29 C
Vinkovci
Četvrtak, 20. lipnja 2024.

Europska komisija predlaže zabranu plastike za jednokratnu upotrebu

Više od autora

- vl promo-
Josipa Haluška
Josipa Haluška
josipa.haluska@novosti.hr

Europska komisija u ponedjeljak je predložila direktivu o plastici za jednokratnu upotrebu i nova pravila EU u korist smanjenja količine plastičnog otpada i onečišćenja mora. Drugim riječima, predložila je niz mjera za smanjenje otpada u moru, koje, između ostaloga, uključuju zabranu određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu, a za koje postoji prihvatljiva alternativa, poput plastičnih štapića za uši, pribora za jelo, tanjura, slamki, štapića za miješanje pića ili držača za balone. Za druge predmete poput plastičnih boca, duhana, plastičnih vrećica predlažu da proizvođači sudjeluju u osvještavanju građana o zaštiti okoliša te u čišćenju svojih proizvod s javnih površina. Spomenuta direktiva nadovezuje se na prvu Strategiju o plastici EU-a koju je Komisija objavila u siječnju ove godine.

U Europi svake godine nastane 25 milijuna tona plastičnog otpada, od čega se manje od 30 posto prikuplja radi recikliranja. U svijetu plastika čini 85 posto otpada na plažama.


Kružno gospodarstvo. Prva europska strategija za plastiku dio je postupka prelaska na više kružno gospodarstvo, a temelji se na prethodnom radu Komisije i usmjerena je na izravno rješavanje problema. Cilj je da do 2030. godine sva plastična ambalaža na tržištu EU bude prikladna za recikliranje, da se potrošnja plastike za jednokratnu upotrebu smanji, a namjerna upotreba mikroplastike bit će ograničena.

Komisija predlaže da se u slučajevima u kojima postoje lako dostupne i cjenovno pristupačne alternative na tržištu zabrane jednokratni plastični proizvodi. U slučaju proizvoda za koje ne postoje očite alternative naglasak će biti na ograničavanju njihove upotrebe smanjenjem potrošnje na nacionalnoj razini, zahtjeva koji se odnose na dizajn i označavanje te uvođenja obveza za proizvođače povezanih s gospodarenjem otpadom i čišćenjem otpada.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno