Kontaktirajte nas

Glazba

Flogging Molly – Life Is Good (2017.)

Objavljeno

-

Album ‘Life Is Good’, šesti studijski rad američko-irskog sastava Flogging Molly novi je razlog za veselje svim ljubiteljima keltskog rocka, posebno onima koji vole neobični, ali itekako mogući spoj punka i irskog folka, a upravo to nude Flogging Molly u čijem su moćnom zvuku uživali i posjetitelji ovogodišnjeg INmusic festivala.

O neobuzdanoj plesnoj energiji ovog sastava ponajbolje govori podatak da je njihov debitantski album ‘Alive Behind The Green Door’ iz 1997. godine bio live album, a tu su energiju sačuvali do danas i bespoštedno je isporučuju na svakom nastupu dok je istodobno itekako uočljiva i na svakom njihovom albumu, dakle i na »Life is Good« koji je dostojan nasljednik pred šest godina objavljenog i vrlo dobro ocijenjenog ‘Speed Of Darkness’.

U zvuku grupe Flooging Molly irsko folk nasljeđe uočljivije je od punka, ali svaku pjesmu izvode s toliko žestine da je jasno kako im je punk u genima. Zahvaljujući tome nepunih novih 45 minuta njihove glazbe jednakom će snagom privući folk tradicionaliste kao i one sklonije žešćem zvuku, a da će presretan biti svatko tko od rock glazbe traži i mogućnost izbacivanja energije uopće ne treba sumnjati. Naime, čak i kad su u izrazu donekle melankoličniji poput, primjerice, u naslovnoj ili pjesmi ‘The Last Serenade’, Flogging Molly u tu nostalgiju uključuju toliko ritmičnosti i melodiznosti da je nemoguće te pjesme prihvaćati bez praćenja ritma, odnosno isto to raditi i u onima koje su bliže akustici (Reptiles, Hope, Until We Meet Again) ali se zbog energičnosti izvedbe pretvaraju u prave stadionske himne idealne za zborno pjevanje.

Dakle, uz glazbu ovog kalifornijsko-dublinskog sastava nemoguće je bar ne cupkati, ali tekstovi njihovih pjesama pokazuju kako zabava ni slučajno nije jedino što im je na pameti. Štoviše, Flogging Molly jedan su od onih bandova koji cijelo svoje djelovanje vežu uz kritičan odnos prema društvu i želju da upozoravanjem na negativnosti djeluju na promjenu stanja. Tako već uvodna ‘There’s Nothing Left Pt. 1’ kroz priču o odnosu podanika prema kralju i stihove ‘The Devil Has Spoke And He’s Not Very Bright’ kritički cilja na Donalda Trumpa, a još je direktnija i glazbeno atraktivnija ‘Reptiles (We Woke Up)’ kojom se traži političko buđenje i borba protiv nepravdi i krivih odluka političara da bi vrhunac političkih tekstova album doživio u odličnoj ‘Crushed (Hostile Nations)’, najžešćem trenutku albuma u kojem zajedno plivaju punk, hard rock, irski folk i natruhe orijentalnog zvuka i to sve s ciljem da se kritizira imperijalistička politika SAD-a, politika koja je i dovela do terorizma i opće nesigurnosti. U niz ovih društveno-kritičkih pjesama svakako treba uvrstiti i ‘Welcome To Adamstown’ koja uz neizostavno prisjećanje na grupu The Pogues i dodir tex-mex gudača sjajno govori o ekonomskim problemima, recesiji, siromaštvu i besperpektivnosti. ‘The Guns Of Jericho’ te divna i pomalo melankolična ‘The Days We Yet To Meet’ uspješno obrađuju motive prolaznosti i tuge za nepovratno izgubljenom mladosti, a ‘Until We Meet Again’ uz to je i uspješan je trenutak nježnosti vezan uz ljubav.

Najosobnija pjesma albuma nedvojbeno je naslovna ‘Life Is Good’ koju je pjevač i tekstopisac Dave King posvetio vlastitoj majci citirajući riječi koje mu je uputila za jednog od posljednjih njegovih posjeta bolnici u kojoj je preminula za Božić 2015. godine: ‘Uživaj – ja znam da jesam’. Na toj rečenici King je izgradio pjesmu tipičnu za svoju i poetiku svog sastava, a ona se temelji na optimizmu i vjeri da se život isplati živjeti i da ga se mora živjeti punim plućima. Istu tu tezu na svoj način obrađuje i odlična ‘Hope’ koja će, kao i gotovo sve pjesme s ovog rasplesanog albuma, biti koncertni hit. Taj scenarij siguran je i za ‘najirskije’ pjesme albuma – sjajnu ‘The Hand of John L. Sullivan’ posvećenu tom američko-irskom boksaču, ‘The Last Serenade (Sailors And Fishermen)’ namijenjenu ne samo mornarima i ribarima, već svima koji za kruh zarađuju teškim fizičkim radom te pravu ‘krčmarsku’ ‘The Bride Wore Black’.

Nedvojbeno, 20. godinu postojanja Flogging Molly čestitali su si na najbolji mogući način, sjajnim albumom snimljenim u Dublinu uz pomoć Grammy nagradama ovjenčanog producenta Joea Chiccarellija znanog po radu s grupom U2 i Beckom. ‘Life Is Good’ još je jedan od albuma koji svjedoči o ljepoti irske glazbe koja je dobra čak i kad je uokvirite u punk ili hard rock. Jednostavno, što god tom irskom folku napravite, on ispadne poput poput najboljeg irskog viskija. Ili pive. Sláinte! Uz ‘Life Is Good’ život je zaista dobar. [Marinko Krmpotić, Rif / Novi list]

Popis pjesama: 1. There’s Nothing Left Pt. 1 / 2. The Hand Of John L. Sullivan / 3. Welcome To Adamstown / 4. Reptiles (We Woke Up) / 5. The Days We’ve Yet To Meet / 6. The Last Serenade (Sailors And Fisherman) / 7. The Guns Of Jericho / 8. Crushed (Hostile Nations) / 9. Hope / 10. The Bride Wore Black / 11. Until We Meet Again

Izdavač: Spinefarm / Universal, 2017.

WELCOME TO ADAMSTOWN [AUDIO]

REPTILES (WE WOKE UP) [LYRIC VIDEO]

THE DAYS WE’VE YOU MEET [AUDIO]

THE GUNS OF JERICHO [LYRIC VIDEO]

Glazba

29.7.2016. | The Chris Robinson Brotherhood: Anyway You Love, We Know How You Feel

Objavljeno

-

Napisao/la

    272 pregleda

Foto: Jay Blakesberg

Na današnji dan, 29. srpnja 2016. godine The Chris Robinson Brotherhood objavljuju album pod naslovom “Anyway You Love, We Know How You Feel” (Silver Arrow records).

Premda će ga mainstream publika uvijek pamtiti prije svega kao vođu The Black Crowesa, karijera Chrisa Robinsona kasnijih se godina ispreplela na više kolosijeka. Osim u sklopu matične grupe, vodio je i projekt New Earth Mud, te noviji The Chris Robinson Brotherhood.

“Anyway You Love, We Know How You Feel” album je kojim još jednom pokazuje kako se fokus Robinsonovih utjecaja odavno premjestio iz područja Rolling Stonesa i grupe The Faces na teren grupe Grateful Dead iz njihovog blagog, omamljenog ali melodičnog razdoblja sredine 1970-ih; elestično strukturirane skladbe u prosjeku traju između pet i šest minuta. Podatak da je Robinson u postavi svojeg pratećeg benda angažirao odličnog kantautora i gitarista Neala Casala dovoljno govori o njegovom autoritetu i tadašnjoj snazi – barem kad se govori o suvremenoj američkoj jam-rock sceni.

A ona je uvijek malo pomaknuta od srednje struje, što znači da će Robinson i dalje, zajedno sa svojom verzijom klasičnog rocka – pomiješanog s osunčanim countryjem i suptilnim funkom – funkcionirati isključivo kao miljenik upućenih.

Dani slave su iza njega, ali on zato glazbu doživljava kao užitak i gotovo ništa više. A to je u svijetu korporativnih imperativa dragocjena vrlina. (Denis Leskovar, hifi media)

Popis pjesama: 1. Narcissus Soaking Wet | 2. Forever As The Moon | 3. Ain’t It Hard But Fair | 4. Give Us Back Our Eleven Days | 5. Some Gardens Green | 6. Leave My Guitar Alone | 7. Oak Apple Day | 8. California Hymn

Nastavi čitati

Glazba

28.7.1986. | R.E.M. – Lifes Rich Pageant

Objavljeno

-

Napisao/la

    368 pregleda

Foto: Chris Carroll/Corbis via Getty Images

Bilo je sasvim jasno da su R.E.M. došli do novog poglavlja – utopiti se u manirizmu ili ponovno zaplivati u neku novu, neistraženu vodu. Povukli su sasvim neočekivani potez angažiravši Don Gehmana, producenta u ono vrijeme mega- popularnog John Cougar Mellencampa koji je potpuno promijenio njihov odnos prema radu u studiju. S komercijalnog aspekta Gehman je bio apsolutni protivnik produkcijske sofistikacije, kompliciranosti i nečistog zvuka.

Na današnji dan 28. srpnja 1986. godine izlazi im četvrti studijski album “Lifes Rich Pageant” koji su najavili pjesmom “Swan Swan Humignbird” (soundtrack), a dotadašnju publiku iznenadili jasnim, potpuno razumljivim vokalom, čvrstim i žestokim gitarama i tipičnom “middle of the road” produkcijom. Sve pjesme su bile dinamične, upravo rock and roll kakav do tada nisu snimili, a album je bio u studijskom i kompozitorskom pogledu briljantno odrađen.

Na vrlo domišljat način su izbjegli zamci šablona i potpuno odagnali kritičarske predrasude oko možebitnih utjecaja. Više ih nitko nije mogao uspoređivati ni s poplavom britanskih sastava (Housemartins ili The Smiths) ili s tradicionalnim folk- rock izvođačima, već je bilo jasno da su R.E.M. u stvari iz svojeg malog i opskurnog Athensa i undergrounda zahvaljujući svojem radu postali jednim od glavnih protagonista u svijetu rock and rolla.

Album se prodao u neočekivanih 500.000 komada, a na sve strane su počele frcati gomile priznanja: “…grupa desetljeća, glasnogovornici nove američke r’n’r kulture, najvažnija generacijska rock grupa, uz The Rolling Stones, The Who i U2 najvažniji band u povijesti rocka…”. Album je dosegnuo 21. mjesto američke i 43. mjesto britanske ljestvice te iznjedrio singlove “Fall On Me” (US#94) i “Superman”. (Horvi, terapija.net)

R.E.M. su djelovali kao kvartet u sastavu Michael Stipe (vokal), Peter Buck (gitara, bendžo), Mike Mills (bas) i Bill Berry (bubanj).

Popis pjesama: Begin The Begin | 2. These Days | 3. Fall On Me | 4. Cuyahoga | 5. Hyena | 6. Underneath The Bunker | 7. The Flowers Of Guatemala | 8. I Believe | 9. What I We Give It Away? | 10. Just A Touch | | 11. Swan Swan H | 12. Superman

Nastavi čitati

Glazba

Nick Mason’s Saucerful of Secrets u sklopu odgođene turneje u svibnju 2022. u Zagrebu!

Objavljeno

-

Napisao/la

    481 pregleda

Foto: Nick Mason fb promo

Legendarni Nick Mason, osnivač, autor, bubnjar i najdugovječniji član velikih Pink Floyda sa supergrupom Nick Manson’s Saucerful of Secrets na svjetske pozornice vraća revolucionarni zvuk ranih albuma Pink Floyda, benda koji je promijenio tijek glazbene povijesti – posebno glazbeno putovanje u sklopu odgođene turneje održati će se u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma 31. svibnja 2022. godine!

Stvorivši jedinstven i neponovljiv zvuk Pink Floyda koji se najčešće opisuje kao art rock ili progressive rock, Nick Mason je s kolegama iz benda, Roger Watersom, David Gilmourom, Richard Wrightom i Syd Barrettom postao glazbeni besmrtnik i jedan od najznačajnijih glazbenika 20. stoljeća. Utjecaj Pink Floyda je ogroman,  a neka od najvećih imena inspirirana  Pink Floydima su David Bowie, U2, Queen, Radiohead, Kraftwerk, Tool, Nine Inch Nails, The Smashing Pumpkins itd.

Nakon što je 2016. kurirao hvaljeni box set “The Early Years 1965-1972” posvećen ranim psihodeličnim radovima kultnog benda, Nick Mason odlučio se za punokrvni povratak na scenu nakon povijesnog nastupa u sklopu humanitarnog Live 8 koncerta koji je 2005. godine posljednji put okupio sve živuće članove Pink Floyda. Za razliku od bendovskih kolega Davida Gilmoura i Rogera Watersa čije se ekstenzivne turneje fokusiraju na kasnije radove Pink Floyda, njihove solo radove te izabrane klasike iz rane faze Pink Floyda, Nick Mason’s Saucerful of Secrets vraća se najinovativnijoj fazi Pink Floyda te donosi koncertnu interpretaciju albuma od “The Piper at the Gates of Dawn” do “Obscured by Clouds” izvodeći isključivo pjesme Pink Floyda. S obzirom da se radi o presjeku od sedam albuma Pink Floyda od ukupno 15 studijskih izdanja, Nick Mason publici nudi najekstenzivnije koncertno iskustvo jednog od najznačajnijih i najvećih rock bandova svih vremena. Riječima samog Nick Masona, Saucerful of Secrets njegovo je vraćanje omiljenim pjesmama na koje je ponosan.

U novom projektu, u želji da “uhvati duh vremena”, Nick Mason okuplja vrhunske glazbenike u supergrupu, kao što su Gary Kemp (Spandau Ballet), Guy Pratt (basist Pink Floyda nakon Watersa), Lee Harris (Ian Dury & the Blockheads) i Dom Beken (The Orb, Transit Kings) koji autentično i vitalno reinterpretiraju najizazovnije, najproduktivnije i najinventivnije godine Pink Floyda. Publiku očekuju vrhunske izvedbe klasika koji su trajno obilježili suvremenu povijest glazbe – “A Saucerful of Secrets”, “One of These Days”, “Astronomy Domine”, “Let There Be More Light”, “Green Is the Colour”, “Set the Controls for the Heart of the Sun”, “Lucifer Sam”, “Arnold Layne”, “Bike”, “Fearless”,  i dr. Nakon ekskluzivna četiri nastupa u Londonu u svibnju 2018. godine, uslijedila je, odmah po objavi rasprodana, europska i sjevernoamerička turneja koja je zvuk ranih Pink Floyda dovela na neke od najprestižnijih pozornica u svijetu – od slavljeničkog koncerta u londonskom Roundhouseu, pariške Olympije, filadelfijske Metropolitan Opera House, antičkih amfiteatara u Lyonu i sicilijanskoj Taormini, sve do najavljenih nastupa u berlinskom Tempodromu i londonskom Royal Albert Hallu odgođenih za proljeće 2022. Financial Times najbolje je sažeo što Nick Mason’s Saucerful of Secrets uživo jest – “…posve izvanredan i radostan koncert, i podsjetnik na to koliko su poseban i briljantan bend Pink Floyd bili… ako imate imalo interesa za Pink Floyd, ne smijete propustiti ovaj koncert…”

U sklopu odgođene ekstenzivne europske turneje u 2022., uz nastupe na nekim od najprestižnijih europskih pozornica, Nick Mason’s Saucerful of Secrets u organizaciji INmusic festivala dolazi i u Zagreb 31. svibnja 2022. godine. Na jedinstvenom koncertu u paviljonu 9 Zagrebačkog velesajma hrvatska publika imati će prilike čuti rijetko izvođene klasike Pink Floyda i zakoračiti u glazbenu eru, ovjekovječenu kultnim koncertnim filmom “Pink Floyd: Live at Pompeii”, koja je oblikovala i usmjerila čitave generacije glazbenika i publike.

Ulaznice za koncert Nick Mason’s Saucerful of Secrets dostupne su putem službenog INmusic festivalskog webshopa te u Dirty Old Shopu (Tratinska 18). Svi vlasnici prethodno kupljenih ulaznica za INmusic festival #15 mogu ostvariti 10% popusta na ulaznicu za koncert  Nick Mason’s Saucerful of Secrets putem e-mail zahtjeva na tickets@inmusicfestival.com do isteka zaliha.

Nastavi čitati

Zadnje objave

Aktualnoprije 4 minute

Nevrijeme pogodilo Sisačko – moslovačku županiju

Snažno nevrijeme prošlo je sisačkim, petrinjskim i glinskim područjem ostavivši iza sebe brojna počupana stabla i štete na objektima, potvrdili...

Aktualnoprije 46 minuta

U Hrvatskoj 143 nova slučaja zaraze koronavirusom

U posljednja 24 sata zabilježena su 143 nova slučaja zaraze koronavirusom, a umrle su 4 osobe, izvijestio je Nacionalni stožer...

Aktualnoprije 2 sata

Na Bajakovu kolona duga 8, na Lučkom 5 kilometara

Vrhunac je turističke sezone, a promet je pojačan na cestama u smjeru mora, autocestama A2 i A3 te na pojedinim...

Aktualnoprije 4 sata

VSŽ: jedna novopozitivna osoba iz Privlake

U Vukovarsko – srijemskoj županiji, prema podacima pristiglim do 8:00 sati, u posljednja 24 sata PCR testiranjem na COVID-19 potvrđena...

Aktualnoprije 5 sati

Zaljubljenik u vinkovačko Ivan Schweizer: Uvijek je najvrjednije ono što nemaš

Strastveni vinkovački kolekcionar 67-godišnji Ivan Schweizer u svojoj kući posjeduje vrijednu zbirku starih predmeta, plakata, knjiga, razglednica, filatelije, znački, prvih...

Vijestiprije 19 sati

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada 

Općina Nuštar poziva roditelje osnovnoškolaca da podnesu zahtjev za dodjelu jednokratnih novčanih naknada polaznicima osnovne škole s prebivalištem na području Općine...

Aktualnoprije 20 sati

Novo “čudo” retkovačkih kazalištaraca

Foto: Kazalište “Mika Živković” Retkovci Izvrsni retkovački kazalištarci sinoć su svojoj publici poklonili još jedan nesvakidašnji umjetnički doživljaj. Drugi put...

Aktualnoprije 21 sat

VPK: I druga grupa mališana završila Malu školu plivanja 2021.

U okviru projekta Hrvatska pliva u 2021. godini besplatnu obuku  završila je druga od pet grupa neplivača Male škole plivanja...

Najčitanije