Foto: HAVC press
Dugometražni eksperimentalno-animirani film “Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa” autora Dalibora Barića nominiran je za nagradu Satellite za najbolji film u kategoriji dugometražnog animiranog i mixed media filma. Nagradu dodjeljuje Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy – IPA), a Barićev uradak nominiran je uz još pet naslova iz cijeloga svijeta. Dobitnici Satellite nagrada objavit će se 15. veljače. 
“Ovo je jako lijepa vijest! Jako sam sretan zbog nominacije i svjestan sam važnosti Satellite nagrada, no ne želim još ništa nagađati,” rekao je tim povodom autor filma, Dalibor Barić.
Međunarodna novinarska akademija (International Press Academy IPA) objavila je nominacije za 25. Satellite nagrade u 35 kategorija, a jedna od njih je i ona namijenjena dugometražnim animiranim filmovima i filmovima nastalima kombiniranom tehnikom (mixed media), u kojoj se našao i film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa autora Dalibora Barića i producenta Ivana Katića (Kaos). U istoj kategoriji su i zvučni naslovi iz cijeloga svijeta, uključujući i ovogodišnju Pixarovu i Disneyjevu oskarovsku “nadu”, “Duša” (Soul).
Popis svih nominiranih naslova možete pronaći ovdje.
Međunarodna novinarska akademija svake godine bira najbolje međunarodne naslove koji su novinarima u zadanom periodu bili dostupni putem specijaliziranih projekcija, filmskih festivala ili screenera. Cilj nagrada je slaviti radove etabliranih, ali i nezavisnih nadolazećih filmaša i dati im mogućnost da dođu do široke, globalne publike.
Nominaciju za Satellite nagradu hrvatskog filma komentirala je i američka kritičarka Robin Menken:
“Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa je paranoična meta-fantastika, nastala pod utjecajem pop-arta, a korijene ‘vuče’ iz noira, komercijalne umjetnosti, fotokolaža i nadrealizma, zbog čega izgleda prekrasno i čudesno. Barićev originalni rad dobro je iskoristio osebujni duh ovog kaotičnog trenutka u ljudskoj povijesti. Ova je lirska, filozofska, paranoična spekulativna metafikcija začinjena dijalektikom o estetici. Film je solariziran, rotoskopiran i izvrsno komponiran. S ovom nominacijom za Satellite nagradu, Barićev film je dio trojstva sezone nagrada: Satellite, Annie i Oscar.”
Podsjetimo, film Slučajna raskoš prozirnog vodenog rebusa jedan je od 27 naslova koji će se razmatrati za nominaciju za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti, u kategoriji dugometražnog animiranog filma.
Izvor: HAVC