Foto: Josip Ninković i Zorica Adamović
S prvim danima proljeća zagrebačka glazbenica i autorica Gordana Marković objavljuje svoj prvi samostalni studijski album – naslova “Obrisi”. Izdanje je od petka, 20. ožujka dostupno u digitalnom obliku. Objavu albuma prati i predstavljanje novog singla “O tome su svi govorili”, zajedno s pratećim videospotom, spontanom prilikom snimljenim u Izraelu.
Početkom prošle godine, Gordana Marković, koju smo do sada imali priliku upoznati kroz rad u skupini Auguste te kao redovitu izvođačicu HRT-ovog showa “A strana”, hrabro je zakoračila u samostalnu glazbenu karijeru. Kroz 2019. godinu upoznali smo je kroz autorske singlove “Što smo naučili”, “Učini što moraš” i “U tišini”, a sada je prilika da nam se predstavi i kroz svoj prvi samostalni studijski album Obrisi.
Izdanje “Obrisi” donosi ukupno deset pjesama, za čiju produkciju je zaslužan Tomislav Franjo Šušak (Vatra), s kojim je započela suradnju još za vrijeme aktivnosti u skupini Auguste. Nove pjesme nastajale su u periodu od godinu dana, a o iščekivanju objave svog prvog albuma Gordana iskreno otkriva: „Nadam se da neće biti predramatično ako kažem da je moj samostalni, kantautorski album nešto što sam oduvijek htjela snimiti. Uz veliku pomoć i podršku Tomislava Šuška i Jerka Jurina ta se ideja počela lagano konkretizirati kada smo snimili prvu pjesmu, “Što smo naučili”. Tada sam znala da imam pravi tim oko sebe i da će cijeli proces biti kreativan, zabavan i posložiti se točno onako kako treba.”
Kao novi singl s albuma predstavljena je i pjesma “O tome su svi govorili”, zajedno s pratećim videospotom, ovom prigodom početkom godine snimljenim u predivnom krajoliku južnog dijela Izraela. Spontana odluka odvela je Gordanu Marković i njenog prijatelja i dugogodišnjeg suradnika – redatelja Josipa Ninkovića u tamošnji posjet zajedničkom prijatelju, gdje su zatim odlučili snimiti i ovaj videospot.
“Veliki sam ljubitelj putovanja, pa kada se pružila prilika da se spoje moje dvije najveće ljubavi – putovanje i glazba – nije bilo sretnije osobe od mene!“ otkriva Gordana o ovom pothvatu i nastavlja: „Bili smo smješteni u Jeruzalemu, ali lokacije koje smo odabrali za snimanje nalaze se na južnom dijelu zemlje, u blizini granice s Egiptom. Samo snimanje je proteklo spontano, jer Josip i ja već dugo surađujemo, a zapravo je najveći izazov bio kako s jako malo opreme i ograničenom prtljagom snimiti spot! Ali uspjeli smo!”.
U samom procesu kreiranja novog albuma Gordani se u studiju pridružila nekolicina kvalitetnih imena domaće glazbene scene; kao stalni član njenog pratećeg benda bubnjeve je snimio Jerko Jurin; dionice violončela odsvirao je Matej Milošev, dok su za gitare zaslužni  Filip Pavić, Miroslav Gugić i Luka Čapeta. Svoj doprinos pojedinim pjesmama dali su i Marko Radić, Jaka Arh, Tomislav Mihaljević, Lovro Knežević i Branimir Norac, a dio instrumenata odsvirali su i sama Gordana te producent Tomislav Franjo Šušak.
Osim sviračkih, album “Obrisi” donosi i suradnje u sferi autorskog doprinosa drugih glazbenih imena; tako već spomenuti Miroslav Gugić i Matej Milošev potpisuju pjesmu “Samo ja”; talentirani i sve zamijećeniji Matija Cvek supotpisuje pjesmu „Čekam tvoj znak“, Zrinka Kunić supotpisuje pjesmu “Iz navike”, dok je Ivana Lulić, koja je s Gordanom činila duo Auguste, suautorica pjesme “Idi tamo gdje je ljubav”. Kreativno rješenje naslovnice albuma djelo je dizajnerice Zorice Adamović, koja je zaslužna za likovno oblikovanje i fizičkog izdanja albuma, koje će biti dostupno naknadno.
Objava novog albuma trebala je biti popraćena i koncertnom promocijom 25. ožujka u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička, no poštujući sve aktualne mjere nadležnih institucija, koncert je odgođen te će novi datum biti poznat naknadno.
Album “Obrisi” je od 20. ožujka dostupan diljem svijeta u digitalnom obliku – u Hrvatskoj putem Deezer, Google Play i YouTube Music platformi, a o njegovoj objavi glavna akterica ove priče zaključuje: “Ono što je meni bio najveći izazov je kroz tekstove i glazbu izraziti ono što želim, ono što mislim da je moj stil i stvoriti glazbu iza koje ću moći stajati u potpunosti i reći – da, to je moj album!”.

Album “Obrisi” – popis pjesama:
  1. Što smo naučili
  2. Učini što moraš
  3. U tišini
  4. O tome su svi govorili
  5. Cijeli moj svijet
  6. Iz navike
  7. Samo ja
  8. Idi tamo gdje je ljubav
  9. Čekam tvoj znak
  10. Jedan tren