Kontaktirajte nas

Film

Fascinantna anime alegorija Crvena kornjača o stvaranju života vrijednog življenja stiže u domaća kina!

Objavljeno

-

Koliko dugo smijemo držati dah, širom otvoriti oči i vidjeti više od onog što uši mogu čuti? Koliko duboko možemo zaroniti i prepustiti se očarajavućoj prirodi (slobodi) koja će nam isti taj dah oduzeti?

Nagrađivani nizozemski animator i redatelj s londonskom adresom, Michaël Dudok de Wit, svoj dugometražni animirani prvijenac ‘Crvena kornjača’ (La Tortue Rogue aka The Red Turtle, 2016.), dirljivu alegoriju o malom čovjeku i njegovoj potrazi za sobom, hrabro je kreirao bez ijedne jedine riječi. Oscarovca prepoznatljivog po originalnom načinu crtanja u kojem se ‘igra’ tintom i vodenim bojama crpeći inspiraciju u drevnoj japanskoj i kineskoj umjetnosti, Crvena kornjača je još jednom 2017. odvela u ‘bubanj’ za Zlatnog kipića, a struka u Cannesu počastila ga je posebnom nagradom Un Certain Regard.

De Witova se filmografija može nabrojati na prste jedne ruke, ali je impresivna i višestruko nagrađivana. Oscarom i BAFTA-om okrunjen ‘Otac i kćerka’ (2000.) sada je već antologijski film, ‘Redovnik i riba’ (1994.) je zaradio nominaciju za Oscara i skupio na desetine nagrada (nagrada Cesar, Cartoon d’Or), a eksperimentalni film ‘Aroma čaja’ (2006.) je originalni uradak potpuno slikan čajem. Sve do ‘Crvene kornjače’, ilustrator dječjih knjiga i predavač animacije na umjetničkim akademijama diljem svijeta, Michael Dudok de Wit, bio je sam svoj majstor, no velik zalogaj dugometražnog debija odveo ga je do produkcijskog maga s dugom tradicijom, Studija Ghibli, koji je sve njegove želje pretvorio u stvarnost. Scenarij potpisuje De Wit, zajedno s francuskom redateljicom Pascale Ferran, čija je filmska adaptacija jednog od najkontroverznijih romana 20. stoljeća Lady Chatterley osvojila nagradu Cesar za najbolji film.

U kritičarskim se krugovima šuška da je De Wit dostojan nasljednik jednog od najvećih živućih anima majstora, Hayaoa Mijazakija, a ni u robinzonkruzovskoj Crvenoj kornjači, po mnogima kruni njegova dosadašnja rada, ne odustaje od svoje potrage za suštinom ljudskog bića (života) i njegovih emocija (snova).

Nakon pretrpljena brodoloma usamljeni se čovjek nađe na pustom otoku, suočen s veličanstvenom, ali okrutnom prirodom (i sobom), u borbi za preživljavanje i potrazi za svojim mjestom u novom svijetu. No i u izolaciji, bez blagodati modernog (umjetnog), u napadu panike od beskrajnog prostranstva (horizonta mogućnosti), brodolomac sklepa splav i traži priliku za bijeg, koju svaki put spriječi crvena kornjača. Da bi se dokopao svoje obale, ‘osuđenik na sebe’ spreman je ići i preko mrtvih pa opetovano napada crvenu kornjaču koja mu želi pomoći. Kada se u jednom trenu ona misteriozno pretvori u prekrasnu ženu, izgubljeni čovjek vraća osmijeh na lice i počinje cijeniti ljepotu jednostavnog života u skladu s prirodom. Zajedno stvaraju život vrijedan življenja.

Vizualni presede očarava čistim, širokim, bajkovitim kadrovima pejzaža, u kojima je čovjek malen u odnosu ‘na zvijezde’ (prirodu, iskonsko), apostrofirajući dualnost ljepote i prolaznosti života, u kojoj se on najprije bori protiv prirode, a kasnije za nju. Dominantna sepija iz De Witovih ranijih ostvarenja zamijenjena je bogatom paletom boja, od fragilnih pastelnih, monokromatskih u sekvencama sna, pa do toplih, zasićenih u portretiranju sunčanog dana ili bogatstva flore i faune. Polagan tempo (o)diše spokojem i mirom za kojim čovjek traga, a razveden narativ (kao i obala života) nudi brojne puteve. Autor gledateljima ostavlja da ga izaberu, ali svaki će odzvanjati – ljubavlju, prirodom, životom…

Zadržite dah i zaronite u svijet De Witovih čudesa u izabranim kinima ili na svjetskom festivalu animiranog filma Animafestu gdje je u utrci za glavnu nagradu za najbolji film!

