U glazbenu i plesnu školu zainteresirani se mogu upisati svaki dan uz najavu putem telefona 099 200 7776

Nova školska godina 2019./2020. s četiri nova instrumenta: violončelom, kontrabasom, trubom i trombonom

Od školske godine 2019./2020. u Glazbenoj školi Josipa Runjanina u Vinkovcima učenicima je ponuđen upis u čak tri nova odjela. Riječ je o odjelu za trubu i trombon, odjelu za violončelo i odjelu za kontrabas. Uoči upisa imali smo priliku upoznati profesoricu i profesora koji će držati nastavu violončela i kontrabasa.

Mirna Lazić i Diego Robledo, mladi su profesori, koji u Vinkovce stižu iz Zagreba. Mirna Lazić, profesorica violončela, u Zagrebu je i rođena te je završila osnovnu i srednju školu, a diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Diego Robledo dolazi iz Meksika, a povezalo ih je dvogodišnje stručno usvršavanje koje su prošli kao stipendisti u Americi na Pennsylvania State University. Posljedica je Diegovo preseljenje u Hrvatsku, a motiv za dolazak oboje u Vinkovce, uz koje Mirnu vežu i obiteljski korijeni, bila je mogućnost zapošljavanja.

Mirna Lazić ističe kako je violončelo danas popularnije nego nekada. “Mislilo se kako to nije solistički instrument, ali pomalo se uvidjelo da to jako dobro zvuči. Registar nije toliko nizak kao na kontrabasu, ali je puno niži od violine pa onda i prirodniji. Imamo jednu visoku lagu koja dosta sliči ljudskom glasu i zato ljudi obično povezuju violončelo s ljudskim glasom, s pjevanjem, a isto tako, u ansamblu violončela možemo biti sami sebi pratnja jer imamo dosta nizak registar. Koje su sve mogućnosti može se vidjeti i kod popularnih 2Cellos, od klasične glazbe do brojnih drugih stilova”, ističe Mirna Lazić te kao dobar motiv za odabir violončela navodi i činjenicu kako violončelista nema tako puno kao violinista primjerice, pa su i mogućnosti afirmacije veće.

Isto je i s kontrabasom dodaje Diego Robledo, također veliki zaljubljenik u svoj instrument. Prvi kontakt s kontrabasom bio je preko profesora koji je svirao jazz, a kada je upoznao sve mogućnosti kontrabasa odlučio je učiti upravo taj instrument koji, kako kaže, ima svoje mjesto u svakom ansamblu, od onih koji izvode klasičnu glazbu do jazza, rocka, popa, narodne glazbe i brojnih drugih stilova. “Vrlo dobro i zabavno je svirati kontrabas jer se možete uklopiti na različitim mjestima i uvijek ćete negdje moći svirati ili podučavati”, ističe Diego Robledo dodajući i kako se nikako ne treba plašiti veličine kontrabasa jer djeca učiti počinju na prilagođenim instrumentima.