U ovoj će proizvodnoj godini proizvođači konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja, uključeni u projekt županijskog Agro-klastera, doseći prodaju od 350.000 komada jaja hotelijerskim kućama, ugostiteljima, školama, dječjim vrtićima, domovima socijalne skrbi i trgovcima, dok bi u 2020. te količine trebale biti i višestruko veće.

Proizvodnja konzumnih jaja iz slobodnog uzgoja jedan je od najznačajnijih projekata županijskog Agro-klastera, čija je provedba i isporuka krenula i jedan je od perspektivnijih projekata na području naše županije od kojega se puno očekuje. Podsjetimo, Agro-klaster je do sada organizirao proizvodnju jaja na devet OPG-ova na prostoru županije, koji trenutačno raspolažu s oko 2.500 koka nesilica i proizvedu oko 2.200 komada jaja na dan.

U ovom slučaju zadaća je Agro-klastera cjelokupnu proizvodnju otkupiti i plasirati na tržište, a u sljedećih nekoliko mjeseci istu planiraju organizirati na dodatnih pet OPG-ova, pa u 2020. godini očekuju ukupnu kooperantsku proizvodnju od približno 1.500.000 komada jaja. “U prvoj polovici sljedeće godine planiramo pokrenuti i vlastitu proizvodnju jaja iz slobodnog uzgoja na lokaciji u Soljanima. Plan je proizvesti oko 5.000 komada jaja dnevno, odnosno od 1.500.000 do 2.000.000 komada jaja godišnje”, istče direktor Agro-klastera Zdenko Podolar.

Agro-klaster kooperantima, uz nabavku matičnog jata, osigurava i hranu za nesilice, ambalažu za pakiranje i transport jaja, te kompletan stručni nadzor nad proizvodnjom. Već smo pisali o velikom interesu hotelijera na Jadranu za ovakvim namirnicama, jer gosti veće platežne moći postavljaju takve zahtjeve, odnosno traže jaja iz slobodnog uzgoja. Stoga bi ovu priliku trebalo iskoristiti i pokušati na to, sve veće tržište, plasirati i druge kvalitetne domaće proizvode s našeg područja.

Zanimljiv je podatak za proizvođače i činjenica da Hrvatska raspolaže samo s 5% jaja iz slobodnog uzgoja dok se u Europi taj udjel kreće oko 20%. Inače, Agro-klaster je početkom 2018. osnovala Vukovarsko-srijemska županija, osnovan je kao trgovačko društvo s ciljem da funkcionalno i organizacijski poveže obiteljska poljoprivredna gospodarstva i male poduzetnike. Osnovan je u suradnji s Poljoprivrednim fakultetom iz Osijeka, PZ-om Vinkovačka šparoga i općinama Cerna, Vrbanja, Drenovci, Stari Jankovci i Lovas. U osnivanje tvrtke krenuli su zato što mnogi započeti projekti u sektorima poljoprivrede i prehrambene industrije, unatoč inicijativama i potporama, nisu zaživjeli očekivanim intenzitetom i nisu proizveli planirane efekte u smislu oživljavanja gospodarstva, novog zapošljavanja i jačanja konkurentnosti sektora.