- Tekst se nastavlja ispod oglasa -

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs ponovio je u četvrtak kako se ne razmišlja o zatvaranju škola i sveučilišta jer je na njima trend broja zaraženih blaži nego u općoj populaciji, već se prati stanje i njemu prilagođavaju mjere i aktivnosti. “Ministar Božinović najavljuje mjere koje se odnose na širi dio populacije. Mi smo cijelo vrijeme u kontaktu i za sada nema govora o zatvaranju škola i sveučilišta”, poručio je Fuchs u izjavi nakon sjednice Vlade, prenosi Hina. “Od 60.000 studenata koji studiraju u Zagrebu, oko 10.000 ih dolazi izvan Zagreba, među njima je prije dva dana bilo šest pozitivnih studenata. Opće stanje se odražava i na sveučilišni sustav, ali proporcionalno sporije i bitno manje”, kazao je. Podsjetio je da su na početku predviđena tri modela nastave, a lokalni stožeri u svakom trenutku mogu donijeti odluku da neka od škola prijeđe na drugi model. To se događa, neka bi škola ispala iz modela “licem u lice” i održavala nastavu dva tjedna online pa vratila učenike natrag u školu, dodao je.

U većini slučajeva to se događalo jer su zaposlenici škole bili pozitivni ili u izolaciji, pa nije imao tko održavati nastavu, kazao je istaknuvši kako nije potvrđeno da djeca šire zarazu kao što je slučaj s gripom.

Fuchs je također izvijestio o pokretanju projekta cjelovite digitalizacije hrvatskog osnovnog i srednjeg obrazovnog sustava, u koji će se uložiti 177 milijuna eura, od kojih 155 iz sredstava EU-a. “To je druga faza projekta, nakon prvog pilot projekta u kojem je digitalizirano i informacijski povezano u mrežu 170 škola. Sada bi to trebalo učiniti za sve škole, njih 1116, što uključuje nabavku kompletne informatičke opreme u školama, postavljanje nekoliko disperziranih potpornih centara Carneta kao podrška cijelom sustavu i poboljšanje funkcioniranja same mreže Carneta”, kazao je.