7 C
Vinkovci
Utorak, 4. listopada 2022.

Glavom u prsi (ka Zidane) šalju direktnu poruku društvu i pogađaju suštinu nogometne groznice

Više od autora

- vl promo-‘Glavom u prsi (Ka Zidane)’ pjesma je o borbi pojedinca protiv sustava, uvriježenih stavova, predrasuda, ali i borbi pojedinca sa samim sobom. Pulska Dogma u suradnji sa Sašom Antićem donosi pjesmu čiji stihovi, osim što donose kritiku sustavu, navode i na nogometnu euforiju kojoj trenutno prisustvujemo.

‘Glavom u prsi (ka Zidane)’ motivacijska je parola kojom aludiraju da idemo glavom u zid kada od svega ostane ništa, pogađa i suštinu nogometne groznice, ali i naše stvarnosti u kojoj se nalazimo. Neuspjele tranzicije, društvene netrpeljivosti, društvo nejednakosti, mržnje naspram drugog i ekonomske krize u kojima pojedinac gubi snagu glasa i osjećaj sigurnosti.

“Poruka je jasna. Kada je sve oko nas pošlo kvragu, bar ja mogu biti dosljedan samom sebi. To je pjesma o sazrijevanju jednog čovjeka, ali i o propasti društvenih vrijednosti i društva u kojem živimo. Ako pogađa imalo situaciju u kojoj sada jesmo onda je možemo nazvati i nogometnom pjesmom, pa zašto ne!” (Sandro Pettener, Dogma)

Izravnu i direktnu poruku društvu poslao je Saša Antić iz TBF-a koji potpisuje tekst, a u pjesmi gostuje i vokalno. Na trubi se pridružio pulski jazzer Branko Sterpin. Doživljaj pjesme upotpunio je i spot sniman u dvorištu bivše vojarne ‘Karlo Rojc’ u Puli koja je do 1991. služila kao vojarna JNA, kasnije squat, a danas kulturno-društveni centar čija betonska zdanja preslikavaju atmosferu komornosti i hermetičnosti društva u kojem živimo.

Produkciju i mix pjesme potpisuju članovi Dogme uz aranžman i glazbu, a mastering  je odrađen u Londonu.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno