26 C
Vinkovci
Nedjelja, 23. lipnja 2024.

Folklorne večeri podsjetnik na tradiciju i običaje

Više od autora

Danas počinju dugoočekivane 58. Vinkovačke jeseni koje kao i svake godine nude pregršt bogatog sadržaja, kako tradicijskog i kulturnog, tako i zabavnog. Vinkovci su svakako u rujnu najljepši, a folklorne večere i društva koja nastupaju podsjećaju nas na tradiciju plesa, pjesme, nošnji i narodnih običaja.

U Vinkovačkom listu iz 1978. godine istaknuto je kako folklorne večeri unose gradsku atmosferu i poseban ugođaj te nas ujedno i vraćaju u vrijeme kad je slavonska nošnja bila dio slike gradskih ulica, a zvuk tamburice svakodnevni doživljaj. Za kulturno -umjetnička društva i folklorne skupine s našeg područja one su mogućnost prikazivanja svojih cjelovitih programa, jer ih na smotri, kako ističu, s obzirom na brojnost sudionika iz svih krajeva Hrvatske i drugih država ne mogu prezentirati.


Njihova glavna vrijednost je u izvornosti i svježini prikazivanja. Te godine, brojni gledatelji okupljali su se svake večeri kod Doma izviđača, a upravo su one doživljaj vraćanja baštini naših predaka. Isto tako, prva Folklorna večer bila je uz sudjelovanje četiri kulturno-umjetnička društva s našeg područja i to iz Vođinaca, koji su svojim nastupom i otvorili večeri, Antina, Jarmine i Lipovca. Brojni su gledatelji, ponosno ističu kolege, s oduševljenjem pratili dvosatni pripremljeni program, nagrađujući izvođače ogromnim aplauzom.

Povezani članci

Posljednje objavljeno