- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

„Što žena umije“ komedija je o muško-ženskim odnosima, nastala prema motivima humoreske Marije Jurić Zagorke, njezinom prvom dramskom tekstu. Praizvedena je 1901. godine u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, a večeras je oživjela i na daskama Gradskog kazališta Joza Ivakić u Vinkovcima. Publika oduševljena, glumci sretni i zadovoljni – zaključak je ove kazališne večeri u gradu na Bosutu.

Zabavu, ali i ozbiljne teme o feminizmu donijela je večeras u Vinkovce predstava „Što žena umije“ nastala u koprodukciji  Gradskog kazališta Sisak i Gradskog kazališta Joza Ivakić Vinkovci. Predstava aktualizira muško-ženske probleme onoga, ali i sadašnjeg vremena u kojem su još aktualna pitanja ravnopravnosti žena u društvu, a na humorističan način to su prikazali već dobro znani glumci Vladimir Andrić, Matea Marušić, Selena Andrić, Vedran Dakić, Zorko Bagić, Nataša Veselinović, Lucija Šubotić i Laura Šalov.

„Imam sreće što je ova predstava rađena u kazalištu u mojim Vinkovcima, što je ravnatelj prepoznao smisao i važnost teksta. Oni su jedan prekrasan tim koji je u stanju glumit razne uloge – od komedije koja je najteža do drame, a kada sam dobila taj tim ja sam dobila sve. Ovo je bilo nemoguće napraviti bez tima koji ima ogroman raspon, koji improvizira i koji može ići u sekundi u razne pravce“, rekla je netom prije predstave redateljica, Vinkovčanka Biljana Čakić.

 

“Što žena sve ne umije da bi spasila svoj brak, izvojštila u njemu ravnopravnost i donekle čak djelić samostalnosti, sve čuvajući pri tome muža, dokazujući mu neprestano tek svoju ne samo deklariranu nego i stvarnu jednakovrijednost u vođenju sviju pitanja bračne zajednice”.

 

Bračni problemi i muško ženski odnosi, feminizam i ženska emancipacija u današnjem društvu te krugu obitelji samo su neki od elemenata koje su kroz 90 minuta pratile Anku, Neru, Sinišu, Mirka i ostale. Rasprodana dvorana, 30 znatiželjnih pogleda te po prvi puta žive slike koje komuniciraju s publikom rezultirali su uspjehom u inat koroni.

„Mislim da je odnos društva prema ženama jedna jako važna tema koja već dugo traje. Marija Jurić Zagorka počela je tu borbu za prava žena i mi ju ovom predstavom nastojimo nastaviti i podržati. Žene se danas jako puno troše, malo ih se cijeni i ne dobivaju dovoljno poštovanja, a mislim da to nije u redu i zato smo mi tu da se sjetimo žena i zahvalimo im“, rekao je Vladimir Andrić koji je igrao Sinišu, odnosno doktora.

Žena se kod Zagorke bori samo za svoja prava, za pokoju haljinu ili odlazak na ples ili u kupalište, ona svog muža želi samo za sebe, ali ne opet da ga vlastitim njegovim rogovima veže uz kuću, što komičnim prizorima daje određenu dozu čednosti.

„Izuzetno sam sretan zbog ovog susreta Vinkovaca i Siska i nadam se da je ovo samo početak jedne duže suradnje“, dodano je ponosno ravnatelj kazališta Zdenko Rečić.