TRAILER: CRVENA KORNJAČA [2016]

Film

Danijel Pek novi je predsjednik Hrvatskog društva nezavisnih producenata

Objavljeno

-

Napisao/la

    76 pregleda

Foto: HAVC promo

Nakon šest godina Hrvatsko društvo nezavisnih producenata ima novog predsjednika. Na izbornoj sjednici skupštine HDNP-a održanoj prošli tjedan u Zagrebu, razriješeni su članovi vodstva udruge kojima je istekao mandat i na njihova mjesta birani novi.

Po prvi puta za predsjednika društva i upravnog odbora na dvogodišnji mandat skupština je izabrala Danijela Peka, dosadašnjeg člana Upravnog odbora. Za njegovog zamjenika biran je dosadašnji predsjednik Dario Vince, a za člana upravnog odbora Nebojša Taraba. Na mjesto nove tajnice društva skupština je izabrala Reu Rajčić.

Kao svoje najvažnije ciljeve Danijel Pek najavio je rad na jačanju pozicije nezavisnih producenata kao važnog dijela kreativne industrije, unapređivanje koregulacije s HRT-om te aktivnu suradnju sa svim sudionicima AV industrije u okvirima novog Zakona o elektroničkim medijima.

Hrvatsko društvo nezavisnih producenata osnovano je 2009. godine i okuplja vodeće tvrtke nezavisnih producenata u Hrvatskoj, a koje djeluju u području audiovizualne produkcije igranih, dokumentarnih i animiranih filmova i televizijskih djela. HDNP je dugogodišnja članica CEPI-a, krovnog europskog udruženja nezavisnih audiovizualnih producenata. U suradnji s DHFR-om i HRUP-om, HDNP je s HRT-om sklopio prvi koregulacijski sporazum u području kulture i medija u Hrvatskoj, kojim su od 2017. godine po prvi puta transparentno i zajednički regulirani uvjeti i pravila nabave nezavisnih audiovizualnih djela propisane od 2009. godine Zakonom o elektroničkim medijima.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

“Po tamburi” Stanislava Tomića u kinima diljem Hrvatske

Objavljeno

-

Napisao/la

    178 pregleda

Foto: Marko Krce

Nakon svečane pretpremijere, koja se održava danas u utorak, 7. prosinca u Zagrebu, komedija Stanislava Tomića u multiplekse i nezavisna kina diljem zemlje stiže u četvrtak, 9. prosinca.

Legendarni TV voditelj Branko Uvodić poziva sve tamburaške sastave na natjecanje na glazbenom festivalu. Privučen bogatom nagradom, tamburaški sastav Aveti ravnice putuje na događaj na kojem je pogrešno optužen za krađu glavne nagrade. Tijekom noći, Avete progoni policija. Na putu do rodnog sela moraju se boriti i s tamburaškim skupinama. Kad konačno stignu kući, suočavaju se s posljednjim i najvećim izazovom.

Radnja je to komedije “Po tamburi” redatelja Stanislava Tomića, koji uz Marija Marka Krcea potpisuje i scenarij.

U glavnim ulogama nastupaju Momčilo Otašević, Tijana Pečenčić i Stjepan Perić, u ostalim ulogama su Nikola Kojo, Branko Uvodić, Hrvoje Barišić, Primož Petkovšek, Damir Martinović – Mrle, Nives Ivanković, Hristina Popović, Miran Kurspahić, Ivanka Mazurkijević, Septica i mnogi drugi.

Krce je ujedno i direktor fotografije, a za montažu je bio zadužen Tomislav Pavlic. Zvuk je oblikovao Alan Duches, kostimografiju je radila Tihana Mikša, scenografiju Branimira Katić, a glazbu Damir Martinović Mrle, Ivanka Mazurkijević i Ivica Plivelić Iva.

Film je nastao u produkciji kuće Kaos (producent je Ivan Katić), te u koprodukciji kuća iz Makedonija (Krug Film), Slovenije (Supermarket) i Srbije (K12).

Po tamburi hrvatsku je premijeru imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a otad je prikazan na festivalima u Sloveniji, BiH i Njemačkoj.

