27 C
Vinkovci
Nedjelja, 26. lipnja 2022.

Franolić, Ćulap i Jovanović kreću na put kako bi promovirali Put

Više od autora

- vl promo-
Druženjem uz svirku, razgovor i vino u zagrebačkom Pločniku, ovoga petka u podne, svestrani Franolić, Ćulap i Jovanović trio započet će seriju koncerata na kojima će uživo predstaviti svoje novo ostvarenje – album ‘Put’, koji je upravo objavljen pod okriljem Geenger Recordsa. Uz nastupe u Triblju, Rijeci i Ljubljani ponajviše treba izdvojiti onaj na Nebo  festivalu u Zagrebu, u ponedjeljak, 14. studenog, u sklopu kojeg će Dražen, Kamenko i Marko održati i radionicu i koncert.

m_franolic-culap-jovanovic_put_album-i-promocija_ST2Petak, 11.11. u 12 sati
druženje uz svirku, razgovor i vino – ulaz besplatan
Pločnik, Međimurska ulica 21, Zagreb

Subota, 12.11. u 20 sati
Hotel Balatura, Mali Sušik 2. Tribalj

Nedjelja, 13.11. u 20 sati
Botel Marina, Adamićev gat, Rijeka

Ponedjeljak, 14.11., radionica u 17, koncert u 20:30
Nebo festival, Polukružna dvorana teatra &TD, Savska 25, Zagreb

Srijeda, 16.11. u 21 sat
Prulček, Prijateljeva 2, Ljubljana

Dražen Franolić i Kamenko Ćulap glazbenici su sličnog afiniteta koji dijele ljubav prema tradicionalnoj glazbi arapskog i indijskog svijeta. Žive i stvaraju u Zagrebu, a u svom stvaralaštvu su zvukove Istoka sljubili s nama nešto bližim balkanskim notama. Nakon albuma ‘Bujrum’ i Česma, putevi im se ukrštavaju s onim usnoharmonikaša Marka Jovanovića, te zajedno nastavljaju u istom smjeru i snimaju orijentalnu avanturu zvanu ‘Put’.

Osim zajedničkog rada, glazbeno stvaranje pretaču i u druge projekte. Dražen Franolić je glazbeno prisutan dugi niz godina. Započinje sviranjem gitare, a kasnije se prebacuje na arapsku lutnju.

m_franolic-culap-jovanovic_put_album-i-promocija_coverNajzapaženije ostvarenje mu je album Asgard Live (1994.) koji je napravio u suradnji s Vesnom Gorše i čiji je status na ovim prostorima dosegao gotovo kultnu razinu. Kamenko Ćulap je dugi niz godina posvetio izučavanju i sviranju perkusionističkih instrumenata, nastupao je u KUD-ovima te je član ansambla makedonske tradicionalne glazbe VIS Pelister. Samouki usnoharmonikaški virtuoz te uspješan glazbenik s dugogodišnjim stažem Marko Jovanović surađuje s brojnim glazbenicima, a u proljeće 2016. godine osniva i školu usne harmonike u Berlinu pod nazivom Harmonica School Berlin.

Album je snimljen na tradicionalnim instrumentima kao što su arapska lutnja – oud, perkusijski instrumenti tar, mazar i udu, te na usnoj harmonici. Polazišna točka bila je lokalna, balkanska glazba regije komplementirana osobnim glazbenim ukusima tria koji obuhvaćaju indijske utjecaje, kao i blues te jazz. Zvuk se postepeno gradi improvizacijom i toplim melodijama lutnje te egzotičnim perkusijama koji zajedno čine arabesku arapskih i turskih zvukova protkanih regionalnim balkanskim etno glazbenim nitima ukorijenjenim u sevdalinkama. Princip po kojem sviraju se oslanja na indijske rage i makame.
Album je snimljen na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, producirao ga je sam Dražen Franolić. Omot albuma izradio je Edvard Ćulap, brat Kamenka Ćulapa, koji je već surađivao s dvojcem na Bujrumu. Draženu Franoliću lutnje izrađuje Alojzije Seder, a Marko Jovanović svira Hohnerove usne harmonike.
Ovo je izdanje topla preporuka svim ljubiteljima tradicionalne etno glazbe te orijentalnih i zvukova dalekog Istoka.

m_franolic-culap-jovanovic_put_album-i-promocija_ST

Popis pjesama: Jasmin / Sab-A’a / Moj behare / Sablja / Vrelo / Kanjira / Put / Stade se cvijeće rosom kititi / Bujrum / Hum
Dostupni formati: LP (black vinyl i transparent beer vinyl) / CD / digital / Kataloški broj: GNGR048
Fizički nosači zvuka dostupni su u svim trgovinama glazbom koje drže do sebe, dok je za stream i/ili download potrebno kliknuti na: Geenger Records BandcampDeezeriTunesSpotifyGoogle Play i Amazon.

FRANOLIĆ, ĆULAP I JOVANOVIĆ: PUT [2016]

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno