Kontaktirajte nas

Aktualno

Fuchs: Sveučilišta za 24 sata mogu preći na online nastavu

Objavljeno

-

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je danas da je epidemiološko stanje u hrvatskom obrazovnom sustavu relativno dobro, a sveučilišta bi se za 24 sata mogla posve prebaciti na online nastavu, objavljuje Hina.
Stanje na hrvatskim sveučilištima danas je relativno dobro, ali u slučaju bilo kakvih zahtjeva kompletnog prelaska na online nastavu, odgovorno tvrdim da su sva sveučilišta i sve sastavnice spremne na to u roku od 24 sata, kazao je ministar Fuchs.
Preseljenje većeg broja studenata kućama moguće bi povećalo širenje zaraze
No, treba procijeniti hoće li proglašavanje online nastave postići učinke koji se očekuju, prije svega smanjenje pritiska na zdravstveni sustav, te bi li preseljenje većeg broja studenata svojim kućama, jer od onih koji studiraju u Zagrebu izvan Zagreba ih živi 20.000, povećalo moguće širenje zaraze.
Za sada situacija nije dramatična, ali ako netko donese argumentiranu odluku da bi se to moglo pokazati učinkovitim, mi to možemo preporučiti sveučilištima u vrlo kratkom vremenu, kazao je.
Fuchs ističe da se hibridni pristup poučavanju djelomično već sada primjenjuje, naročito na Sveučilištu u Rijeci, na kojem su predavači u predavaonici, a studenti ih slušaju virtualno.
Sveučilište u Puli je već duže vrijeme na online nastavi, imaju danas pet pozitivnih djelatnika, a podatke o studentima nemaju jer su na online nastavi.
Sveučilište u Dubrovniku ima po jednog pozitivnog studenta i nastavnika, Sveučilište u Osijeku 67 studenata ili 0,43 posto studentske populacije, 14 zaposlenih ili 0,05 posto, a Sveučilište Sjever ima 20 pozitivnih studenata i jednog nastavnika.
Sveučilište u Zagrebu ima 235 pozitivnih studenata, što je oko 0,3 posto, te 90 zaposlenih ili 1,2 posto, od kojih 58 nastavnika i 32 nenastavnog osoblja.
Broj pozitivnih na Sveučilištu u Splitu varira oko 30 studenata, gdje imaju dobru suradnju s policijom koja upozorava studente da se ne okupljaju u većim grupama, što studenti poštuju, kazao je ministar pozivajući se na rektora Dragana Ljutića.
Situacija u Zadru je u skladu s ostalim sveučilištima, rekao je Fuchs i dodao da se, kao i uvijek, može “postaviti pitanje asimptomatskih slučajeva koje ne možemo lako utvrditi”.
Kod nekih studijskih programa prebacivanje na online komplicira nastavu
Upozorio je da kod nekih studijskih programa prebacivanje na online komplicira nastavu, poput studija medicine, veterine, stomatologije i nekih tehničkih fakulteta, ali Fakultet za organizaciju i informatiku u Varaždinu, inače matični fakultet bivše ministrice Blaženke Divjak, kompletno je prešao na online nastavu.
Čujem da će na online nastavu prijeći i zagrebački Građevinski fakultet, dok ostali fakulteti Sveučilišta u Zagrebu uglavnom kombiniraju jedno i drugo, ovisno da li se unutar neke grupe pojavi netko od pozitivnih studenata ili nastavnika, kazao je.
Kod škola je situacija stabilnija, štoviše, uočavamo da broj pozitivne djece opada. Dana 28. listopada broj pozivnih učenika na razini Hrvatske iznosio je 1440, a na današnji dan 1119, napominje Fuchs, objavila je Hina.

Aktualno

MNK Vinkovci ponovno poražen u Novoj Gradišci

Objavljeno

-

Napisao/la

    53 pregleda
FOTO: MNK Vinkovci

Nakon polufinalnog ogleda HMNK Nova Gradiška u sklopu 3. kola dočekala je MNK Vinkovci – Učilište Studium i upisala još jednu pobjedu. Ovoga puta susret je bio napetiji nego polufinalni. Semafor je na kraju utakmice pokazivao rezultat 8:4 za domaćina.

Gosti su poveli već u 14 sekundi preko Frana Japundžića, no vodstvo gostiju nije dugo trajalo jer su malonogometaši Nove Gradiške brzo okrenuli rezultat, u 5. minuta preko Bungića dolaze do vodstva od 2:1. Vinkovčani dolaze do izjednačenja u 9. minuti sjajnim pogotkom Josipa Jelinića.

Domaći hakleri do kraja poluvremena kažnjavaju nepažnju gostiju i na odmor se odlazi s rezultatom 4:2. MNK Vinkovci dobar početak u drugom poluvremenu nisu uspjeli iskoristiti, a Nova Gradiška se odvaja na 3 razlike 5. pogotkom. Prednost od 3 razlike nije dugo stajala na semaforu jer u svega 3 minute Haluška i Japundžić vraćaju utakmicu u egal.

Sve karte bačene u napad nisu gostima donijele željeni učinak jer je Nova Gradiška iskusno čekala i dočekala pogreške koje su iskoristili za još jednu pobjedu. Domaćin se još jednom pokazao kao jedna od najboljih ekipa lige, a gosti su borbom i dobrim pristupom dali nagovještaj da u nastavku sezone možemo očekivati bolje rezultate.

MNK Vinkovci u 4. kolu u dvorani na Lapovcima dočekuju MNK Autodijelovi Tokić iz Požege, a utakmica je zakazana za nedjelju u 20 sati.

Nastavi čitati

Aktualno

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata umrlo 30 osoba zbog zaraze koronavirusom

Objavljeno

-

Napisao/la

    54 pregleda

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 3360 novih slučajeva zaraze koronavirusom, a umrlo je 30 osoba, što je najveći broj umrlih još od 20. svibnja, kada ih je bilo 36, izvijestio je Nacionalni stožer civilne zaštite.

Broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas je 17.944. Među njima je 1170 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga na respiratoru njih 139.

Od početka pandemije ukupno je u Hrvatskoj zabilježeno 449.365 osoba s koronavirusom, od kojih je 9090 umrlo. Ukupno se oporavil njih 422.331, od toga 2031 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 28.135 osoba.

Do danas je broj ukupno testiranih 3.048.235, od toga 10.761 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 25. listopadom utrošeno je 3.566.066 doza cjepiva, a cijepljeno je 46,57% ukupnog, odnosno 55,80% odraslog stanovništva.

Na dan 25. listopada utrošene su 7353 doze cjepiva, a od toga je 2597 osoba cijepljeno prvom dozom.

Zaključno s 25. listopadom 1.889.710 osoba cijepljeno je barem jednom dozom, a od njih je cijepljenje završeno za 1.777.373 osobe (1.667.549 osoba s dvije doze i 109.824 osobe sa cjepivom Jannsen), što čini 52,58% odraslog stanovništva.

Nastavi čitati

Aktualno

Čak 60 000 ljudi u 2020. posjetilo knjižnicu i njenih 150 događanja

Objavljeno

-

Napisao/la

    102 pregleda

Čak 7000 korisnika je samo 2020. godine ostvarilo svoje potrebe u Gradskoj knjižnici i čitaonici Vinkovci. Umijeće mogućega, čini se s obzirom na to da vinkovački, posljednjih trideset godina, neprimjeren prostor ne zadovoljava niti je ikada zadovoljavao minimalne standarde propisane zakonom za rad jedne takve ustanove koja nosi i prefiks Matične županijske knjižnice. U prijevodu, ona je krovna institucija takve vrste u službi stvarnih potreba svih žitelja Vukovarsko-srijemske županije.

„Najbolji pokazatelj je podatak da se trenutačno nalazimo u Mjesecu hrvatske knjige koji je prepun događanja, ali nažalost sva naša događanja se odvijaju u Gradskom muzeju Vinkovci jer na žalost, mi nemamo prostor u kojem ih možemo održati,” kaže ravnateljica Vedrana Lugić.

Niti je građa u slobodnom pristupu, niti je osiguran povrat izvan radnog vremena, sužen je prostor za sve one koji žele nazočiti događanjima i sadržajima koje knjižnica kreira od najmlađih do najstarijih dobnih skupina, pojašnjava navodeći kako je oko 150 događanja u knjižnici, tijekom prošle godine, posjetilo čak 60 000 konzumenata različitih sadržaja kulturne ustanove. Dobrim su dijelom već zahvaćeni unutarnji radovi u što se uvjerio i župan Damir Dekanić koji je svojim obilaskom na poziv gradonačelnika dao potporu daljnjim radovima .

„Ovo je jedan pravi multifunkcionalni prostor za kojeg je trebalo imati hrabrosti upustiti se u njega s obzirom na zahtjevnost projekta. Vinkovci i županija zaslužuju ovakav jedan prostor koji će, prema mojim saznanjima, biti zatvoren izvana kroz mjesec i pol dana,” najavio je župan. Iako ima sumnjičavih, kada prostor bude na usluzi svim građanima, vjerujemo da će ono što je dobro znati i pohvaliti”, dodao je.

Vjeruje da će zadovoljiti zahtjeve svih žitelja županije jer radovi napreduju zadanom dinamikom. Vrlo brzo bit će i opremljena, a uz znanje, svoje će prostore ustupiti svim čimbenicima društveno-kulturnog života.

„Prilika je ovo i zahvaliti se Ministarstvu kulture na pomoći u izgradnji knjižnice. Do sada je u knjižnicu uloženo cca. 18 milijuna kuna od čega nam je s 14 milijuna kuna pomoglo ministarstvo, a otvorena su podrška i u narednom razdoblju tako da ćemo u najvećoj mjeri s Vladom RH i premjerom koji svesrdno pomaže u izgradnji naše knjižnice, izgraditi ju do kraja,” najavio je domaćin obilaska, vinkovački gradonačelnik Bosančić.

Točno po propisima Republike Hrvatske niče, u rokovima, nova knjižnica na temeljima one ratom razrušene u središtu grada čija je lokacija do jučer bila ruglo u obliku ogromne rupe. Poprima obrise modernog i reprezentativnog hrama kulture i pisane riječi dostojnog uloge čuvara identiteta jednog grada i nacije.

Knjižnice se stoga i rade, ne za danas, nego idućih najmanje stotinu godina, a ova vinkovačka zasigurno će to i biti, poruka je današnjeg obilaska.

Nastavi čitati

Najčitanije