- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Članovi Udruge kuhara i slastičara Vukovarsko-srijemske županije Ana Marija Stanković, Damir Mikulić i Jozom Gale sudjelovali su u subotu u Zagrebu na festivalu “Uho grlo nos” koji je, kako ističu, prvi hrvatski “food porn” festival.

Sam naziv festivala, kažu, govori o kvaliteti istog, odnosno želji da se pored uživanja u pogledu i osluškivanja posebna draž da na okuse i mirise jela i pića.

“Ovo je nakon više klasičnih pučkih i gurmanskih iskustava bilo i prvo urbano predstavljanje Fajferica Gastro Showa koji je zajedno s istoimenom udrugom i drenovačkim Poljoprivrednim poduzetničkim inkubatorom pokrenula i odradila Vukovarsko-srijemska županija naravno uz pomoć Udruge kuhara i slastičara. Riječ je o inovativnom festivalu koji spaja lokalnu tradicijsku gastronomiju i suvremenu urbanu glazbu. Naime, mlađi potrošači ne poznaju dovoljno kvalitetu domaćih proizvoda, a klasični ih prodajni sajmovi ne privlače. Zato je osmišljen festival koji će im na njima blizak način predstaviti hranu i pića bolje kvalitete. U središtu toga festivala bio je Fajferica Gastro Show. Tijekom njega posjetitelji su besplatno kušali jela od crne slavonske svinje. Zanimljivo im je bilo promatrati s kojim inovativnošću i kreacijama mladi kuhari naše udruge pripremaju jela, a vidljivo su bili očarani i kvalitetom okusa istih”, objašnjava predsjednik Udruge kuhara naše županije Jozo Gale.

Dodaje da su među proizvodima i jelima od crne slavonske svinje posjetitelji mogli kušati čvarke, namaze, pirjane rolice, mesnu roladu, gulaš, medaljone i ostalo.

Zanimljivi prilozi bili su njoki od bundeve te rezanci od koprive. “Slavonsku gastronomiju i street food na jedinstven način spajao je sendvič od poderanih gaća i mesa od crne svinje, kao i sljubljivanje vina iz drugog podneblja s jelima u umaku od mesa crne svinje i kraft piva”, ističe Gale, koji je pripremao jela na roštilju. Ovom prilikom pali su i prvi dogovori sa zagrebačkim ugostiteljima i očito je da je Fajferica Gastro Show od svibnja do konca ove godine pridobio ne samo Slavonce nego i Istrijane i Zagrepčane, pa se s razlogom nadaju novim predstavljanjima. Županiju i uzgajivače fajferice na festivalu je zastupao pročelnik Andrija Matić.