Ako ste veliki gurman i zanima vas što se najbolje jede u restoranima diljem naše regije, a usput i imate neku od društvenih mreža poput Youtubea, Instagrama ili TikToka, sigurno ste nekad naišli na video koji započinje s: „Pozdrav, gladna braćo!”
Upravo su Vinkovci ovog tjedna imali zanimljivog gosta, a riječ je poznatom gurmanu, gastroblogeru i novinaru Miroslavu Mirkoviću, poznatiji kao Gastro tražilica. Čovjek je proputovao „pola svijeta” i obišao preko 1000 restorana na prostorima bivše države, a njegov posao može se sročiti u jednoj rečenici. Cilj je preporučiti top 3 jela po njegovom izboru u svakom restoranu koji obiđe kako bi pratitelji Gastro tražilice znali što je to što se najbolje i najviše jede u nekom određenom restoranu.
Cijela priča krenula je 2019. godine kada mu je došla ideja da snimi naše restorane i OPG-ove kako bi prezentirali domaću tradicionalnu hranu. „Došao sam iz svijeta novinarstva i vina, a vino je naravno spojivo s hranom pa smo tako moja ekipa, kolega i kamerman, te moja malenkost krenuli u priču promocije hrvatske kuhinje, restorana i OPG-ova”, započeo je Miroslav Mirković iliti Gastro tražilica. No, da bi youtube kanal opstao, potrebno je bilo proširiti se i na regiju jer je hrvatsko tržište bilo premalo, a zna se kako kanali i određeni profili na društvenim mrežama opstaju samo zbog pregleda, klikova, lajkova i slično, to je ono što na životu drži svaki ovakav sadržaj. Otvoreni su i profili na Instagramu i TikToku budući da su ti mediji postali popularni i trenutno Gastro tražilicu na tri platforme prati vrtoglavih 250 tisuća ljudi.
„Ideja je vrlo brzo zaživjela, poznato je da kako su ljudi skloni hrani, svi volimo jesti, volimo čak i gledati kad netko jede, a nekad nam je dovoljno samo gledati kako hrana izgleda. No, ono što ja volim naglasiti je da nisam struka, ja sam samo gurman i čovjek s iskustvom koji je puno proputovao i na temelju iskustva i prijašnjeg predznanja o vinu i hrani dajem neki svoj sud”, rekao je Miroslav Mirković, a svoj sud o vinkovačkoj epizodi Gastro tražilice dao je u četiri vinkovačka restorana: Lu, San, Šokački stan i Salaš Lamut. Odabir je pao na spoj modernije kuhinje i one tradicionalne.
Vinkovci na dobrom putu
„Mislim da smo dobro izabrali jer želimo s tim restoranima promovirati destinaciju, to je ključ ovog filma. Želimo dovesti pratitelje iz cijele regije da probaju najbolje što Vinkovci nude. Fascinira me restoran San jer iz svoje mesnice gostima serviraju ono najbolje i takvi restorani su rijetkost, takve stvari treba čuvati”, poručuje Gastro tražilica koji ističe kako je jedan od glavnih kriterija pri recenziranju upravo sljedivost namirnica. Miroslava Mirkovića ne zanima fine dining, nego promovira restorane koji nude većinom tradicionalnu kuhinju koja je specifična za kraj iz kojih ti restorani dolaze.
„Na kraju svake emisije uvijek dajemo svoje preporuke, ono što je nama u top 3. Uzimamo u obzir omjer cijene i kvalitete, ako je nešto niže cijene, a dobre kvalitete, to je potrebno istaknuti jer je poanta da si što više ljudi može to priuštiti. Pokušavamo naći restorane koji su pristupačni za širu masu ljudi, a koji su kvalitetni i cijenom prihvatljivi”, govori nam Miroslav. Mišljenja je da Slavonija i Vinkovci trebaju ići u smjeru suradnje s lokalnim dobavljačima, da imaju što uže, sezonske menije. Ne treba, kaže, previše filozofirati i ići u fine dining, nego se držati lokalne svježe namirnice. „Ako je Slavonija ičim bogata, onda je bogata dobrim namirnicama i stočarstvom. Najbitnije je da lokalno stanovništvo podržava gastronomiju svog kraja, podržimo svoje vlastite ljude, vašu gastronomiju, jedite domaće”, zaključio je za kraj.