U sklopu manifestacije “GastRo A”, koju po drugi put organizira Općina Andrijaševci u suradnji s Vukovarsko-srijemskom županijom danas i sutra održava se senzorno ocjenjivanje suhomesnatih proizvoda kobasice i kulenove seke. Ukupno je ove godine pristiglo 49 uzoraka, 23 uzorka kobasica i 26 uzorka kulenovih seka, a danas popodne na programu je bilo ocjenjivanje kvalitete kobasica. Ocjenjuje se čak 26 svojstava na proizvodu čime se dobiva jedan kompletni profil proizvoda koji kasnije poslužuje proizvođačima kako bi mogli poboljšati svoju proizvodnju, saznajemo od dr. sc. Ivice Kosa, voditelja panela komisije za ocjenjivanje uzoraka manifestacije Gastro A.
„Dosadašnji rezime dana je da se primjećuje povoljni mikroklimatski uvjeti koji su vladali ove sezone što su već i prije naglašavali i sami proizvođači, a primjećuje se i pomak u poboljšanju kvalitete presjeka i strukture kobasica. Međutim, dosad smo iskusili i uzorke koji su imali i mane prvenstveno u vidu predimljenih proizvoda”, dodaje Kos i ističe kako je ukupno manje mana, koje nisu toliko izražene, a sama kvaliteta proizvoda je prisutna i proizvođači znaju kako napraviti dobar autohtoni proizvod.
Da ocjenjivanje i kušanje proizvoda nije samo dođi, probaj i zapiši što u tom trenutku spoznaš o proizvodu, govori i činjenica kako je 7 članova ocjenjivačke komisije stiglo u Andrijaševce ujutro i na početku imalo četiri sata treninga i priprema u kojima su testirali sami sebe, ali i komentirali te dogovarali na koji će način ocjenjivati uzorke. „Trebali smo uskladiti stav da kao panel djelujemo zajednički i jedinstveno kako bi ta ocjena bila vjerodostojna. Ljudi u žiriju su osobe koje su dosad sudjelovali na manifestacijama ovakvog tipa i imaju veliko iskustvo, a završile su i edukacije tako da možemo vjerovati ocjenama koje daju”, rekao je Ivica Kos. A kako bi u svakom uzorku mogli ocijeniti 26 svojstava za „poništavanje” okusa koriste se razni trikovi poput jogurta, kruha i jabuka jer to itekako pomaže u cijeloj proceduri ocjenjivanja.
U dogovoru s organizatorom Općinom Andrijaševci bit će primljeno izvješće koje će nakon manifestacije biti dano na raspolaganje proizvođačima kako bi mogli saznati vrijedne informacije, vidjeti nedostatke i potencijalne pogreške. „Naša uloga je promicati kako unaprijediti proizvodnju, a ovo jedno izvješće i cijela manifestacije ide u tom smjeru”, zaključio je voditelj panela komisije za ocjenjivanje Ivica Kos.
Sutra od 10 do 14 sati na rasporedu je ocjenjivanje kulenovih seka, a drugog pobjednika manifestacije Gastro A saznat ćemo 27. travnja.