13 C
Vinkovci
Subota, 28. svibnja 2022.

Europski parlament: Zbog pandemije porast samoubojstava među mladima

Više od autora

- vl promo-

Samoubojstvo je 2021. bilo po brojnosti drugi uzrok smrti mladih te bi se u postpandemijskom dobu EU trebao snažnije posvetiti nagomilanim problemima europske mladeži, rekao je u četvrtak u Europskom parlamentu Dragoș Pîslaru, član Odbora za zapošljavanje i socijalna pitanja, objavila je Hina.

Nakon što je u prosincu Europska komisija 2022. godinu imenovala Europskom godinom mladih, u četvrtak je na plenarnoj sjednici EP-a otvorena prva rasprava o specifičnim problemima mladih, s posebnim fokusom na mentalno zdravlje, zapošljavanje i socijalni oporavak u postpandemijskom dobu. Mladi su, složili su se eurozastupnici, jedna od skupina koje je pandemija posebno pogodila, značajno im je smanjila na mogućnosti obrazovanja i zapošljavanja, narušila društveni život i posljedično tome njihovo mentalno zdravlje.

“Važno je raditi na pitanjima mentalnog zdravlja i shvatiti mlade ozbiljno jer je u 2021. samoubojstvo bilo drugi po brojnosti uzrok smrti mladih u EU”, upozorio je rumunjski zastupnik Pislaru iz redova liberala koji je na sjednici bio zadužen za predstavljanje usmenih pitanja o prevladavanju posljedica koje je pandemija ostavila na mlade.

“Tražimo od mladih da budu hrabri, da izduraju, da bolje i više uče bez ljudskog kontakta, na daljinu, i da rade, često neplaćeni ili uvelike potplaćeni. Tražimo da izguraju bez obzira na strahove i silan zamor. Podbacili smo kao društvo jer nismo priznali da je za mlade ljude u Europi trenutno jako teško, guramo ih preko ruba”, istaknuo je Pislaru u svom izlaganju.

Na činjenicu da je samoubojstvo bio drugi vodeći uzrok smrti među mladima u prvoj pandemijskoj godin upozorio je UNICEF u zvješću iz listopada 2021. U njemu se navodi da je među dječacima od 10 do 19 godina smrtnost uzrokovana samoubojstvom više nego dvostruko veća u odnosu na djevojčice te da samo saobraćajne nesreće usmrćuje više mladih između 15 i 19 godina.

Službeni podaci za Hrvatsku govore da je u prvoj pandemijskoj godini broj samoubojstava u odnosu na 2019. neznatno porastao, ali da je u skupini mladih između 15 i 25 godina broj samoubojstava skočio za 57,1 posto. Po istraživanju Eurostata, nezaposlenost mladih u Europskoj iznosi 17%, a u Hrvatskoj je stanje gore od EU prosjeka, s čak 22,9% nezaposlenih koji su mlađih od 25 godina. Hrvatski zastupnik Valter Flego, član IDS-a i kluba zastupnika Renew Europe. je u svom izlaganju kazao da na ulaganje u rješavanje problema nezaposlenosti treba gledati kao “na vrijednu investiciju, a ne trošak”.

“Komisija, zajedno s državama članicama, ima ogromnu odgovornost za rješavanje problema nezaposlenosti mladih. Sve to treba gledati i u svijetlu demografskih problema cijele Europe, a posebno zemlje iz koje dolazim – Hrvatske”, rekao je Flego.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno