Fond Quaestus Private Equity Kapital II, preko ZSE-a, Zagrebačke burze, obavijestio javnost da namjerava u dogledno vrijeme prodati većinski udjel Spačve, koju je preuzeo 2013. godine, prenosi danas Glas Slavonije.
Vinkovačka Spačva d.d., koja je u prošlosti imala ozbiljnih poteškoća u poslovanju, danas, kao jedan od najvećih hrvatskih drvoprerađivača bilježi uspješne poslovne rezultate, posebice u izvozu. Fond Quaestus Private Equity Kapital II posjeduje četiri milijuna dionica, što je 75,81 posto udjela u vlasništvu Spačve, a kako su sredinom listopada izvijestili Spačvu, 2020. godina posljednja je godina sudjelovanja fonda u vlasništvu Spačve.
Predsjednik Uprave Spačve Josip Faletar nije mogao detaljnije o ovome govoriti, ali ističe kako najnovija zbivanja nisu neočekivana, nego su posljedica dogovorenih obveza kada je Quaestus kao ulagač ušao u Spačvu.
“Neposredno prije ulaganja Spačva je sklopila predstečajnu nagodbu s vjerovnicima. Sve obveze iz nagodbe podmirene su unutar ugovorenog roka. Od ulaska Quaestusa u Spačvu prihod je povećan s otprilike 120 na oko 250 milijuna kuna, a broj zaposlenih povećao se sa 570 na 850. U međuvremenu je u tehnologiju uloženo više od 150 milijuna kuna, što je društvu omogućilo znatan rast poslovanja i podizanje operativne efikasnosti. Spačva je ispunila planove i očekivanja fonda i dobar je primjer ostvarivanja uloge fondova u gospodarskoj suradnji. Nažalost, u vezi s procesom pronalaska strateškog partnera, sukladno sa zakonom, nismo u mogućnosti ništa komentirati”, izjavio je za Glas Slavonije Josip Faletar.
Kao mogući preuzimatelj većinskog paketa Spačve u poslovnim krugovima, navodi Glas, neslužbeno se spominje švedska tvrtka Pervan Invest. Ova je tvrtka vlasnitvo uspješnog poduzetnika Darka Pervana, koji je vlasnik i tvrtke Bjelin, nastale spajanjem dvoprerađivačkih pogona u Bjelovaru i Ogulinu, te odnedavno i stopostotni vlasnik Furnira iz Otoka. Također, kao zainteresirana za ulazak u Spačvu spominje se i jedna tvrtka iz Poljske.
A koliko je Spačva danas stabilna i uspješna tvrtka, pa time i zanimljiva potencijalnim investitorima, govore poslovni rezultati. Tako je Spačva ove godine dobila i Povelju Vukovarsko-srijemske županije za doprinos gospodarskom razvoju, a kako je na svečanosti dodjele nagrada i priznanja upriličenoj u prigodi Dana županije, 11. studenoga, istaknuo Josip Faletar, ova tvrtka dobro se drži i u otežanim uvjetima prouzročenim korona krizom s prihodima za prvih deset mjeseci ove godine 10 posto su slabijim nego prošle.