24 C
Vinkovci
Nedjelja, 21. srpnja 2024.

Film “Pomrčina Rabuzinovog sunca” podsjetnik na nepravedno izgubljeni kup

Više od autora

- vl promo-

Ogranak Matice hrvatske u Vinkovcima večeras je s Udrugom Lajaroš organizirao projekciju amaterskog dokumentarnog filma Darka Stojanovića Stoje „Pomrčina Rabuzinovog sunca” i to dan uoči odigravanja osmine finala nogometnog kupa Cibalia-Rijeka, posvećenog nogometnog farsi 1999. godina čija je žrtva bila upravo Cibalia.

Naime, u svojoj je povijesti samo jednom igrala finale hrvatskog Kupa, a u sezoni 1998./1999. igrao se slavonski dermi između Cibalije i Osijeka. Osječani su tada slavili rezultatom 2:1, a glavnu ulogu u nastavku imao je sudac Reno Sinovčić. Cibaliji je oduzet trofej Rabuzinovog sunca, a i danas se smatra kako je na toj utakmici oštećena, stoga možemo reći kako je to jedna od najkontroverznijih utakmica u hrvatskoj nogometnoj povijesti.

Autor filma i sudionik finala 1999. godine Darko Stojanović Stoja rekao je kako je ovo samo podsjetnik na nešto što je bilo prije gotovo 25 godina. Pojasnio je i kako je prvi dio filma nastao 2012. godine, a sada su dodali još jedan dio jer su došli do nekih novih saznanja. „Netko će možda protumačiti da je ovaj film protiv NK Osijeka ili Rene Sinovčića, no posvećen je i zapravo upire prstom u sustav koji je najveći krivac za ono što se događalo. Zbog svih tih loših situacija u nogometu, naše tribine zjape prazne”, istaknuo je.

„Pouka filma jest da zločin nikad ne zastarjeva, naši Vinkovci i Cibalia nemaju lobi koji bi stao iza nas, ali moramo dati na znanje svima onima koji su protiv nas da ćemo se mi boriti svim sredstvima i javnosti ukazati na  sve moguće nepravilnosti, a film je jedan od tih načina”, poručio je.

Predsjednik Matice hrvatske Vinkovci Dražen Švagelj istaknuo je kako je prikazivanje ovog filma podsjetnik na nepravedno izgubljeni kup. „Cibalia je jedan od simbola našega grada i to više od stotinu godina. Upravo je iz tog razloga naš Ogranak posvetio jedan broj jubileju Cibalije i objavio članke u vezi povijesti Cibalije, a jedan smo broj posvetili i našem nezaboravnom treneru Tonku Vukušiću-Cici”, rekao je Švagelj.

Te nepravedne utakmice prisjetio se i sportski direktor Rijeke Darko Raić Sudar, bivši igrač Cibalije koji je u toj utakmici bio jedan od onih koji su dobili crveni karton nakon čega je promijenjen tijek utakmice. „Kad pogledam unazad, toliko godina je prošlo, ali sav sam se naježio jer je Cibalia moje djetinjstvo i početak karijere. U nogometu sam i dalje, iako u drugim funkcijama. Mogu reći kako je ovo jedan od najtežih trenutaka u mojoj nogometnoj karijeri, ali, ipak, život ide dalje. Dogodilo se što se dogodilo, ali netko nam je uzeo nešto naše, našu maštu i želju koju smo imali. Mi smo to zaslužili, a završilo je drukčije”, prisjeća se Raić Sudar dodavši kako se često spominje ovaj događaj koji je ujedno jedan od najnegativnijih u klupskom nogometu.

„Cilj ovoga filma jest da ljudi vide što je bilo te da to ne zaborave, ali i da se ovakve stvari više ne događaju u našem nogometu. Mi smo sportaši i to gledamo malo drukčije, a imali smo podršku cijele Hrvatske”, kazao je.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno