4 C
Vinkovci
Četvrtak, 7. prosinca 2023.

Festival hrvatskog igranog filma Vinkovci 2017: danas Anka i Mrtve ribe

Više od autora

- vl promo-

Danas na rasporedu šestog dana prvog Festivala hrvatskog igranog filma, koji se održava u Vinkovcima od 5. do 12 listopada, u organizaciji KD Asser Savusa a pod pokroviteljstvom Grada Vinkovaca i Vukovarsko-srijemske županije ponovno su dvije projekcije. Prva za onu mlađu populaciju, fenomenalna fantasy bajka proizašla iz pera Ivane Brlić Mažuranić a kroz objektiv Dejana Aćimovića – Anka. Drugi naslov koji će večeras biti prikazan je Mrtve ribe Kristijana Milića.

Pa krenimo redom…

Anka, 2017. / Cvita Viljac i legendarni Eric Cantona

Četrdeset godina nakon ekranizacije Lovrakovog romana ‘Vlak u snijegu’, inspiriran Lovrakovim djelom i bićima hrvatske mitologije, Anka je priča o snazi i moći dječje ljubavi, sjajna bajka za djecu i odrasle.
U tom dugometražnom igranom filmu, u režiji Dejana Aćimovića, u glavnim ulogama, pored desetogodišnje Cvite Viljac, pojavljuju se francuski glumac, nogometna legenda Eric Cantona (koji u ovom filmu priča hrvatskim jezikom), Anđela Ramljak, Linda Begonja, Rade Šerbedžija, Nikola Kojo, Vuk Kostić, Žarko Savić, Goran Grgić, Jelena Lopatić, Petar Mirčevski, Vlado Jovanovski, Josip Žurić i brojni drugi.

Smještena u srednjoj Europi početkom prošloga stoljeća, ‘Anka’ je priča o djevojčici iz sirotišta koju posvaja bogata rođakinja. Nedugo nakon Ankina dolaska otmjena rođakinja pokazuje drugo lice.

Razočarana i utučena Anka bježi, želeći se vratiti u sirotište, zaluta i put je dovodi do ciglane okružene visokim stablima i neobičnom prirodom. Grubih lica i velikoga srca, ciglari joj pružaju novi privremeni dom, daju joj sobu buntovnoga ciglara Brazilijanca, siročeta poput nje, koji je završio tu noć u zatvoru zbog kavge koju je započeo u seoskoj krčmi. U ciglani u dubini šume, s ovozemaljskim životom isprepliće se začudni, bajkoviti, svijet šumskih bića, koja vide samo djeca bujne mašte…

Mrtve ribe, 2017. / Neumoljivi Dragan Despot

Mrtve ribe su treći dugometražni film redatelja Kristijana Milića i posrijedi je mozaični film o poslijeratnom provincijskom gradiću koji prati sudbine dvadesetak likova. Film se uglavnom događa tijekom jednog dana, kad grad nadlijeću ždralovi, u vrijeme sahrane Profesora, lika koji je dan ranije izvršio samoubojstvo pištoljem za ubijanje stoke. Najviše zbog toga, Profesorovi sugrađani pokušavaju svaki na svoj način proniknuti u motive neobičnog samoubojstva…U glavnim se ulogama pojavljuje Dragan Despot a prate ga Asja Jovanović, Slaven Knezović, Marijana Mikulić, Đorđe KukuljicaAna-Marija Percaić i mnogi drugi.

Film je na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu osvojio Zaltnu arenu za najbolje specijane efekte te je dobio Posebnu pohvalu Ocjenjivačkog suda hrvatskog programa.

Redatelj Kristijan Milić (1969) od 1993. do 2000. godine radio je kao pomoćni rasvjetljivač i scenski radnik. Godine 2001. diplomirao je režiju. Režirao je cjelovečernje filmove ‘Broj 55’ (2014.) i ‘Živi i mrtvi’ (2007.), kratkometražne igrane filmove ‘Soba 3’ (2013.), ‘Šampion’ (2010.), ‘Zamka (za) snimatelja’ (2010.), ‘Sigurna kuća’ (2002.) i serije ‘Počivali u miru’ (2013.) i ‘Hitna 94’ (1998–1999).

Sve projekcije filmova se održavaju u dvorani gradskog kazališta Joza Ivakić u čijim prostoru, na blagajni možete kupiti i ulaznice.

Predzadnji dan festivala, u srijedu 11. listopada, bit će prikazan film ‘Goran’ Nevia Marasovića no o njemu više sutra.

ANKA, TRAILER

MRTVE RIBE, TRAILER

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno