U prostorijama Općine Andrijaševci danas je održan radni sastanak u okviru priprema za novu manifestaciju u ovoj općini i Vukovarsko-srijemskoj županiji, ali i sa širim značajem.
Riječ je, moglo se čuti danas, o prvoj manifestaciji za sve ljubitelje tradicionalnih suhomesnatih proizvoda kobasice i kulenove seke, uz dodatak šparoge, kraljice povrtnog povrća, a pod nazivom GastRo A.
Manifestacija će biti održana 27. travnja u organizaciji Općine Andrijaševci, uz potporu Vukovarsko-srijemske županije, Agro-klastera d.o.o. i županijske Turističke zajednice, te u suradnji s Agronomskim fakultetom u Zagrebu, Udrugom kuhara Vukovarsko-srijemske županije kao i Udrugom žena „Žena“ Rokovci-Andrijaševci.
„Čast mi je što će ova manifestacija biti održana upravo u našoj općini. To je dobar put promocije naših proizvoda koji su kroz vrijeme pokazali da su vrlo kvalitetni, a kroz ovakve manifestacije možemo ih izbrendirati i postaviti na mjesto koje zaslužuju. Isto tako, nakon svega onoga što je ovaj kraj prošao s pojavom Afričke svinjske kuge, ovo može biti dodatni motiv ljudima da se vrate svinjogojstvu i da idemo prema prerađivačkim kapacitetima kojih nam definitivno nedostaje, a što pokazuje tržište koje iz godine u godinu ima sve veće zahtjeve”, istaknuo je načelnik Ante Rajković.
GastRo A, kazao je, u svojoj prvoj godini promovirat će slavonsku kobasicu i kulenovu seku, uz promociju šparoge, ali ova manifestacija ostaje otvorena za nadopunjavanje kroz godine i promociju i drugih proizvoda.
Općina Andrijaševci iskazala je želju, a za to ima i razloga budući da je poznata po velikom broju prerađivača mesnih proizvoda, kao i po proizvodnji šparoga, za jednom ovakvom manifestacijom, a mi smo to prepoznali, istaknuo je župan Damir Dekanić.
„U vremenu nakon Afričke svinjske kuge kada je na tržištu premalo takvih proizvoda, shvatili smo ovo kao svoju priliku, a ne nepriliku, da svoje proizvode izbrendiramo, pokažemo ih na tržištu i da oni dobiju svoju valorizaciju i vrijednost koju zaslužuju. Kako bi bili ozbiljno shvaćeni organizirali smo ovu manifestaciju”, kazao je župan.
Preteča svake dobre manifestacije, istaknuo je, su ljudi iz struke, a u ovom slučaju to su znanstvenici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, koji su zaduženi za edukaciju senzorskih ocjenitelja koji će sudjelovati u ocjenjivanju kobasica i kulenovih seka.
„Ovaj kraj ima sve osnove za dobru stočarsku proizvodnju. Ima biljnu osnovu, ima stočarsku osnovu i naposljetku ima ljude koji znaju raditi dobre proizvode još uvijek bazirane na poprilično velikom udjelu tradicionalne proiozvodnje s izvornim sirovinama i s vrlo malo aditiva. Ti se proizvodi sigurno cijene na tržištu i uvjeren sam da će ovakva manifestacija imati jako puno korisnih učinaka”, istaknuo je izv.prof. dr.sc. Ivica Kos.
Ono što se očekuje, kazao je, rast je proizvodnje i uključivanje više ljudi u registriranju proizvodnju što je i svrha svega, a kako bi na naposljetku i potrošač bio siguran u proizvod i imao svojevrsnu garanciju kvalitete.
Na ocjenjivanje u dvije kategorije, kulenova seka i kobasica, mogu se prijaviti svi proizvođači s odgovarajućom registracijom, a uzorke treba dostaviti najkasnije do 25. travnja 2024. u Općinu Andrijaševci. Ocjenjivanje će biti održano dva dana kasnije, 27. travnja, na dan manifestacije GastRo A.
Dodjeljivanje nagrada planirano je uz zabavne sadržaje, glazbeni program i specijalitete u znaku kobasica, kulenovih seka i šparoga.