2 C
Vinkovci
Srijeda, 30. studenoga 2022.

KINO PREMIJERA: Novine (2018.)

Više od autora

- vl promo-Steven Spielberg ove godine ide u utrku za Oscara sa svojim novim filmom koji nosi naziv ‘Novine’. U filmu nastupaju Meryl Streep i Tom Hanks, a radnja je zasnovana na istinitoj priči koje je objavio Daniel Elsberg, a koji su se ticali prave istine o ratu u Vijetnamu.

Radi se o istinitom događaju i aferi Pentagon Papers, odnosno ulozi koju su u njoj odigrale novine.

Radnja je usredotočena na objavu pentagonskih dokumenata u Washington Postu, kojima su 1971. njegovi novinari otkrili istinu o Vijetnamskom ratu. Pentagonski dokumenti predstavljaju niz službenih dokumenata američkog ministarstva obrane koji su procurili tako što ih je vojni analitičar Daniel Ellsberg dostavio novinarima.

Dvostruki Oscarovac Tom Hanks igrat će ulogu urednika Washington Posta Bena Bradleeja, a trostruka Oscarovka Meryl Streep ulogu glavne izdavačice novina Kay Graham, koja je vodila sudski spor s vladom u trenutku kada je predsjednik SAD-a bio Richard Nixon.

Spileberg je režirao film po scenariju Liz Hannah, dok je Amy Pascala producent filma.

Filmski studio 20th Century Fox i Spielbergov Amblin Entertainment su koproducirali film; Fox će se pobrinuti za distribuciju na području Amerike, a Amblin u ostatku svijeta. Streep i Spielberg su prije surađivali na filmu ‘A.I.’, dok je Hanks sa redateljem surađivao na filmovima ‘Spašavanje vojnika Ryana’, ‘Uhvati me ako možeš’, ‘Terminal’, ‘Most špijuna’.

‘Novine’ (The Post, 2017.) će tako postati prva prilika da na velikom ekranu zajedno vidimo Meryl Streep i Toma Hanksa. Sve ukupno, redateljsko-glumački trojac ima devet Oscara.

Distribucija: Blitz film i video, 2018.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno