17 C
Vinkovci
Ponedjeljak, 26. veljače 2024.

GO HDZ Vinkovci obilježio 24. obljetnicu smrti dr. Franje Tuđmana

Više od autora

- vl promo-

Na današnji dan 1999. godine preminuo je prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman. Članovi Gradskog odbora Hrvatske demokratske zajednice grada Vinkovaca tako su ispred biste dr. Franje Tuđmana u Ulici Hansa Dittricha Genschera položili vijenac i upalili svijeće u znak sjećanja na prvog predsjednika.

„Vinkovci su odmah prepoznali ideju prvog predsjednika i prepoznali su njegovu viziju koju je ostvario. On je bio taj koji je poveo hrvatski narod u samostalnost, htio je da ovaj narod ima svoju domovinu i bude svoj na svome. Sve ove godine inspiracija je svima onima koji su u politici, imao je veličinu, a sigurno će proći još dugo vremena dok dođe netko tko će ju na takav način izraziti. Hvala mu što je hrvatskom narodu dao priliku da živi u svojoj zemlji. Ovdje smo danas da mu odamo priznanje i da ga se prisjetimo, a svim mlađim generacijama želimo ukazati na dimenziju koju je imao prvi predsjednik”, riječi su Ivana Bosančića, gradonačelnik Vinkovaca i predsjednika GO HDZ Vinkovci.

Tuđman je jedan od svojih najranijih govora po pitanju samostalnosti imao upravo na mjestu gdje danas stoji bista njemu u čast. Najprije je u crkvi predstavio svoje ideje mons. Tadiji Pranjiću i svim svećenicima, a onda je na skupu pred više od 15.000 ljudi imao govor.„On je osjetio da srce Slavonaca kuca snažnije i jače za slobodom i zato je svoje prve govore održao ovdje. Tada sam bio ovdje kao liječnik na osiguranju i odmah sam se nakon toga učlanio u Hrvatsku demokratsku zajednicu. Vidio sam da je to stranka koja želi slobodnu Hrvatsku i da želi državu slobodnog prosperiteta. Upravo je to bila njegova želja, a kasnije je svojom mudrošću uspio stvoriti hrvatske ratnike koji su stvorili ovu državu. Nažalost, mnogi su stradali u tome, na tome smo im zahvalni”, istaknuo je Mladen Karlić, predsjednik gradskog vijeća i saborski zastupnik dodavši kako je Hrvatska ostvarila sve što je Tuđman htio, a to je europski put, NATO savez i sve ono što treba jednoj samostalnoj i suverenoj zemlji.

„Uz brojne hrvatske velikane, sigurno naš prvi predsjednik dr. Franjo Tuđman zauzima jedno počasno mjesto. Hrvati su sanjali samostalnost, a to smo dočekali uz predsjednika Tuđmana. Svaki Hrvat, bez obzira na svoju političku opredijeljenost, mora poštivati prvog predsjednika”, zaključio je Petar Šimić, gradski vijećnik i predsjednik Zajednice poduzetnika i obrtnika Hrvatske demokratske zajednice.

Povezani članci

- vl promo-

Posljednje objavljeno