Sinoć, četvrtak 21. veljače, objavljene su nominacije za 26. izdanje glazbene nagrade Porin. Ove godine brojilo se čak 2007 prijava raspoređenih u 36 kategorija, a grupa Ogenj odnijela je nominacije u dvije kategorije – ”novi izvođač godine” i ”najbolji album etno glazbe”. Za nominacije u obje kategorije zaslužan je njihov album ‘Domaj’ objavljen u travnju 2018. godine, a u tome im sigurno nije odmogla ni zarazna energija koju šire na svojim koncertima.

Put koprivničke petorke Ogenj  put je bez prestanka jer oni su stalno na cesti koja ih vode na brojne klupske i festivalske nastupe diljem regije. Ostalo vrijeme uglavnom provode na probama koje su ih pak dovele do debi albuma ‘Domaj’ u izdanju Dancing Beara. Album objavljen u prvoj polovici prošle godine pohvatao je brojne pohvalne kritike, nominaciju za prvu novinarsku nagradu ‘Rock&Off’ na čijoj dodjeli u Tvornici Kulture su nastupali i ostavili sve prisutne bez teksta, a sada su nagrađeni s dvije nominacije za nagradu Porin.

A, u skladu s njihovim scenskim izražajem, ‘Domaj’ vrvi divljim, emotivnim i energičnim pjesamama otpjevanim na podravsko – međimurskom dijalektu čiji je autor glazbe i teksta frontmen Tomislav Mihac Kovačic dok aranžmane potpisuje Ogenj.

Ogenj sljedeći put na koncertu možete uloviti 22. ožujka u klubu KSET, a mi im od srca želimo da 29. ožujka u Rijeci i ulove nagradu Porin u obje katagorije!

Ogenj, 2018. | Foto: Petra Travinić | Dancing Bear press

IZ RECENZIJA

‘Scensku folk-punk energiju, koja isijava iz frontmena Tomeka koji se s basistom Nikolom kalio u hardcore punk bendovima Angry Cows i Božje ovčice, producent Surka je uspio zadržati na snimci; kao i pravi tretman ritam-sekcije, Tomekove bisernice i akustične gitare, violine tek sedamnaestogodišnje Tare i električne gitare mlađahnog “revolveraša” Filipa. U konačnici Ogenj se doima poput autohtonog folk-rock i country-punk hibrida onoga što su na svoj način činili Flogging Molly i The Pogues, Mumford & Sons i The Waterboys, ali bez kopiranja, a u Tomeku kao da ima i nešto od duha Joea Strummera i Bona Voxa. – Aleksandar Dragaš, Jutarnji list.

Ogenj ima ono nešto u sebi što lakoćom prenosi na publiku – neprikosnovenu energiju – što se najviše osjeća na koncertima gdje bend izgara do zadnjih atoma snage. Kako to zvuči ovako studijski? Mislim da je odlično uhvaćena sva bit Ogenja kao benda, a posebno te njihove sirove energije, pa sam slobodan reći da “Domaj” spada među najbolje i najsvježije albume izdane u ovoj godini. – Siniša MIklaužić, muzika.hr

Ogenj, 2018. | Foto: Bojan Koštić | Dancing Bear press

BIOGRAFIJA
Ogenj izvrstan, energičan i nadahnut etno punk rock bend stiže u Mali pogon Tvornice Kulture kako bi koncertno promovirao debi album ‘Domaj’

Ogenj je peteročlani bend iz Koprivnice. Svoju glazbenu priču započeli su kao akustični trio krajem 2015. godine. S vremenom se kolektiv proširio, a s njim i glazba koju sviraju. Dosadašnja akustika se raspojasala i postala energičan i čvrst miks rock ‘n’ rolla, punka i folka odsviranog na klasičnim rock instrumentima, podebljanim brzom tamburicom i violinom. Da bi doživljaj bio bolji i da bi bend još malo iskočio iznad standardnih hrvatskih rock grupa za to se pobrinuo pitki lirski izričaj na kajkavskom. U glazbi grupe Ogenj čut ćete utjecaje i energiju bendova kao što su The Pogues, Flogging Molly, Mumford & Sons, Dropkick Murphys, Shake Graves, a svemu tome sigurno neće odmoć ni HC/punk utjecaji kojima su si pojedini članovi benda zakucali temelj.

Balade, poskočice, doskočice, zborna pjevanja, prštenje energije, znoj i pokoja suza dio su svakog performansa Ognja.
Sama ideja stvaranja na kajkavskom izričaju došla im je prirodno, i ni u kojem scenariju nije moglo drugačije ispasti. Naime, frontman benda i autor svih Ognjenih tekstova je Tomislav Mihac Kovačic, rođeni Međimurec koji je i u svojim dosadašnjim projektima uvijek stvarao na kajkavskom. Jednostavno, prirodno, a opet toliko drugačije i moćno. Posebice nerazumljivo.

Nakon puno „utakmica“ u HC/punk vodama (Angry Cows, Božje ovčice, Nullified,…), čak 3/5 benda koji čine Ogenj, odlučili su primiriti loptu i krenuti drugačijim, ali opet sličnim putevima. Zapravo, prvi pravi izleti u glazbene sfere pojedinih članova Ognja započeli su slušajući folk punk i celtic folk punk bendove. Danas, četiri dečka i jedna cura iz Ognja koriste književnog jezika barataju dijalektom, umjesto mandoline sviraju tamburicu kojoj su dodali violinu te ostali vjerni svojim polkama, bluesu i countryju iz prošlih dana.

Svoju prvu godišnjicu postojanja proslavili su objavom EP-ja „Još je rano“.

Dijelili su pozornicu s Hladnim pivom, Zadrugom i Cinkušima, svirali na INmusic festivalu te na brojnim drugim festivalima diljem regije što je zasigurno pridonijelo širenju kruga ljudi koji će od sada revno pohađatinjihove koncerte.