(preneseno sa stranice HAVC-a)

Nastavi čitati

Film

U Njemačkoj počelo prikazivanje filma “Otac”

Objavljeno

-

Napisao/la

    250 pregleda

Foto: Maja Medić

Kinodistribucija filma “Otac” redatelja Srdana Golubovića počela je 2. prosinca u više od 30 kina u Njemačkoj. Redatelj filma Srdan Golubović te Goran Bogdan koji nosi naslovnu ulogu u filmu bit će gosti na projekcijama u Frankfurtu, Hamburgu, Berlinu, Bremenu i Munsteru, a  ostalim gradovima pridružit će se putem online streaminga.

Temeljen na istinitom događaju, film slijedi priču o nezaposlenom nadničaru koji, nakon što mu socijalna služba oduzme djecu, napušta svoje malo selo na jugu Srbije i pješice kreće na put prema Beogradu gdje planira svoj slučaj iznijeti samome ministru. Film je u veljači 2020. svoju svjetsku premijeru imao u u programu Panorama Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu, nakon čega je prikazan na festivalima u cijelom svijetu i osvojio brojna priznanja. Od osvojenih nagrada izdvajamo nagradu publike i nagradu Ekumenskog žirija na Berlinaleu te nagradu publike Zlatna vrata u Puli, koju je osvojio kao prvi film u povijesti tog festivala ocijenjen s prosječnom ocjenom publike 5,0.

U naslovnoj ulozi filma impresivnu glumačku interpretaciju ostvario je Goran Bogdan, s pritajenom snagom utjelovivši očajnog oca koji od gubitnika s društvene margine postaje junakom našega doba. Za svoju je ulogu Bogdan nominiran za nagradu Europske filmske akademije (EFA) u kategoriji najboljeg europskog  glumca, čime je postao prvi hrvatski glumac nominiran za tu prestižnu nagradu.

Uz Gorana Bogdana, glavne uloge tumače Boris Isaković, Nada Šargin i Milica Janevski, a scenarij zajednički potpisuju Srdan Golubović te hrvatski redatelj i scenarist Ognjen Sviličić. Za produkciju filma zaslužan je Baš Čelik u koprodukciji čak 6 zemalja – Srbije, Francuske, Njemačke, Hrvatske, Slovenije te Bosne i Hercegovine, a hrvatski su producenti Lana Matić i Boris T. Matić iz Propeler Filma. Film je, između ostalih, sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Eurimagesa.

(preneseno sa stranice HAVC-a) 

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 8 sati

Na klizalištu u Nijemcima u tri dana iznajmljeno više od 500 pari klizaljki

Advent u Nijemcima do sada je posjetilo više stotina posjetitelja koji su uživali u koncertima zabavne i tamburaške, ali i...

Aktualnoprije 9 sati

Dogovoren novi sustav PDV-a, ministar Marić upozorava kako se mora paziti na niz čimbenika

Uvođenje novih, sniženih stopa PDV-a u Hrvatskoj zahtijeva raspravu i dubinsku analizu prije bilo kakve odluke, rekao je u ministar...

Vijestiprije 11 sati

Na stručnoj praksi u španjolskoj Sevilli učili o konjima i cvijeću

Devet učenika Poljoprivredno šumarske škole Vinkovci, obrazovnih programa cvjećar, agrotehničar i poljoprivredni tehničar fitofarmaceut, bilo je dva tjedna na stručnoj...

Aktualnoprije 12 sati

Po dnevnu dozu vitamina C i D na vinkovačku tržnicu i pod zubatim suncem

Smrznuti obrazi, kape, rukavice, šal jutros su bili obvezna oprema na minusu koji je uz zubato sunce okupao vinkovačku tržnicu....

Aktualnoprije 15 sati

Župan Dekanić primio vinkovačkog MMA borca Maria Žgelu

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić danas je u maloj županijskoj vijećnici primio vinkovačkog MMA borca iz kluba Valens Maria Žgelu i...

Vijestiprije 15 sati

Na ovogodišnjoj 26. likovnoj radionici Dječjeg doma Sv. Ana sudjelovalo 7 umjetnika

„Ljubav je to s kojom se čovjek rodi, a ono što se dogodi na samoj radionici stvar je izazova i...

Aktualnoprije 16 sati

U Hrvatskoj zaražena nova 4751 osoba, 54 umrle

Koronavirus je u Hrvatskoj potvrđen kod nove 4751 osobe, a 54 zaražene su umrle u protekla 24 sata, priopćio je...

Aktualnoprije 16 sati

Jurio autocestom 239 km/h

Policijski službenici Postaje prometne policije Vinkovci su u ponedjeljak, oko 22 sata na autocesti Zagreb-Lipovac, kod čvora Spačva, zatekli vozača...

Najčitanije