-0 C
Vinkovci
Srijeda, 8. veljače 2023.

Glazbena škola Josipa Runjanina pridružila se Vinkovačkom ljetu!

Više od autora

- vl promo-

Podsjetimo! Vinkovačko ljeto zaodjenulo je novo ruho. Ideja je poprilično jednostavna – okupiti što više raznolikog sadržaja na jednom mjestu kako bi se pokazala sva šarolikost lokalne urbane kulture. Također, prema uzoru na velike europske gradove, Vinkovačko ljeto stavlja naglasak na prostor parka kao mjesta okupljanja, druženja i uživanja u kulturno-umjetničkim sadržajima.

Glavni pokrovitelj Vinkovačkog ljeta je Grad Vinkovci, koji je omogućio besplatne sadržaje svojim građanima, ali i kroz koordinaciju s lokalnim udrugama, institucijama i medijskim kućama provedbu ove manifestacije.

Vrijeme je da predstavimo jedan takav primjer:

Glazbena škola Josipa Runjanina iz Vinkovaca je u sklopu Vinkovačkog ljeta te u suorganizaciji s Gradom Vinkovci, svojim građanima pripremila dvije prave glazbene poslastice.

Prva, upravo poput Vinkovačkog ljeta, dolazi u sasvim novom izdanju. Riječ je o 4. Lipanjskoj opernoj noći koja je ove godine doživjela veliki (filmski) obrat, a građani ga mogu poslušati 19. lipnja s početkom u 21 sat.

“Ono što sa sigurnošću mogu reći jest da je ovo jedinstven događaj na kojem će se vinkovačka publika uvesti u čaroban svijet filmske glazbe. S time želimo istaknuti kontinuitet gostovanja Opernog orkestra iz osječkog Hrvatskog narodnog kazališta. Publiku će možda iznenaditi novi koncept Lipanjske operne noći, ali nakon Zagreba i Karlovca, vrijeme je da filmska glazba pokuca i na vrata Vinkovaca, a onda dogodine ponovno nešto novo”, izjavio je ravnatelj Glazbene škole Josipa Runjanina Vinkovci, Darko Domaćinović.

Uz orkestar na ovom izvanserijskom koncertu sudjeluju solisti Ivana Medić, Sanja Toth i Filip Hozjak te članovi vokalnog ansambla Stefany Findrik, Gordana Kalmar, Davor Solanović i Tomislav Moržan i to pod vodstvom dirigenta Mladena Tutavca. Publika će tako imati priliku poslušati prerade poznatih filmskih temi poput koncertne suite iz filma Harry Potter i plameni pehar, temu iz spektakla Jurski park, simfonijsku suitu iz Gospodara prstenova te orkestralne suite iz filmova Ratovi zvijezda, Gladiatora i mnogih drugih.

“Oko tisuću gledatelja posjetilo je Lipanjsku opernu noć 2016. godine. Ne mogu prikriti nestrpljenje da posvjedočim kakav će se utjecaj ovaj znatno urbaniji pristup glazbi imati kod naše publike”, nadodao je Domaćinović.

Drugi glazbeni spektakl, Glazbena škola priprema povodom proslave Svjetskog dana glazbe koji se obilježava 21. lipnja. Obilježavanje ovog spomendana koje se uobičajeno slavi glazbenim susretima i besplatnim nastupima amaterskih i profesionalnih glazbenika na otvorenim pozornica, gradskim ulicama i trgovima u Vinkovcima će ovogodišnje izdanje imati 27. lipnja s početkom u 20 sati velikim koncertom učenika i predavača Glazbene škole.

“Rijetka je prilika da glazba na takav način dolazi među publiku, naviknuli smo se da publika pretežito ide k glazbi. Ovo je nastavak napora kojim Glazbena škola promiče Debussyjevu glazbu prilikom obilježavanja 100. godišnjice njegove smrti, ali i način na koji se uključujemo u proslavu Svjetskog dana glazbe”, napomenuo je Darko Domaćinović.

Po prvi puta u ovom sastavu i po prvi puta u središnjem gradskom parku učenici i predavači svih Odjela glazbene škole zasvirat će bogat repertoar skladbi hrvatskih i svjetskih skladatelja s naglaskom na Debussyja, ali naći će se tu i mnogi drugi poznati skladatelji poput Vlaheka i Piazzolle. Ovaj lak i prozračan, ali opet klasični program predstavit će Odjel klavira, gudača – violine, harmonike, gitare, puhački odjel – klarinet i flauta te Zbor osnovne glazbene škole nižeg uzrasta.

Svojim hvalevrijednim trudom i iznimnim doprinosom te primjerom, Glazbena škola Josipa Runjanina Vinkovci obogatila je program Vinkovačkog ljeta!!!

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno