23 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 15. srpnja 2024.

GK “Joza Ivakić” najavljuje premijeru nove predstave: Tražim razlog braka

Više od autora

- vl promo-
Aneta Pšihistal
Aneta Pšihistal
aneta.psihistal@novosti.hr

Gradsko kazalište „Joza Ivakić” Vinkovci najavilo je premijeru nove predstave, a još jedna komedija na repertoaru duhovito je i najavljena jer gdje je najbolje najaviti predstavu pod nazivom „Tražim razlog braka” negoli u svadbenoj dvorani i za stolom za mladence.

Tako je danas u hotelu Admiral održana konferencija za medije, a za stol za mladence sjeli su ravnatelj vinkovačkog kazališta Vladimir Andrić, redatelj Jasmin Novljaković, glumci Matea Marušić (Sarah/Dolores) i Vedran Dakić (Richard/Max), i Jasminka Petek Krapljan, koja potpisuje kostime, scenski pokret i izbor glazbe.

Komedija „Tražim razlog braka” nastala je prema motivima drame „Ljubavnik” Harolda Pintera, a u predstavi su korišteni i tekstovi iz TV serije „Prizori iz bračnog života” Ingmara Bergmana. Svi koji se odluče ovoga, kako najavljuju užarenog vikenda, u ugodnom klimatiziranom ambijentu kazališta pogledati pretpremijeru ili premijeru nove predstave, odlično će se zabaviti, moglo se čuti.

Pretpremijera je u subotu, 22. lipnja, u 20 sati, a svečana premijera je u nedjelju, 23. lipnja, u 20 sati. Pozivamo sve građane da dođu i uživaju u predstavi koja će nam pokazati lice i naličje braka u jednom kazališnom svjetlu”, istaknuo je Vladimir Andrić.

U suvremenoj dramaturgiji napisano je puno tekstova na ovu temu, a odabir je pao na “Ljubavnika” Harloda Pintera, tekst iz 1962. godine, ali i dalje vrlo aktualan, kazao je Jasmin Novljaković.

To je jedna crna komedija, mogli bismo reći, gdje vidimo jedan brak koji je s godinama iskliznuo iz tračnica. Oni su u braku deset godina, zaljubljenost se polako gubi, život, nažalost, prelazi u nekakvu monotoniju i oni, u želji da budu zajedno osmišljavaju razno razne načine kako bi zadržali i taj brak i tu strast koja ih je otpočetka povezivala”, kazao je Novljaković.

Dvostruke igre, istaknuo je, dodatno su produbljene tekstovima iz TV serije „Prizori iz bračnog života” Ingmara Bergmana.

Glumci su imali jako lijepe glumačke zadatke i izuzetno sam sretan što su ih zaista krasno napravili. Bilo je ogromno zadovoljstvo raditi na ovoj predstavi i svi zajedno jedva čekamo da ju što prije pokažemo vinkovačkoj publici”, kazao je Novljaković.

Raditi ovu predstavu bilo je izazovno glumački jer smo stalno morali ići iz igre u igru, iz bračnih barova u ljubavnike. Bilo je interesantno i izazovno tražiti te razlike, te spojeve, transformacije i glasovne i u pokretu“, istaknula je Matea Marušić.

Rad na predstavi izazovnim je ocijenio i Vedran Dakić.

Od starta nam je Jasmin izdefinirao načine igre, koji su to zapravo slojevi igre, a bilo je vrlo izazovno igrati cijeli komad da je uvijek sve dvosmisleno. Te njihove bračne igre su ponekad i sulude, ali ljudi rade takve stvari za ljubav, za brak, da opstanu zajedno”, kazao je Vedran Dakić.

Iz programske knjižice:

                 RIJEČ REDATELJA
Drama „Ljubavnik“ je jednočinka Harolda Pintera napisana 1962. g. koja je prvobitno postavljena kao film, a tek kasnije doživljava veliki uspjeh u obliku kazališne predstave.
              Kao i u mnogim svojim djelima, Pinter u „Ljubavniku“ na očit način suprotstavlja osjećaje i strast stvarajući raskol između ljubavi i seksa. Uvodeći eros kao jedan od glavnih motiva, Pinter ovo djelo čini univerzalnim i svevremenskim, tematikom upisanom u ljudski kôd još od samih početaka čovječanstva. Riječ je o napetoj i intrigantnoj jednočinki koja istražuje privatne zamršenosti modernog braka kontrastirajući konvencionalno kućanstvo sa seksualnom čežnjom. Ispitujući granice ljudskih pokušaja očuvanja onog što su stvorili, ova drama ujedno testira i formalnosti naučenih normi standardnog braka koji pred likove, zbog njihovih priučenih i društveno prihvatljivih načela, postavlja prepreke zbog kojih ne uspijevaju vratiti strast i ljubav u svoj odnos. Karakteri ove drame odbijaju se razgolititi sve do krajnjeg vrhunca koji im ne ostavlja nijednu drugu mogućnost, nego sabrati se i skupiti preostale, zamršene komadiće svoga odnosa.

 

 

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno