18 C
Vinkovci
Nedjelja, 3. srpnja 2022.

Fond Quaestus prodaje Spačvu, zainteresirani kupci provjeravaju poslovanje

Više od autora

- vl promo-

Franjo Sorčik
Franjo Sorčik
franjo.sorcik@novosti.hr

Započet je proces dubinskog snimanja poslovanja zainteresiranih potencijalnih kupaca dionica Spačve, potvrdio nam je to Josip Faletar, predsjednik Uprave ove vinkovačke tvrtke. O tome koji su sve kupci zainteresirani i koliko ih ima, u ovom trenutku, kaže rano je govoriti. Sigurno je jedino kako je većinski vlasnik Spačve, odnosno fond Quaestus Private Equity kapital II, fond gospodarske suradnje koji je pokrenuo bivši ministar financija Borislav Škegro odlučio izaći iz tvrtke. Quaestus je preuzeo dvotrećinski udjel u Spačvi 2013. godine dokapitalizacijom vrijednom 50 milijuna kuna u sklopu predstečajne nagodbe. Dodatnim ulaganjem 2017. fond je povećao vlasnički udjel na 75,81 posto, a početkom listopada prošle godine najavio je prodaju dionica s obzirom na to da je protekao sedmogodišnji ciklus investiranja.

Od ulaska Quaestusa Spačva posluje pozitivno, a prihodi rastu iz godine u godinu, a u međuvremenu su izvršena i ulaganja u tehnologiju u iznosu većem od 150 milijuna kuna, što je društvu omogućilo modernizaciju i podizanje operativne efikasnosti te povećanje broja zaposlenih s 570 na 850.

Važno je napomenuti i kako je, nakon financijskog restrukturiranja, zaduženost osjetno smanjena te udio duga u financiranju iznosi tek tridesetak posto. Zanimljivo je kako Spačva dvije trećine proizvodnje plasira na inozemna tržišta, a najviše izvozi u Italiju, Srbiju, Rumunjsku i Francusku. Prema posljednjem financijskom izvješću za prvih devet mjeseci prošle godine Spačva je ostvarila ukupne prihode od 184,5 milijuna kuna i gotovo 10 milijuna kuna čiste dobiti. Tko će preuzeti ovu, trenutno stabilnu i profitabilnu tvrtku, rano je govoriti, iako se u drvoprerađivačkim krugovima najčešće spominje tvrtka Bjelin, u kojoj pogone za preradu drva imaju i u Otoku, dok u Ogolinu pak grade tvornicu drvenih podnih obloga, najveću takvoga tipa na svijetu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno