, dok su uloge umjesto slika definirane slovima i to 26 slova. Sva slova osim A i B imaju objašnjenje uloge, međusobne veze prema govornicima A ili B te prema drugim slovima.

Odabere se jedna tema (bilo bi izuzetno da facilitator poznaje sudionike koje sudjeluju kako bi što kvalitetnije pripremio odabir pojednih slova i njihovu povezanost). Odabranu temu prvi izlaže osoba A koja je afirmativna, za to vrijeme ostali sudionici su proaktivni zbog međusobne povezanost i odnosa prema temi, po završetku međusobnog dialoga u cilju afirmacije teme osoba s slovom B (koja se unaprijed pripremila) iznosi argumente protiv postavljene teme. U fazi testiranja zbog jake dinamike i međusobne komunikacije ova vježba može potrajati i duže od 1.30 min.

Na kraju se radi evaluacija u 6 koraka kao i za vježbu Speakers Corner, te se osvješćuju proživljene emocije, kritički se promišlja o svojim stavovima, procjenjuju se usvojene komptence, te povezanost s stvarnim životom u korist podizanja njegove kvalitete.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno