Foto: Jasenko Rasol
Film “Dnevnik Diane Budisavljević” redateljice Dane Budisavljević dobio je službenu suglasnost Ministarstva znanosti i obrazovanja Republike Hrvatske za uključivanje u nastavni kurikulum. Ministarstvo je za korištenje odobrilo i predloženu stručno izrađenu metodičku pripremu nastavne jedinice “Dnevnik Diane Budisavljević i razdoblje Drugog svjetskog rata u Hrvatskoj” ocijenivši je promišljenom i s jasno određenim odgojno-obrazovnim ishodima.
“Budući da je cilj uz pomoć edukativnih filmova skrenuti pozornost mladih i senzibilizirati ih na različite oblike netolerancije i diskriminacije, podupiremo uključenje filma Dnevnik Diane Budisavljević u redovnu nastavu u skladu s kurikulumima predmetne nastave, njegovo prikazivanje učenicima od 13 do 18 godina starosti u okviru projektnog dana ili kao školski projekt koji će ih potaknuti na promišljanje i pozitivno djelovanje u svijetu u kojem žive”, navodi se u obrazloženju odluke o suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja.
Edukativni materijali vezani uz film Dnevnik Diane Budisavljević dijelom su projekta “Dnevnik Diane Budisavljević – od filma do virtualnog muzeja” čiji razvoj je podržalo Ministarstvo kulture. Na stranici dostupni su, među ostalim, materijali namijenjeni nastavnicima i učenicima.
Osim informacija o filmu, na toj stranici dostupni su edukativni sadržaji, a u planu je izrada dodatnih materijala na temelju mnoštva materijala nastalih tijekom višegodišnjeg istraživanja za film.
Film Dnevnik Diane Budisavljević apsolutni je pobjednik prošlogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, a dosad je osvojio više od 15 nagrada. Redateljica filma Dana Budisavljević nagrađena je najvišim hrvatskim državnim priznanjem u području filma, Nagradom “Vladimir Nazor”. Film je unazad godinu dana igrao u kinima regije i pogledalo ga je više od 70 tisuća ljudi. Na inicijativu nastavnika, u Hrvatskoj ga je unazad godinu dana pogledalo više od 5 000 učenika. Trenutačno je dostupan na online platformama Kino Europa Online i Cinneseum.
Sve ostale informacije potražite na službenoj stranici filma, a Radni materijali za nastavnike dostupni su na ovoj poveznici.
Izvor: HAVC