21 C
Vinkovci
Utorak, 9. kolovoza 2022.

Festival hrvatskog igranog filma: Ne gledaj mi u pijat, Rijeka koja odbija da teče i proglašenje pobjednika!

Više od autora

- vl promo-


Posljednji dan Hrvatskog igranog filma u Vinkovcima rezervirano je za hvaljeno ostvarenje Hane Jušić naslovljen ‘Ne gledaj mi u pijat’. Nakon njega, a prije proglašenja pobjednika, za zahtjev posjetitelja moći ćete još jednom vidjeti film ‘Rijeka koja odbija da teče’, premijerno prikazan u prošlu subotu u kasno večernjem terminu. Da vas podsjetim, film je nastao u suradnji scenariste Girdana Nuhabovića i redatelja Marka Stanića. Oba će filma biti prikazani posredstvom organizatora KD Asser Savusa i pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Vukovarsko srijemske Županije u Gradskom kazalištu Joza Ivakić u Vinkovcima s početkom u 20 sati.

Po završetku filma bit će upriličeno proglašenje pobjednika prvog Festivala hrvatskog igranog filma u Vinkovcima kojega će proglasiti dvadeset troje učenika Vinkovačke gimnazije koji su pogledali sve filmove s ovogodišnjeg repertoara.

S obzirom da je ova godina utemeljiteljska izostat će dodjela nagrada, a od iduće godine, Festival će dodjeljivati po dvije nagrade: za najboljeg glumca, odnosno glumicu, po uzoru na Festival glumca koji je također utemeljen u Vinkovcima i održava se već 24 godine, a nagrada će se zvati Vinkovački Orion.

A sad nekoliko riječi i posljednjem filmu koji zatvara prvi Festival hrvatskog igranog filma, ‘Ne gledaj mi u pijat’. Htjela ona to ili ne, Marijanina se svakodnevica vrti isključivo oko njene obitelji. Petkovići žive doslovno jedan na drugome u minijaturnom stanu, međusobno se dovodeći do ludila. Nakon što dominantni otac obitelji doživi moždani udar i ostane prikovan uz krevet, Marijana preuzima ulogu vođe čopora. Dok njena neodgovorna mama i usporeni brat situaciju čine sve težom, Marijana radi dva posla kako bi održala obitelj. Kada stvari postanu nepodnošljivima, ona počinje iskušavati svoje osobne granice kroz susrete s nepoznatim muškarcima: ovaj, za nju nov, okus slobode navodi je da granice pomiče još dalje. Odlučiti što bi zapravo trebala s tom slobodom, sad kad ju napokon ima, Marijani je veliko iskušenje…

Hana Jušić magistrirala je režiju na Akademiji u Zagrebu. Diplomirala je komparativnu književnost i anglistiku na Filozofskom fakultetu 2007. i iste godine upisala doktorski studij književnosti i filma. Režirala je nekoliko kratkih filmova: ‘Zimica’ (2011.), ‘Terarij’ (2012.), ‘Da je kuća dobra i vuk bi je imao’ (2015.). Napisala je scenarije za dugometražne igrane filmove ‘Zagonetni dječak’ (2013.) redatelja Dražena Žarkovića i ‘Uzbuna na Zelenom vrhu’ (2017.) Čejen Černić kojega smo također vidjeli ove godine na vinkovačkom Festivalu hrvatskog igranog filma’.

Scenarij je napisala Hana Jušić a glavne uloge su ostvarili Mia Petričević, Nikša Butijer, Arijana Čulina, Karla Brbić, Zaltko Burić.

Nagrade i festivali: Venice Days, Venice Film Festival 2016 (Nagrada FEDEORA), CinEast 2016, Warsaw Film Festival 2016 (posebno priznanje ), Vancouver International Film Festival 2016, Tokyo International Film Festival 2016 (najbolja režija), Valladolid Film Festival (Seminci) 2016 (najbolji film), Zagreb Film Festival 2016 (posebno priznanje), LIFFe – Ljubljana International Film Festival 2016, CPH PIX 2016, Bratislava International Film Festival 2016 (najbolja glumica), Belgrade International Film Festival – FEST 2017 (najbolji film, najbolja glumica / Arijana Čulina), Vilnius Film Festival Kino Pavasaris 2017 (najbolja glumica/M. Petričević), Sofia International Film Festival 2017 (posebno priznanje), goEast (posebno priznanje žirija), Crossing Europe 2017 (najbolji igrani film).

TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno