U okviru Nacionalnog preventivnog projekta  „Živim život bez nasilja“ usmjerenog na prevenciju  nasilja među mladima, sprječavanje nasilja prema ženama i nasilja u obitelji te na izgradnju kulture nenasilja i tolerancije kojim se  mlade  sustavno osnažuje  u izgradnji kulture  tolerancije i  stvaranja  pozitivnog društvenog okruženja, u Sportskoj dvorani u Borovu naselju održan je glazbeno-scenski događaj „Glazbom protiv nasilja”.

Događaj je održan u organizaciji Ravnateljstva policije Ministarstva unutarnjih  poslova, Policijske uprave vukovarsko-srijemska, Grada Vukovara i odgojno-obrazovne ustanove s vukovarskog područja – Tehničke škole Nikole Tesle, Strukovne i Ekonomske škola, s ciljem da se mlade potakne na pružanje osobnog angažmana izgradnji kulture dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja.

“Projekt „Živim život bez nasilja“ održava se svake zadnje srijede u veljači, a sve je počelo 2007. godine kada je jedan dječak u znak podrške teško oboljeloj majci odjenuo ružičastu majicu zbog čega je bio žrtva nasilja. Njegovi prijatelji zbog toga su svi odjenuli ružičaste majice dajući jasan znak da nasilje nema opravdanja. Kroz ovaj program MUP želi poslati poruku kako je život bez nasilja pravi život kao i da prevencija daje rezultate“, pojasnila je Sandra Veber, voditeljica Službe prevencije u Ravnateljstvu policije, a dodala je i kako je policija tijekom prošle godine zabilježila 666 kaznenih djela vršnjačkog nasilja što je za 12% manje nego 2017. godine. “Prekinut je i trend porasta kaznenih djela na štetu djece i obitelji. Od 2010. Godine, kada je smrtno stradao Miroslav Tunjić, na prostoru Vukovarsko-srijemske županije nije bilo sličnih tragičnih događaja što dokazuje da prevencija ima smisao“, poručila je Veber.

Jerko Marić, predsjednik Udruge Zvuk svjetlosti i pjevač grupe Adastra, rekao je kako je sve počelo ubojstvom djece diljem Hrvatske. “Nismo to mogli mirno gledati i zato smo s MUP-om krenuli u ovaj projekt. Uvijek smo progovarali o problemima mladih i nasilju među mladima i tako ćemo i nastaviti“, rekao je Marić i poručio svakome „da bude čovjek“.

Zvijezda programa bio je Edvard Abazi, sedamnaestogodišnja  pjevačka zvijezda u usponu, koji je  iskreno vukovarskim srednjoškolcima govorio o svojoj nasilnoj prošlosti koja ga je odvela do Doma za odgoj djece i mladeži u Zagrebu. Zbog situacije u obitelji bježao je od kuće, započeo s krađama, tučama, nasilnim ponašanjima i drugim kaznenim djelima te je već s 11 godina završio u popravnom domu. Danas je dio grupe Adastra, koja ga je ohrabrila u odabiru pravih životnih vrijednosti i pružila mu priliku da kroz zajedničke nastupe pronose poruku kako se svatko može oduprijeti nasilju.