1 C
Vinkovci
Srijeda, 7. prosinca 2022.

Forest Giipuja u glazbenom međuzemlju Istre i Primorja

Više od autora

- vl promo-Forest Giipuja / Foto: Marin Aničić

Damjan Grbac, u društvu vrhunskih glazbenika, još jednom će bogato kulturno i tradicijsko naslijeđe Istre i Primorja prezentirati jezikom suvremenog jazza, ovaj put transponirajući nas na samo vrelo inspiracije
Damjan Grbac, kontrabasist iz Kastva s diplomom tršćanske jazz akademije, glazbenik istraživač, inovator i beskompromisni umjetnik koji ne poznaje granice u interpretaciji istarske i primorske tradicionalne glazbe, polazi u novu avanturu i vodi nas u glazbeno međuzemlje Istre i Primorja gdje, kažu legende, caruju strašna bića i vilenjaci.

Nakon dva predstavljena nosača zvuka “GIIPUJA” i “GERBAZ GIIPUJA”, Grbac nas još jednom oduševljava novim projektom pod nazivom “Forest GIIPUJA”. Praćen ekipom vrhunskih glazbenika još jednom će bogato kulturno i tradicijsko naslijeđe Istre i Primorja prezentirati jezikom suvremenog jazza, ovaj put transponirajući nas na samo vrelo inspiracije.

Stoljetna šuma u Parku prirode “Učka” bila je pozornica i studio u kojem su, Damjan Grbac (kontrabas), Tonči Grabušić (bubnjevi), Andreas Marinello (saksofoni) i Marko First (violina i sopile), priredili koncert za vilenjake, šumske stvorove, strašna bića i ponekog začuđenog planinara, i sve to audio i video snimili. Prekrasni kadrovi prirode i zvuk akustičnih instrumenata u šumskom ambijentu rezultirali su stvaranjem prirodnog amalgama dok se virtuozne solo dionice i teme isprepliću ambijentalnom glazbom koja se stopila s prirodnim okruženjem.

“Jednostavno rečeno, glazbu smo vratili tamo gdje joj je i mjesto,” kaže nam Grbac. “Ambijent i zvuk strahovito je inspirativno djelovao na nas tako da smo skladbe već snimljene na prošlim nosačima zvuka, kao i nekoliko novih, odsvirali na posve nov način.”

Ovakav projekt, predstavlja originalan organski spoj glazbenog, tradicijskog i geografskog u Hrvatskoj, te će na tržištu biti dostupan u jednako jedinstvenom formatu, a njegovu prezentaciju očekujemo već 19. lipnja u koncertnoj dvorani Hrvatskog društva skladatelja.

Po koncertnoj promociji uslijediti će turneja, svojevrsni povratak Forrest GIIPUJ-e u civilizaciju, a poznati su i prvi datumi ove ambijentalne avanture:

23.7.2017.  – Grožnjan – Jazz is Back
1.8.2017.  – Kastav – Kastafsko kulturno leto
6.8.2017.  Vrbnik – Ribarnica Jazz Fair
16.8.2017. Umag – Umag-o jazz & ethno

Projekt su podržali: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Grad Kastav, Grad Rijeka, Primorsko-goranska županija, Park prirode Učka, Hrvatsko društvo skladatelja, G.I.S. d.o.o.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno