Novo izdanje Filmskih večeri u Močvari, danas, u ponedjeljak 5. listopada od 19.30h predstavlja autore dvaju novih bisera domaće animacije – naslova Arka i Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali.
Prvi profesionalni film Natka StipaničevaArka začudna je, nadrealistički mišljena varijanta biblijske priče o Noinoj arki smještena na prekooceanski kruzer. Više je nego jasno kako je riječ o alegoriji u kojoj naša civilizacija omamljena hedonizmom i narcizmom ne sluti kako se nalazi na svom posljednjem putovanju. Stipaničev priču o putovanju u nepovratno daje s puno humora i pomaknute dosjetljivosti čija britka ironija pogađa ravno u metu.
Duhovitu i maštovitu društvenu kritiku daju i Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić svojim Umorstvom u katedrali nastalim po queer detektivskoj zbirci Mime Simić Pustolovine Glorije Scott. Koristeći poticajan ambijent Londona početka 20.stoljeća film odvažno zaranja u teme konstrukcije identiteta, sustava kontrole te reprodukciji stereotipa, a sve to kroz zavodljivi žanr detekcije i mnoštvo referenci na bespuća popularne kulture. Oba filma premijerno su prikazana na uglednom međunarodnom festivalu u Annecyju te su dio velikog natjecateljskog programa ovogodišnjeg Animafesta.

U Močvari će gosti biti Natko Stipaničev, Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić, a razgovor nakon projekcija njihovih filmova moderira Višnja Vukašinović.

Raspored:
  • 19.30h vrata
  • 20h projekcija: Arka (Natko Stipaničev, 2020); Pustolovine Glorije Scott – Umorstvo u katedrali (Matija Pisačić i Tvrtko Rašpolić, 2020)
  • 20.30h razgovor
Program Filmske večeri u Močvari su sufinancirali Grad Zagreb i Hrvatski audiovizualni Centar.
Izvor: HAVC