13 C
Vinkovci
Nedjelja, 29. svibnja 2022.

Film koji je srušio oskarovski rekord od danas dostupan na MovieMixu!

Više od autora

- vl promo-

Nikada se prije u 94-godišnjoj povijesti dodjele prestižne nagrade Oscar nije dogodilo da jedan film bude istovremeno nominiran u kategorijama za najbolji strani film, animirani film i dokumentarni film. Ove se godine danski dokumentarac “Bijeg” (Flee) upisao u povijest te nagrade kao prvi kojem je to uspjelo. Riječ je o redateljskom ostvarenju Jonasa Pohera Rasmussena, danskom filmašu koji se u karijeri do sada specijalizirao isključivo za kratke i dokumentarne filmove, a kojem vrhunac karijere predstavlja upravo “Bijeg” s kojim je poharao mnogobrojne filmske festivale diljem svijeta. Film od danas možete pogledati na streaming platformi MovieMix dostupnoj na svim vrstama uređaja te na web stranici!

Dokumentarac “Bijeg” do danas je osvojio preko 70 različitih nagrada i priznanja, a skupio je gotovo 150 nominacija u raznim kategorijama, među kojima su, naravno, i tri gore spomenute. Uz Oscara, film je nominiran i za prestižnu britansku nagradu BAFTA u kategorijama najboljeg dokumentarnog i animiranog filma, za nagradu Zlatni globus u kategoriji animiranog filma, a kritičarska udruženja Atlante, Bostona, Chicaga, Denvera, Indijane, Las Vegasa, Los Angelesa, Nevade, New Yorka, Philadelphije, Seattlea, St. Louisa, Utaha i Vancouvera proglasila su ga najboljim filmom godine u kategorijama dokumentarnog, stranog ili animiranog filma. “Bijeg” je također dobio i nagradu Europske filmske akademije u kategoriji najboljeg dokumentarca i najboljeg animiranog filma.

BIJEG | foto: MovieMix promo

Radnja filma priča nam istinitu priču o potrebi jednog čovjeka za suočavanjem s vlastitom prošlošću kako bi imao budućnost. Amin je kao maloljetnik bez pratnje stigao iz Afganistana u Dansku. Danas, kao 36-godišnjak, on je uspješan akademik koji se treba oženiti za svog dugogodišnjeg dečka. Međutim, tajna koju skriva više od dvadeset godina prijeti uništiti njegov život koji je izgradio u Danskoj. Po prvi put on će podijeliti tu priču sa svojim bliskim prijateljem…

Da se radi o uistinu jedinstvenom filmskom ostvarenju govore i visoke ocjene kritike i publike. Na popularnoj internetskoj stranici RottenTomatoes koja se bavi prikupljanjem ocjena filmske struke, BIJEG ima 98% pozitivnih ocjena od strane kritike odnosno 93% pozitivnih ocjena od strane publike. Južnokorejski redatelj Bong Joon Ho, redatelj remek-djela „Parazit“ koji je postao prvim stranim filmom u povijesti koji je osvojio Oscara u kategoriji najboljeg filma izjavio je da mu je BIJEG jedan od najboljih filmova 2021. godine, a popularni glumac iz „Igre prijestolja“ Nikolaj Coster – Waldau toliko se oduševio filmom da je pristao biti potpisan kao njegov izvršni producent bez ikakve novčane naknade.

Dokumentarac “Bijeg” je ekskluzivno dostupan na filmskoj streaming platformi MovieMix. Riječ je o jedinstvenom streaming servisu na kojem se već sad mogu pogledati mnogobrojni nagrađivani i hvaljeni filmovi, što od festivalskih pobjednika, oskarovaca pa do komercijalnih kino hitova.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno