30 C
Vinkovci
Srijeda, 19. lipnja 2024.

Folkloraši po 23. put zapjevali i zaplesali za Roberta Bajtala

Više od autora

- vl promo-

Večeras je u Gradskom kazalištu „Joza Ivakić” u Vinkovcima održano 23. izdanje Festivala folklora „Robert Bajtal”. Organizator događaja bio je Folklorni ansambl „Lisinski”, u suradnji s Gradom Vinkovcima, a sami festival sjećanje je na preminulog člana ansambla Roberta Bajtala, koji je ostavio dubok trag prema folkloru po svojoj predanosti i ljubavi.

Uoči samog početka Robertov sin Marko izjavio je kako mu je drago što se ovaj događaj u kontinuitetu održava. „Lijepo je što netko drži do toga i da se Robertu u sjećanje i čast ovako nešto održava i što nema naznaka da će se ova manifestacija prekinuti”, rekao je.

Festival je i ove godine ugostio Folklorni ansambl „Lisinski” koji je osnovan 1951. godine, uskoro će proslaviti svoj 75. rođendan, a trenutno broji 70-ak članova.

„Već tradicionalno obilježavamo Festival folklora u čast našeg preminulog člana i voditelja naše najmlađe dječje postave. Imamo dječju, srednju, najstariju i tamburašku skupinu, a pomalo okupljamo i veterane. Večeras smo prikazali dječji igrokaz tradicijskih igara i plesova, kao i prigorske, korčulanske, posavske i ličke plesove. Oko 70 sudionika danas je bilo na pozornici”, istaknula je Kristina Kelemen, predsjednica Lisinskog.


Osim domaćina, u programu su bili gosti iz KUD „Slavko-Janković” Rokovci-Andrijaševci, Tamburaškog sastava „San” i HKPD „Matija Gubec” iz Tavankuta u Srbiji.

„Ovim se putem želim zahvaliti Folklornom ansamblu Lisinski što po 23. put organizira Festival folklora. Svakako će Grad ubuduće ovo podržati, kao i svaki festival koji čuva našu tradiciju, plesove i običaje. Drago nam je da u našem gradu ima puno ovakvih događanja”, rekla je Jasna Garvanović, zamjenica gradske pročelnice Upravnog odjela za kulturu i turizam.

„Naše društvo jedno je od onih koje je u posljednjih 15-ak godina ocijenjeno kao najbolje među tri najbolja društva na Vinkovačkim jesenima. Njegujemo izvorni folklor svoga kraja iz naša dva mjesta. Imamo tamburašku i folklornu sekciju, mali i veliki KUD, oko 80 članova koji aktivno sudjeluju u svim manifestacijama. Večeras smo prikazali izvorne pjesme našeg kraja poput Drumarca, Tri ertve i Žito žele”, zaključila je Ljiljana Vendl, predsjednica KUD „Slavko-Janković” Rokovci-Andrijaševci.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno