Europska komisija pokrenula je inicijativu Open Education Europa kako bi se iskoristile inovativne ideje u podučavanju i osiguralo da svatko tko želi može pronaći takve nove metode i uvesti inovacije u svijet obrazovanja.

EU je predvodnik u poticanju razvoja videoigara. Program Obzor 2020. stavio je na raspolaganje mogućnosti financiranja u vezi s integracijom primjene tehnologija, dizajna i estetike igara u nerekreativnim kontekstima. Projekt Gamify your teaching sufinancira se iz programa Erasmus+, a cilj mu je unapređenje nastavničkih vještina predavača na području poduzetništva preko korištenja videoigara. Europska komisija pokrenula je i inicijativu Open Education Europa kako bi se iskoristile inovativne ideje u području podučavanja i kako bi se osiguralo da u EU-u svatko može pronaći takve nove metode podučavanja, raspraviti i saznati više o njima te na taj način uvesti inovacije u svijet obrazovanja.

Novim propisima želi se poboljšati primjena i provedba pravila o intelektualnom vlasništvu te suzbijati krivotvorenje i piratstvo, poput kloniranja video igara. Uz to, igrači će zahvaljujući novim pravilima o prenosivosti moći koristiti svoje internetske pretplate i tijekom putovanja po Europskoj uniji.

S više od 350 milijuna igrača na internetu, EU je zasigurno jedno od najisplativijih tržišta u tom sektoru. Zbog velikog broja pritužbi povezanih s kupnjom unutar aplikacija, a osobito s nenamjernom kupnjom koju obavljaju djeca, nacionalna tijela za zaštitu potrošača su zajedno s Europskom komisijom 2013. službeno zatražila od Applea, Googlea i Europske federacije za interaktivnu programsku opremu da igre koje se oglašavaju kao ‘besplatne’ ne zavaravaju potrošače prikrivanjem stvarnih troškova.

Uz to, igre ne smiju izravno poticati na kupnju proizvoda, potrošače se treba jasno informirati o načinu plaćanja, a novac im se ne smije skidati s računa bez njihova izričita pristanka.